Suplimentarea alaptarii: cand este necesara si la ce metode poti apela

| | Actualizat: 2022-07-31 10:45:00

Majoritatea femeilor pot produce suficient lapte pentru a-si alapta exclusiv copiii, chiar si cele care au gemeni. Insa, exista si cazuri in care anumite femei nu produc suficient lapte. Sau in care bebelusii nu pot suge suficient lapte din diverse cauze (frenul, prematuri, o fixare slaba, programe foarte rigide, etc.) si trebuie sa primeasca o cantitate suplimentara de lapte. Adica alimentatia acestora trebuie suplimentata. Desi utilizarea biberoanelor este larg raspandita, putem suplimenta alaptarea in mai multe moduri, astfel incat sa favorizam suptul.

Cand este necesara suplimentarea?

Majoritatea bebelusilor nu au nevoie de suplimente. Chiar si in primele zile de viata, cand sunt hraniti cu colostru, aceste cantitati mici sunt suficiente pentru a le oferi tot ce au nevoie. Cu toate acestea, exista unele situatii speciale in care poate fi necesara suplimentarea alaptarii. In cele mai multe cazuri, aceste suplimente vor fi temporare.

- Copii prematuri sau cu greutate foarte mica la nastere. La inceput, acestia au putina putere sa suga, obosesc repede si este posibil sa nu poata obtine de la san tot laptele de care au nevoie.

- Bebelusii care pierd foarte mult in greutate in primele zile de viata. Este normal ca bebelusii sa piarda in greutate dupa nastere; de obicei, acestia isi recapata greutatea dupa 10-15 zile de viata. Atunci cand pierderea este mai mare de 10% sau daca dupa doua saptamani nu si-au recapatat greutatea de la nastere, este posibil sa aiba nevoie de suplimente (in timp ce cautam cauza si rezolvam problema).

- In situatiile in care aparitia laptelui este intarziata (de exemplu, din cauza unei boli a mamei) iar pierderea in greutate a bebelusului este de aproximativ 8-10%, poate fi necesara si o suplimentare temporara.

- Bebelusi care sufera de hipoglicemie (glicemie scazuta) in ciuda alaptarii frecvente. De asemenea, este adesea o problema temporara, de exemplu in cazul copiilor prematuri, cu greutate mica la nastere si/sau al copiilor care au avut o intarziere de crestere intrauterina.

- In hipogalactia (diminuarea secretiei glandei mamare) primara. Din fericire, acestea sunt exceptii, dar exista situatii in care mamele nu pot produce suficient lapte pentru a alapta exclusiv: femei cu hipoplazie mamara, operatii la san in care interventia chirurgicala se face prin areola, iar canalele si nervii sunt sectionati sau probleme hormonale.

Suplimentele trebuie sa fie formule?

Categoric nu. Este incontestabil faptul ca laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascut si, ori de cate ori este posibil, se recomanda ca acesta sa fie singurul aliment pentru primele 6 luni de viata.

Atunci cand trebuie sa dam suplimente, este recomandat ca acestea sa fie tot din lapte matern, daca este posibil. Adica, in cazul in care mama are suficient lapte, dar bebelusul nu are puterea sa suga. Se apeleaza la formula numai in cazul in care mama sufera de hipogalactie. 

Cum pot suplimenta alaptarea?

Daca mama produce suficient lapte, cel mai bun mod de a suplimenta alaptarea este prin pomparea manuala sau cu ajutorul unei pompe electrice.  

Suplimentarea se poate face cu ajutorul biberonului sau, pentru a incuraja suptul, cu ajutorul degetului.

Suplimentarea cu ajutorul degetului

Hranirea cu  consta in a da laptele printr-o seringa in acelasi timp in care bebelusul suge degetul nostru. Pentru a face acest lucru, introducem degetul mic in gura bebelusului, atingand partea de sus a palatului si mentinand gura larg deschisa a bebelusului. Intre timp, introducem seringa prin coltul gurii si, cand observam ca bebelusul suge, lasam laptele sa curga putin cate putin.  

Putem folosi fie o seringa normala fie sau una special conceputa in acest scop. Pe ambele le gasesti in farmacii. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre