Un consilier in alaptare in fiecare maternitate!

| | Actualizat: 2020-07-29 11:33:38

Asociatia SAMAS lanseaza o petitie pentru consiliere dedicata in alaptare, in maternitati

Bucuresti, 28 iulie 2020 – in Romania, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin in maternitate pentru initierea si mentinerea alaptarii*. Asociatia SAMAS lanseaza o petitie online, pentru ca in fiecare maternitate sa existe un consilier in alaptare dedicat, care sa ofere sprijin pentru mame in alaptare si mentinerea lactatiei. Demersul este initiat de Asociatie in cadrul campaniei Alapteaza, totul va fi bine!, desfasurata cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii (1 - 7 august) si are la baza rezultatele primului studiu socio-antropologic despre alaptare din Romania.

Studiul realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”**, releva ca foarte multe mame renunta la alaptarea exclusiva inca din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin in initierea alaptarii si in atasarea copilului la san. Alte motive considerate bariere in alaptarea exclusiva care le determina pe mame sa renunte la alaptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebelusul in salon), numarul mic de cadre medicale pregatite si implicate in consilierea si sprijinirea mamelor in alaptare sau, in multe cazuri, chiar lipsa educatiei prenatale.

Nevoia ca mamele sa beneficieze de consiliere dedicata in alaptare inca de la maternitate a devenit si mai evidenta in aceasta perioada, cand, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sanatatii, o mama diagnosticata cu COVID-19 este separata de copil la nastere, cu recomandarea de mentinere a lactatiei. 

Consilierul in alaptare este extrem de important in initierea si mentinerea alaptarii, pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor din Romania. in acest moment, desi sunt cadre medicale care s-au pregatit profesional si practica acest serviciu, consilierul in alaptare nu apare explicit in lista de specializari posibile ale asistentelor si moaselor, ceea ce are doua efecte negative: descurajeaza cadrele medicale sa se specializeze si sa practice si impiedica mamele sa caute si sa primeasca ajutorul de care au nevoie.”  ̶  declara Dr. Marina Otelea, Director Executiv al Asociatiei SAMAS.

Din 2013, SAMAS este alaturi de mame la bine si la greu. De sapte ani, cu sprijinul companiei Nutricia, SAMAS a dezvoltat prima comunitate de Educatori Perinatali din tara  ̶  cadre medicale (asistente si moase) specializate in sarcina, alaptare, nastere, nutritia mamei si a bebelusului, ingrijirea copilului in primii ani de viata. Prin intermediul acestora, SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si sprijin pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. 

Cursurile si consilierile in alaptare oferite de Educatorii Perinatali la centrele SAMAS, in maternitati si in comunitati, precum si campaniile de comunicare ale Asociatiei ce sustin beneficiile alaptarii au contribuit la cresterea ratei de alaptare exclusiva, de la 12,6% in 2010 la 29,8% in 2016*. De altfel, mesajul de utilitate publica introdus de SAMAS – “Hranirea exclusiva la san a copilului in primele sase luni este esentiala pentru o viata sanatoasa” – a fost difuzat pe toate canalele TV si radio, in fiecare zi incepand cu 2017.

Cu toate acestea, activitatile societatii civile, ale ONG-urilor nu pot suplini strategia pentru sanatatea mamelor si a sugarilor care ar trebui implementata de catre autoritati in sistemul de sanatate din Romania. Schimbarea realitatii din maternitati este un deziderat de foarta multa vreme, dar pentru care nu s-au luat niciodata masuri. Sanatatea copiilor este o urgenta si asa ar trebui considerata inca din primele momente ale vietii acestora. 

Asociatia SAMAS marcheaza Saptamana alaptarii din acest an, sarbatorita in intreaga lume intre 1 - 7 august, prin campania Alapteaza – Totul va fi bine ! Lansarea petitiei online pentru un consilier in alaptare in fiecare maternitate, un seminar pe tema provocarilor in alaptare organizat in Gradina SAMAS si un webinar sustinut de un consilier in alaptare si un psiholog sunt cateva dintre activitatile campaniei Alapteaza – Totul va fi bine!

Semneaza aici petitia pentru un consilier in alaptare in fiecare maternitate si afla mai multe despre activitatea Asociatiei SAMAS si cursurile pre si post natale pe www.asociatiasamas.ro

*conform Studiului National ”Alaptarea si nutritia copiilor in primul an de viata” LINK, desfasurat de Asociatia SAMAS, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului si Societatea Nationala de Medicina Familiei in 2016.*  

** Studiul socio-antropologic privind alaptarea in Romania realizat in 2019 de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu

Persoana de contact: Ana Maita, ana.maita@programsamas.ro, 0745.910.207

 

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS (Sanatate pentru mame si sugari) este rezultatul sustenabil al unui program social initiat de catre Fundatia Crucea Alba impreuna cu Nutricia ELN Romania si Crucea Rosie Sector 6. Asociatia SAMAS a dezvoltat prima comunitate nationala de Educatori Perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor) avand ca obiective: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal. 

Educatorul Perinatal SAMAS este aproape de comunitate in cele 6 centre SAMAS din tara: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Pitesti, Bistrita si Cluj-Napoca, dar si online prin www.cursuripentruparinti.ro sau paginile de Facebook ale Asociatiei.  incepand cu 2013, de cand a inceput programul SAMAS si pana la finele anului 2019, SAMAS:

  • a format 953 de Educatori Perinatali la nivel national
  • 21.972 de mame au participat la cursurile SAMAS in peste 27 de orase, dintre care 6172 au fost prin proiecte sociale
  • prin activitatea zilnica a Educatorilor Perinatali SAMAS (majoritatea asistenti medicali sau moase din maternitatile din Romania), informatii actualizate despre alaptare, nastere, ingrijirea bebelusului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au nascut din 2013 pana in 2019, reprezentand un procent de 43,66% din totalul de nasteri. Aceasta cifra este o estimare si reprezinta impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din Romania. 
  • 254 de mame din comunitati defavorizate au primit in 2019 CUTIA Bebelusului impreuna cu informatiile necesare pentru alaptare si ingrijirea copilului, programul CUTIA Bebelusului fiind premiat la Gala CONAF din 2019 pentru Cel mai bun proiect de implicare sociala.
  • in 2017, Asociatia SAMAS a dezvoltat programul  de educatie nutritionala pentru prescolari, Sanatos de mic, menit sa reduca riscul de obezitate in randul copiilor si sa induca bune obiceiuri alimentare pentru copii.

Asociatia SAMAS a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului  SAMAS, initiat de catre Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie - Filiala Sector 6, sustinut de Danone Ecosystem.

Citeste si despre