Vesti bune pentru femeile care nu pot alapta. Se schimba ce se stia despre legatura mama - bebelus

| | Actualizat: 2022-05-02 17:32:53

Beneficiile alaptarii sunt cunoscute si aclamate de ani buni. Nu exista niciun dubiu ca laptele de mama este hrana ideala pentru copil, iar alaptarea nu este doar despre a hrani bebelusul, ci si despre a crea o conexiune puternica, despre a-l alina, a-l ajuta sa adoarma si lista poate continua. Exista insa multe mame care, din motive medicale sau personale, nu pot sau nu vor sa isi alapteze copiii. Fiecare mama este libera sa aleaga cum vrea sa isi hraneasca bebelusul, iar aceste alegeri nu ar trebui sa fie judecate.

Unul dintre argumentele cele mai puternice care sustin alaptarea este cel de ordin emotional. S-a vehiculat ani la rand ca legatura care se creeaza in momentul alaptarii este unica si ca bebelusii hraniti cu biberonul nu au parte de acelasi atasament fata de mamele lor. Vestea buna este ca, potrivit cercetarilor recente, acesta este un mit. Intre copii si mame se creeaza o legatura puternica in mod natural, fara sa aiba o influenta felul in care este hranit copilul.

Studiul care schimba ce se stia despre legatura mama-bebelus

O cercetare realizata recent de catre Universitatea din Lincoln a analizat raspunsurile a 3.000 de proaspete mame, cu varste medii de pana in 30 de ani. Raspunsurile acestora au scos la iveala faptul ca legatura dintre mame si bebelusi nu este influentata exclusiv de alaptare.

Mamele au participat la studiu prin intermediul unor forumuri si grupuri de Facebook si au primit un set de 30 de intrebari, despre experienta nasterii, cum isi hranesc bebelusul si cat de apropiate se simt de copiii lor. In urma cercetarii, nu s-a putut trage concluzia ca felul in care este hranit copilul influenteaza apropierea dintre el si mama lui. Un studiu similar a fost facut si in Israel, in 2019, doar ca pe un grup mai mare de proaspete mamici.

„In ciuda acestor rezultate, trebuie sa recunoastem ca alaptarea este foarte importanta din multe motive si ar trebui sa fie incurajata cat mai mult. Atat din motive ce tin de sanatate, dar si pentru ca multe proaspete mamici isi doresc sa alapteze, dar nu sunt sustinute sa faca acest lucru. In orice caz, daca o mama alege sa nu faca acest lucru sau nu poate sa alapteze, nu ii va fi afectata relatia cu bebelusul”, a declarat Abigail Davis, autoarea studiului.

Printre avantajele dovedite ale alaptarii se numara faptul ca laptele matern ii ofera copilului anticorpi care il protejeaza de o serie de infectii. De asemenea, reduce riscul mortii subite, al diabetului si al leucemiei, arata Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie. Cu cat alaptarea se intinde pe mai mult timp, cu atat protectia este mai indelungata, spun specialistii.

In cazul mamelor, faptul ca alapteaza face sa scada riscul de cancer ovarian si de san, precum si de boli cardio-vasculare. Desi laptele matern este hrana ideala, nu este un capat de tara daca nu puteti sau nu vreti sa alaptati. Iar daca nu sunteti in postura de mama, dar discutati cu o proaspata mama care nu alapteaza, incercati sa fiti blanzi si sa nu o judecati, nu o faceti sa se simta vinovata pentru alegerea ei si abtineti-va de la a-i da sfaturi nesolicitate.

FOTO: Freepik

Citeste si despre