3 lucruri important de stiut despre hranirea cu lapte formula

| | Actualizat: 2019-05-27 14:42:47

Hranirea bebelusului cu lapte formula este inconjurata de o serie de mituri si legende. Ce e adevarat si ce e fals din tot ce se vehiculeaza? Iti spunem in continuare!

Este bine cunoscut faptul ca laptele matern trebuie sa fie alimentul exclusiv in primele sase luni de viata ale bebelusului.

Cu toate acestea, de multe ori acest lucru nu este posibil, astfel ca parintii se vad nevoiti sa apeleze la laptele artificial. Acest fapt genereaza totodata temeri si sentimente de vinovatie, cu atat mai mult cu cat stim ca laptele matern reprezinta o hrana de neegalat pentru un nou nascut.

Dar, totusi, este chiar atat de rea hranirea cu lapte formula? Ce ar trebui sa stim inainte de a lua aceasta decizie? Exista vreun adevar printre numeroasele legende care inconjoara acest subiect?

Principalele mituri si legende despre laptele artificial

Hranirea cu lapte artificial prezinta cateva aspecte care merita luate in considerare. In primul rand, se vorbeste despre latura morala a acestei activitati, intrucat alaptatul in sine este considerat ca realizeaza o legatura de neinlocuit intre mama si copil. Cat priveste hranirea cu lapte formula exista o preocupare legata de calitatea alimentului pe care i-l oferim celui mic, care nu are acelasi continut bogat precum laptele de mama.

Cu toate acestea, este important sa se tina cont de faptul ca, intr-un fel sau altul, copilul trebuie sa se hraneasca. Chiar daca pediatrii ar putea sa nu fie pe deplin de acord cu privire la hranirea cu lapte praf, vor fi mereu de acord asupra nevoii copilului de a fi hranit.

In primele ore dupa nastere, copilul trebuie sa primeasca energia necesara pentru a se asigura ca nu sufera complicatii dupa nastere. Din acest motiv, uneori trebuie hranit cu lapte artificial, cand mama nu poate alapta. In orice caz, nu putem respinge ideea folosirii a priori a acestui tip de hrana. In ciuda miturilor care o inconjoara, exista cateva adevaruri importante, cum ar fi cele ce urmeaza.

Nu e neaparat o problema legata de laptele artificial

Daca am incercat sa-i oferim copilului lapte artificial, insa acesta pare ca refuza, nu inseamna neaparat ca e o problema cu laptele. Uneori, bebelusul prezinta o forma de rezistenta vizavi de biberon sau de tetina. Incearca diferite tipuri de biberon pana cand cel mic il accepta simtindu-se confortabil.

Chiar daca descoperim ca nu-i place un anumit tip de lapte artificial, putem sa-l schimbam si sa incercam din nou. Nu uita sa intrebi medicul pediatru care este cea mai buna solutie pentru copilul tau.

Nu afecteaza dezvoltarea cognitiva

Sugarii hraniti cu lapte artificial sunt la fel de inteligenti ca orice alt copil. Stim ca beneficiile laptelui matern sunt nenumarate. Cu toate acestea, nu exista niciun motiv pentru care dezvoltarea cognitiva a copilului sa fie afectata de lipsa acestor nutrienti.

Laptele artificial pentru copii este alcatuit din substantele nutritive necesare stimularii sistemului imunitar al copilului. In plus, contine probiotice si acizi grasi care contribuie la dezvoltarea creierului si a aparatului vizual.

Cele doua tipuri de lapte pot fi alternate

Combinarea alaptarii la san cu completarea hranei cu lapte formula nu este gresita. In primele cateva luni, poti combina cele doua tipuri de lapte, insa doar la recomandarea medicului pediatru. Unele mame sustin ca aceasta tehnica de hranire alternativa a contribuit la imbunatatirea productiei de lapte matern.

Citeste si despre