5 factori de care trebuie sa tii cont ca sa alegi biberonul potrivit pentru bebelusul tau

| | Actualizat: 2015-10-08 16:47:42

Alegerea biberonului potrivit pentru bebelusul tau este mai dificila decat pare. Copiii sunt foarte pretentiosi, daca nu agreeaza biberonul s-ar putea sa refuze sa manance, iar cand vine vorba despre alimentatia copilului nu e loc de compromisuri.

Mamicile stiu ca biberoanele si tetinele sunt de mai multe forme, iar una de buna calitate poate sa te scuteasca de batai de cap. Spre exemplu, unele tetine pot alina colicile bebelusilor, iar altele sunt concepute pentru a preveni varsarea sau scurgerea laptelui. Materialul tetinei poate fi latex sau silicon, iar forma sa poate imita forma sfarcului sau poate fi ortodontica pentru a nu afecta cresterea dintisorilot.

Cand esti in cautarea unui biberon pentru micutul tau trebuie sa ai in vedere mai multi factori. Iata de ce anume trebuie sa tii cont.

Materialul biberonului

Pe piata exista biberoane de sticla, de plastic, de silicon sau din materiale noi bio, fiecare dintre ele venind la pachet cu avantaje si dezavantaje.

Biberonul din sticla mentine mai bine temperatura lichidului din interiorul lui si rezista pentru mai multa vreme la spalari si sterilizari cu apa clocotita sau la microunde. Un dezavantaj este faptul ca s-ar putea sparge daca este scapat de la o inaltime considerabila (de pe masa sau de pe blatul de bucatarie) chiar daca pe eticheta lui scrie ca este incasabil. Sticla sparta poate fi periculoasa atat pentru bebelus, cat si pentru tine. In acelasi timp, biberonul din sticla poate fi destul de greu si dificil de manuit de catre bebe.

Biberonul din plastic este usor, astfel incat bebelusul il poate tine in mana fara probleme. De asemenea, este incasabil si rezista la socuri si poate fi sterilizat cu apa fierbinte. Un inconvenient este acela ca plasticul se pateaza usor, dupa ceva vreme devenind aproape opac de la multiplele utilizari. Totodata, plasticul se va zgaria atunci cand va fi spalat cu peria, iar aceste zgarieturi pot fi un loc perfect pentru microbi. Citeste eticheta biberonului inainte sa-l cumperi si opteaza pentru unul care nu are in compozitie bisphenol A.

Biberonul de silicon este un produs relativ nou si devine din ce in ce mai popular. Avantajele sunt cam aceleasi ca la cel din plastic, insa din compozitia sa lipseste bisphenol A, ceea ce-l face mai sigur pentru alimentatia bebelusului. Materialul moale iti permite sa pui putina presiune pe recipient astfel incat sa-l ajuti pe micut in timpul primelor mese. Aceste biberoane sunt insa mai scumpe decat cele de plastic sau de sticla.

Vei mai gasi in magazinele de specialitate si biberoane dintr-un material bio, asemanator cu plasticul, dar care insa nu contine bisphenol A si nici ftalati.

Marimea biberonului

Biberoanele vin in mai multe marimi pentru orice nevoie a micutului. 50 de mililitri pentru medicamente si vitamine, 90 - 120 de mililitri pentru primele saptamani de viata ale bebelusului, 120 - 150 de mililitri pentru primele luni, intre 3 si 9 luni se foloseste un biberon de 240 - 260 de militri, iar dupa aceasta varsta pot fi folosite cele de 320 - 340 de mililitri pentru toate mesele.

Forma biberonului

Biberoanele cilindrice sunt cele mai populare, au o deschizatura generoasa pentru a turna laptele in ele si sunt usor de spalat. Daca obisnuiesti sa sterilizezi biberonul la microunde, ai mare atentie cand il cumperi pe cel cilindric pentru ca s-ar putea sa fie prea inalt si sa nu incapa in cuptor

O alta optiune este biberonul care are tetina inclinata la un unghi de 30 de grade, facilitand hranirea bebelusului pentru ca nu trebuie tinut doar in pozitie verticala. Aceste tipuri de biberoane vor alina colicile bebelusilor, insa din cauza unghiului sunt putin mai greu de curatat.

Vei mai gasi si biberoane cu alte forme, facute pentru ca micutul sa-l poate tine cu usrinta in mana.

De cate biberoane vei avea nevoie?

Numarul biberoanelor depinde de cate mese are bebelusul, un numar mai mare te poate ajuta sa economisesti timp. Pentru ca aceste recipiente trebuie neaparat sterilizate inainte de utilizare, cel mai bine ar fi sa ai intre 6 si 8 biberoane pentru a trece prin procesul de sterilizare doar o data pe zi si nu de fiecare data cand micutul vrea sa manance.

Ideal ar fi sa ai 6 biberoane de 240 de mililitri si, in plus, pentru primele saptamani de viata ale micutului ar fi bine sa mai ai inca doua mai mici, de 120 de mililitri.

Accesoriile biberonului

Biberoanele vin dotate cu diverse accesorii fie pentru a face recipientul mai rezistent, fie pentru a-l face mai usor de tinut in manute pentru bebe.

Manerul ii va permite micutului sa apuce biberonul. La fel de utila este si protectia de silicon aplicata pe sticla ce va preveni deteriorarea biberonului in cazul unor accidente.

Unele biberoane vin la pachet cu accesoriile necesare pentru curatare - perie normala pentru recipient si o perie de mici dimensiuni pentru a curata cat mai bine tetina.

Este de preferat sa cumperi recipientul si tetina de la aceeasi firma ca sa fii sigura ca se potrivesc. Tetinele le vei schimba mult mai des decat recipientul in sine, cam o data la 1-2 luni, iar daca ele nu se potrivesc perfect vei avea de-a face cu scurgerile de lapte.

Biberonul se alege si in functie de varsta bebelusului, un nou-nascut are nevoie de un recipient diferit fata de cel pentru un bebe de 10 luni. Chiar daca alaptezi micutul, tot vei avea nevoie de el deoarece ii vei mai da in diverse situatii micutului ceaiuri si apa si va trebui sa ai in casa un astfel de recipient.

In final, cel mai bun judecator al biberonului este chiar bebelusul tau. Daca observi ca nu se hraneste bine, nu mananca tot sau i se scurge laptele din gurita, schimba biberonul. Ce prefera micutul si cum mananca el cel mai bine sunt factorii cei mai importanti in definitiv. Multe mamici au rezolvat cu succes o problema de alimentatie a bebelusului prin simpla schimbare a biberonului, asa ca acorda atentie acestui aspect.

Tu ce biberon ai ales pentru bebelusul tau? De ce ai tinut cont atunci cand l-ai cumparat? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre