Mancarea solida la bebelusi poate fi o dilema pentru multe mamici. Deca atunci cand sunt mici, laptele este principala ta grija in privinta alimentatiei lor, de la o anumita varsta in sus, alimentele solide isi fac loc in meniu. Exista o multime de intrebari frecvente pe care si le pun mamicile cu privire la acestea, iar noi am gasit raspunsurile!
La ce varsta se introduc alimentele solide in hranirea bebelusilor?
Majoritatea pediatrilor recomanda introducerea hranei solide intre varstele de 4 si 6 luni. Ei justifica acest lucru pe baza faptului ca abia acum bebelusii isi stapanesc reflexul de extruziune a limbii (impingerea afara a alimentelor solide cu limba).
Pentru a putea trece la introducerea alimentelor solide, copiii trebuie sa invete sa duca mancarea inapoi spre cerul gurii. De asemenea, ei trebuie sa isi controleze reflexul de salivare pentru a putea dizolva alimentele solide.
Cand se poate face trecerea de la alimente pasate la bucati?
Mestecarea alimentelor la bebelusi este un proces amplu, care se invata pe masura ce micutul isi dezvolta musculatura specifica si capacitatea de a mesteca alimentele. Cam la cateva saptamani dupa introducerea alimentelor pasate, poti introduce treptat alimente solide.
Cand poate sta bebelusul in scaunelul de masa?
In momentul in care bebelusii sunt pregatiti pentru mancarea solida, sunt gata sa stea si in scaunelul pentru masa. Mai exact, momentul propice pentru a-l pune pe micutul tau in scaun este acela in care el isi poate sustine singur capul si gatul.
Cand i pot da copilului bucati de alimente in manuta?
Bebelusii intre 7 si 11 luni sunt pregatiti sa apuce mancarea cu degetelele si sa o duca si la gura. Specialistii sustin ca ii poti da biscuitei sau pufuleti in mana si mai devreme de aceasta varsta, dar numai sub atenta ta supraveghere. Trebuie sa fii mereu cu ochii pe el, pentru a nu ingera bucati prea mari, riscand sa se inece cu ele. De aceea, e bine sa ii dai in manuta bucatele cat mai mici.
Cand poate folosi singur lingura?
Pas cu pas, dupa trecerea de la alimentatia pasata la solida si la apucarea diverselor alimente cu manuta, copiii vor fi capabili sa manuiasca si lingura pentru a manca. Dar in niciun caz din prima. Varsta este relativa, dar specialistii sustin ca in jurul varstei de 1 an, micutii pot invata sa foloseasca lingurita pentru a manca.
O metoda usoara de a-ti invata bebelusul sa manuiasca lingura este urmatoarea: da-i si lui o lingurita in manuta in timp ce il hranesti. Ai grija sa fie la fel, pentru ca bebelusul sa isi dea seama care este rolul ei. Va avea tendinta sa te imite. Alege lingurite pentru bebelusi, care au texturi speciale ce impiedica provocarea unor leziuni sau a unor accidente.
Cand ii pot da bebelusului alimente considerate alergene?
Primele alimente date bebelusilor sunt cele cu un grad alergenic mic. Specialistii sustin ca introducerea alimentelor cu grad alergenic pronuntat, cum ar fi ouale sau pestele, se poate face incepand cu varsta de un an.
Totusi, se recomanda precautie in administrarea lor daca exista un istoric medical alergenic in familia ta sau daca exista alte motive medicale pentru care nu s-ar recomanda introducerea acestora.