Alimente specifice Craciunului care pot provoca alergii la copii

| | Actualizat: 2018-12-23 16:26:18

 

Cazurile de reactii alergice tind sa creasca in timpul Craciunului din cauza consumului mai mare de alimente cu un nivel ridicat de alergen (dulciuri, oua, etc.), dar si a introducerii unor noi alimente in meniu. Nucile, fructele de mare, pestele sau unele fructe sunt cel mai adesea legate de reactiile alergice. 
Medicii reamintesc ca intoleranta nu este aceeasii cu cea a alergiilor la alimente. Persoana intoleranta nu poate metaboliza in mod adecvat alimentele si prezinta simptome digestive inainte de ingestie, fara participarea sistemului imunitar. De exemplu, in cazul intolerantei la lactoza, persoana sufera de dureri abdominale sii diaree dupa consumul de lapte, dar tolereaza ingestia de iaurturi sau brânzeturi , in timp ce persoanele alergice la lapte nu tolereaza consumul de lactate, iar simptomele nu se limiteaza la sistemul digestiv.
Simptome diferite, severitate diferita
Alergologii spun ca simptomele unei reactii alergice apar in cele doua ore de la ingestia alimentelor si ca severitatea variaza in functie de cantitatea de alergeni ingerate, de sensibilitatea persoanei si de factorii externi precum astmul, exercitiul fizic sau consumul de analgezice.
Desi sunt de obicei usoare, reactiile la alimente provoaca intre 10% sii 50% din anafilaxia tratata in departamentele de urgenta din spitale, iar cele mai frecvent implicate sunt oul, laptele, fructele sii nucile.
in intolerante, simptomele pot aparea mai lent sii se manifesta de obicei prin greata, diaree, durere abdominala, colica, cefalee sau senzatie de ameteala sii caldura. 
Sarbatorile sunt, de asemenea, ocazia in care multi copii gusta pentru prima data unele alimente care genereaza alergii: dulciuri de Craciun, cum ar fi nuga sau martipan, care au ingrediente ascunse printre componentele lor. Dr. Belen de la Hoz, expert in sectia de alergie a spitalului universitar Ramón y Cajal sii coordonatorul Comitetului pentru alergii alimentari al SEAIC, explica faptul ca "in cazul in care avem un alergic sau un celiac acasa, sa avemgrija când facem cumparaturile si sa citim cu atentie etichetele alimentelor. "Uneori alergenii sii glutenul pot fi ascunsii in preparatele tipice de Craciun.

Cazurile de reactii alergice tind sa creasca in timpul Craciunului din cauza consumului mai mare de alimente cu un nivel ridicat de alergen (dulciuri, oua, etc.), dar si a introducerii unor noi alimente in meniu. Nucile, fructele de mare, pestele sau unele fructe sunt cel mai adesea legate de reactiile alergice. 

Medicii reamintesc ca intoleranta nu este aceeasii cu cea a alergiilor la alimente. Persoana intoleranta nu poate metaboliza in mod adecvat alimentele si prezinta simptome digestive inainte de ingestie, fara participarea sistemului imunitar. De exemplu, in cazul intolerantei la lactoza, persoana sufera de dureri abdominale sii diaree dupa consumul de lapte, dar tolereaza ingestia de iaurturi sau brânzeturi , in timp ce persoanele alergice la lapte nu tolereaza consumul de lactate, iar simptomele nu se limiteaza la sistemul digestiv.

Simptome diferite, severitate diferita

Alergologii spun ca simptomele unei reactii alergice apar in cele doua ore de la ingestia alimentelor si ca severitatea variaza in functie de cantitatea de alergeni ingerate, de sensibilitatea persoanei si de factorii externi precum astmul, exercitiul fizic sau consumul de analgezice.

Desi sunt de obicei usoare, reactiile la alimente provoaca intre 10% sii 50% din anafilaxia tratata in departamentele de urgenta din spitale, iar cele mai frecvent implicate sunt oul, laptele, fructele sii nucile.

in intolerante, simptomele pot aparea mai lent sii se manifesta de obicei prin greata, diaree, durere abdominala, colica, cefalee sau senzatie de ameteala sii caldura. 

Atentie la etichetele alimentelor 

Sarbatorile sunt, de asemenea, ocazia in care multi copii gusta pentru prima data unele alimente care genereaza alergii: dulciuri de Craciun, cum ar fi nuga sau martipan, care au ingrediente ascunse printre componentele lor. Dr. Belen de la Hoz, expert in sectia de alergie a spitalului universitar Ramón y Cajal sii coordonatorul Comitetului pentru alergii alimentari al SEAIC, explica faptul ca "in cazul in care avem un alergic sau un celiac acasa, sa avemgrija când facem cumparaturile si sa citim cu atentie etichetele alimentelor. "Uneori alergenii sii glutenul pot fi ascunsii in preparatele tipice de Craciun.

 

Citeste si despre