Biberonul afecteaza dintii copilului?

| | Actualizat: 2012-10-11 13:48:01

Biberonul poate afecta formarea dintilor permanenti ai copilului prin aparitia unei afectiuni numite carie de biberon. Este adevarat ca folosirea abuziva si de lunga durata a biberonului afecteaza eruptia dentara corecta a dintisorilor, insa principalele vinovate pentru afectiunile stomatologice sunt de fapt lichidele. Descopera cum si cand afecteaza biberonul dantura copiilor si care sunt principalele masuri prin care previi pericolele!

Igiena orala este un proces care trebuie practicat de-a lungul intregii vieti si care incepe inca de dinaintea eruptiei primului dintisor la bebelus.

Obiceiurile zilnice de igiena dentara pe care ai grija sa le aplici tu in ingrijirea orala a copilului cand este bebelus si pe care apoi il inveti sa le practice singur, fac diferenta intre o dantura sanatoasa si una predispusa la afectiuni stomatologice frecvente.

Caria de biberon, o problema frecvent intalnita la bebelusi

Caria de biberon a devenit una dintre cele mai frecvente afectiuni stomatologice la copii mici. Apare in urma contactului prelungit al dintilor si gingiilor cu diverse lichide, cu exceptia apei. Principala cauza a aparitiei sindromului biberonului sunt obiceiurile alimentare incorecte pe care le incurajeaza uneori parintii.

Caria apare atunci cand lasi bebelusul sa tina biberonul in gurita mai mult decat este nevoie, iar dantura si gingiile sunt expuse timp indelungat laptelui, zaharului, sucurilor si altor lichide dulci sau indulcite.

O greseala frecventa pe care o fac multi parinti este aceea ca lasa bebelusul sa adoarma noaptea cu biberonul. Lichidul se acumuleaza in gurita copilului si se depune pe gingii si dintisori. Germenii care se gasesc in mod natural in gurita lui transforma zaharul natural sau sintetic din lichide in acid. Acidul format incepe sa atace smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor. Cei mai predispusi la caria de biberon sunt dintisorii de sus, din fata.

Caria de biberon afecteaza formarea danturii permanente a copilului

Caria de biberon ridica o multime de riscuri asupra sanatatii dentare viitoare a copilului.

Lasata netratata, afectiunea poate provoca dureri mari, infectii, pierderea prematura a dintilor de lapte si cresterea riscului aparitiei cariilor la dintii permanenti.

Multi parinti considera gresit ca nu conteaza foarte mult daca bebe face carii de la biberon, deoarece sunt dintisori de lapte, care vor cadea si vor fi inlocuiti mai tarziu de cei permanenti.

Din pacate, gandurile lor oarecum linistitoare sunt contrazise de specialisti. Acestia sustin ca o forma severa a cariei de biberon distruge nu doar dantura de lapte a bebelusului, ci si tesuturile osoase, ceea ce conduce la formarea unei danturi permanente defectuoase sau strambe.

Explicatia este foarte simpla: daca un dinte de lapte cade mai devreme decat este cazul, dintii alaturati vor migra in spatiul gol lasat de dintele care a cazut. In momentul in care dintele permanent va incepe sa erupa, nu va avea suficient loc sa iasa si isi va face "loc" pe langa, determinand formarea unei danturi strambe.

Problemele aparute in formarea danturii permanente dau nastere unei serii de complicatii care pot afecta sanatatea si calitatea vietii copilului:

  • intarzieri si probleme in dezvoltarea vorbirii;
  • schimbari ale fizionomiei;
  • probleme cu masticatia si ulterior digestive (cauzate de o mestecare incorecta a alimentelor);
  • afectiuni ortodontice;
  • probleme cu greutatea (subponderalitate);
  • incetinirea cresterii.

Simptomele cariei de biberon

Primele semne ale cariei de biberon sunt destul de greu de identificat si recunoscut cu ochiul liber. In prima faza, apar cateva pete albe pe dintisori, greu sesizabile chiar si de catre medici, in special pe dintii din fata, care sunt cei mai expusi. La inceput, caria de biberon nu prezinta niciun disconfort sau durere.

Daca nu sunt depistate la timp, in urma controalelor periodice la stomatolog, petele care la inceput sunt albe se dezvolta in carii care sparg smaltul dintilor, patrund in interior, afecteaza pulpa si nervii si dau nastere durerilor severe si, in cele din urma, determina pierderea danturii.

Cariile de biberon pot fi tratate inca de timpuriu, la medic, daca ai grija sa duci bebelusul cu regularitate la stomatolog.

Prevenirea cariei dentare si a deformarii danturii permanente a copilului

In efortul de prevenire a acestei afectiuni frecvente conteaza nu doar atentia la tipul lichidelor cu care este hranit copilul, ci si frecventa consumului.

Specialistii avertizeaza ca bebelusul nu ar trebui lasat sa stea cu biberonul in gurita mai mult de 20 de minute. Dupa acest interval de timp, creste semnificativ riscul aparitiei cariilor de biberon.

Evita, pe cat posibil, sa-i indulcesti lichidele cu zahar sau alti indulcitori sintetici, care ataca mai rapid dintisorii decat zaharul natural continut de alte bauturi: lapte matern, sucuri de fructe etc.

Nu poti evita complet bauturile dulci in alimentatia bebelusului. Pana si laptele matern este usor dulceag, iar uneori nu poti da copilului anumite bauturi decat daca au un gust placut pentru el, adica dulce - ceaiurile, de exemplu.

Insa ceea ce poti face este sa te asiguri ca, dupa fiecare masa a copilului, ii cureti cu atentie gingiile si dintisorii erupti, pentru a te asigura ca bacteriile si indulcitorii nu ataca sanatatea lor. Nu este nevoie sa folosesti periuta pentru curatarea cavitatii bucale a bebelusului. Poti utiliza o bucata sterila de tifon.

Renunta la biberoanele "nocturne" sau "de somn" ale bebelusului. Nu-l lasa sa adoarma sugand la biberon. Este un obicei nociv, care il poate costa sanatatea dentara.

De asemenea, evita sa folosesti biberonul cu ceai, lapte sau suc pe post de "metoda" de calmat copilul din plans. Este un obicei daunator pentru sanatatea danturii lui.

Du-l prima oara pe bebe la dentist in jurul varstei de un anisor, apoi asigura-te ca face controale regulate, cam o data la 6 luni. Doar in urma unor controale amanuntite, facute de stomatolog, se pot depista carii sau afectiuni stomatologice in stadii incipiente si se pot trata corespunzator.

Ai avut de-a face cu caria de biberon in cazul bebelusului tau? Cu ce alte probleme sau afectiuni stomatologice ale copilului te-ai mai confruntat cand era bebelus? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre