Cand pot bebelusii sa manance inghetata? Un medic pediatru explica

| | Actualizat: 2022-07-04 23:05:52

Există o diferență între momentul în care bebelușii pot încerca înghețata și momentul în care aceasta poate deveni aliment regulat in dieta lor. 

Deși înghețata poate părea un răsfăț distractiv pentru bebelușul tău, ar trebui să fie un desert foarte ocazional, în cel mai bun caz. Așadar, când pot mânca bebelușii înghețată pentru prima dată? Deși în unele cazuri 6 luni este sigur, așteptarea până la 12 luni este ideală, spune Lauren Crosby, MD, medic pediatru la La Peer Pediatrics din Beverly Hills, California.

"Deși s-ar putea să nu fie periculos ca bebelușul tău să guste puțina înghețată odată ce a împlinit 6 luni și mai mult, există unele probleme potențiale", spune Crosby.

"Înghețata ar putea conține ingrediente care sunt periculoase pentru sugari, cum ar fi mierea sau unii potențiali alergeni, de exemplu."

Bebelușii nu ar trebui să mănânce miere înainte de vârsta de un an din cauza riscului de botulism. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor și Prevenire, mierea poate conține bacteria care provoacă botulism, astfel că adulții nu ar trebui să o dea niciodată bebelușilor mai mici de 12 luni. Dacă îi dați bebelușului chiar și o bucățică de înghețată înainte de 12 luni, citiți ingredientele pentru a vă asigura că nu include miere.

Înghețata poate conține și alți alergeni comuni, cum ar fi nucile, untul de arahide și lactatele. Dacă bebelușul are o reacție la prima lor cupă, poate fi dificil de știut ce alergen a cauzat-o. Din acest motiv, atunci când introduceți înghețata, este posibil să doriți să încercați înghețate care nu conțin potențiali alergeni în afară de lactate.

De asemenea, va trebui să fiți atenți la orice potențial pericol de sufocare, spune Crosby.

Indiferent de tipul de înghețată, moderația este cheia. Înghețata nu ar trebui să fie niciodată o parte obișnuită din dieta copilului, deoarece conține prea mult zahăr adăugat.

Copiii sub 24 de luni ar trebui să evite alimentele cu adaos de zahăr ori de câte ori este posibil, deoarece consumul acestuia înainte de această vârstă a fost legat de obezitate și carii, și este un factor de risc pentru boli de inimă mai târziu în viață. Ca să nu mai vorbim de faptul că, odată ce copilul se obișnuiește cu zaharurile adăugate, este greu să se întoarcă înapoi.

"Bebelușii pot dezvolta o preferință pentru dulciuri în detrimentul altor alimente, mai ales dacă acestea sunt oferite frecvent", spune Crosby.

 

Citeste si despre