Cacaua reprezinta un aliment cu numeroase beneficii nutritionale, care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Vorbim, desigur, despre cacaua pura, nu despre cea procesata, sub forma de ciocolata sau bomboane, care contin o cantitate prea mica de cacao si prea mult zahar.
Multi parinti se feresc de cacao in dieta copiilor, pornind de la idei preconcepute. Folosita in cantitate mica si in forma ei naturala, cacaua este, insa, un super-aliment atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.
Beneficiile consumului de cacao
Potrivit unei analize efectuate de Cochrane Collaboration, cacaua tine sub control tensiunea arteriala si poate sa reduca riscul de boli cardiovasculare. In plus, contine acizi grasi mono si polisaturati de buna calitate. Unul dintre ele este acidul oleic, care, consumat in mod regulat, ajuta flora microbiana intestinala. Calciul, potasiul, fosforul si magneziul fac si ele parte din componenta banalei pudre de cacao.
Cand poate fi introdusa cacaua in dieta bebelusului
Pediatrii recomanda amanarea momentului in care este introdusa cacaua pana la varsta de un an. Dupa aceasta varsta, copilul o poate metaboliza si poate beneficia de valorile lui nutritionale. Atentie, insa: adaugati-o in cantitati mici in preparate, pentru ca exista riscul ca bebe sa o respinga. In forma pura, naturala, cacaua este amara si gustul ei se simte destul de puternic in preparate.
Alegeti cacao de calitate, organica si ecologica si cititi cu atentie eticheta. Sortimentele de cacao din comert sunt adesea indulcite artificial, pentru a acoperi gustul amar natural.
La ce masa oferim bebelusului produse care contin cacao
Ideal este sa introducem cacaua in gustarile celui mic. Fie amestecata cu lapte, fie pusa in cantitati mici in terciuri, fie in diverse briose, clatite, biscuiti facuti in casa. Exista posibilitatea ca la inceput cel mic sa respinga gustul, dar nu trebuie sa va lasati descurajata. Incercati in diverse combinatii, cantitati mai mici etc pana ajungeti la formula castigatoare.
O crema facuta din banana, avocado si putina cacao, numita si "ciocolata bebelusului" poate fi o idee de gustare extrem de sanatoasa si hranitoare pentru piticul vostru. O alta reteta in care puteti adauga cacao sunt clatitele pufoase cu aluat de banana. Amestecati un ou, o banana pasata, putina faina si putina cacao pana obtineti un aluat ca de clatite. Rumeniti pe ambele parti si oferiti-o bebelusului cu fructe proaspete. Checul sau briosele reprezinta alte idei inspirate pentru a pune in valoare cacaua.
Asa cum am aratat mai sus, atat timp cat optati pentru cacao naturala, fara adaos de zahar, aceasta poate fi administrata bebelusului inca de la varsta de un an. Este adevarat ca gustul este amar, dar in cantitatea potrivita si combinata cu alimente dulci, cum ar fi fructele, rezultatul final poate fi placut.