Cu bebelusul la nutritionist

| | Actualizat: 2012-01-10 11:50:33

Hranirea adecvata este esentiala pentru bebelusi si copii mici. Aceasta asigura dezvoltarea si cresterea optima a lor. Cele mai frecvente motive pentru care parintii apeleaza la nutritionistul pentru bebelusi apar atunci cand este nascut prematur, a avut greutate mica la nastere, refuza sa pape, nu ia in greutate sau creste si se dezvolta incet. El realizeaza un consult amanuntit in urma caruia realizeaza o abordare nutritionala potrivita pentru copii.

Care sunt motivele pentru care mergi cu bebelusul la nutritionist?

Parintii decid sa faca o vizita unui nutritionist specializat in hrana bebelusilor atunci cand suspecteaza probleme de alimentatie si crestere. Cele mai comune motive pentru care se prezinta la medic sunt:

  • prematuritatea;
  • stagnarea greutatii/acumularea exagerata in greutate;
  • probleme de crestere etc.

Orice nelamurire, problema sau suspiciune a parintilor cu porivire la alimentatie ii trimite pe scaunul nutritionistului de copii.

Alti parinti merg la nutritionistul pentru copii atunci cand se hotarasc sa treaca micutul pe un regim vegetarian. Ei vor sa afle care sunt schimbarile care se produc odata cu aceasta tranzitie, la ce trebuie sa fie atenti si care este un plan alimentar adecvat fiecarei varste.

Vegetarianismul priveaza copilul de o serie de elemente nutrititive esentiale pentru crestere. Acestea trebuie administrate artificial (prin suplimente alimentare), fie prin cresterea cantitatii de alimente zilnice care contin aceste elemente nutritive.

Ce se intampla in timpul vizitei la nutritionist?

Atunci cand mergi la nutritionistul pentru bebelusi trebuie sa fii pregatita cu mai multe informatii pe care sa le prezinti acestuia. El va dori sa stie o multime de lucruri despre starea de sanatate a copilului si evolutia lui de la nastere.

Specialistul va trece printr-un istoric complet al copilului de la nastere si pana la varsta pe care o are. Il vor interesa informatii cu privire la:

  • nastere (daca au existat complicatii, daca s-a nascut prematur, ce greutate a avut la nastere etc.);
  • boli de care a suferit in trecut sau pe care le are la momentul consultului;
  • informatii despre modul de hrana (alaptare exclusiva, biberon, combinarea biberonului si alaptarea, particularitati ale diversificarii, meniul zilnic etc.);
  • informatii despre starea generala a copilului (daca e predominant apatic, vioi, activ, somnoros etc.).


Atunci cand va evalua bebelusul medicul va verifica greutatea, inaltimea, cantitatea de lichide din organism, numarul de calorii consumate zilnic si portiile de mancare pe care le are in fiecare zi.

Hartile de crestere create pentru copii pot ajuta medicul sa stabileasca daca micutul se dezvolta si creste normal sau nu.

El ar putea recomanda o serie de analize medicale pentru a-si putea face o mai buna idee despre starea de sanatate a copilului la momentul prezentarii la medic.

Ce anume iti va recomanda medicul nutritionist?

Acesta va interpreta rezultatele, va analiza fisa medicala a lui si iti va face mai multe recomandari. Va crea si un plan alimentar personalizat si te va indruma cum sa il implemetezi in programul copilului.

Planul alimentar si dieta pentru copii depind de varsta pe care o are. Daca este doar alaptat, atunci acesta te-ar putea sfatui cum sa o faci, cu cat sa cresti/scazi cantitatea de lapte, daca este nevoie sa suplimentezi cu formule de lapte si asa mai departe.

Daca bebelusul a trecut pe alimentatie solida, medicul iti va sugera ce modificari sa faci in alegerea alimentelor, in cantitatea de lapte pe care i-o mai dai sau iti va sugera anumite suplimente.

Toate recomandarile depind de starea de sanatate si de particularitatile medicale ale fiecarui copil in parte. Nu exista o dieta generalizata pentru toti copii.

Citeste si despre