Suntem in plina vara si temperaturile tot mai ridicate ne intampina de fiecare data cand iesim din casa. De aceea, trebuie sa tii cont de faptul ca, la fel ca si tine, micutul tau are nevoie de o hidratare corespunzatoare in perioada verii.
Nivelul de lichide din organismul bebelusilor este foarte instabil si de aceea, in aceasta perioada a anului, creste riscul de deshidratare si de incalzire la copii. Asadar, pe timpul verii ii vei acorda micutului tau o atentie deosebita asa incat sa se simta confortabil in ciuda temperaturilor ridicate.
Cele mai importante 5 sfaturi si recomandari pe timp de vara
1. Alege haine adecvate, potrivite pentru anotimpul cald. Este recomandat sa incerci sa iti imbraci bebelusul cat mai asemanator cu tine, pentru ca, daca tie iti este cald, cel mai probabil si micutul tau experimenteaza aceeasi senzatie. Alege hainute din bumbac care pot absorbi transpiratia si sunt mai racoroase decat cele din material sintetic.
2. Evita expunerea la soare! Soarele este cel mai puternic intre orele 11:00 si 15:00, interval orar in care ar trebui sa eviti expunerea la soare. Daca insa trebuie sa iesiti, asigura-te ca micutul tau este ferit de soare cat de mult posibil.
3. Foloseste protectie solara! Pielea sugarilor este delicata si mai subtire decat a ta, de aceea vei incerca sa nu il expui direct la soare. Iar atunci cand este neaparat nevoie, vei folosi protectie solara suplimentara. Trebuie sa stii ca un tricou de bumbac asigura un factor de protectie de numai 5, de aceea este recomandat sa aplici o crema cu protectie solara chiar si pe sub hainute.
4. Asigura-i o buna aerisire! Copii se pot supraincalzi mult mai repede decat un adult. De aceea nu este recomandat sa il lasi pe micut intr-o incapere in care temperatura este ridicata sau in masina parcata. Numai cateva minute sunt suficiente pentru a-i ridica temperatura.
5. Mentine-l hidratat! Este posibil sa nu observi transpiratia pe fruntea micutului tau, desi el pierde lichide pretioase. Bebelusul primeste cantitatea de lichide ideala prin laptele matern, asadar nu este nevoie sa suplimentezi dieta sa cu ceai sau apa. Daca, insa, ai incheiat perioada de alaptare si bebe a crescut, ii vei introduce laptele formula, iar numarul corect de mese de lapte ii vor asigura nivelul corespunzator de lichide din corp.
Necesarul zilnic de lichide al sugarului este de aproximativ 150 ml/kg corp/zi, deci pana la varsta de 6 luni micutul are nevoie de aproximativ 1 litru de lichide – in cea mai mare parte asigurate de lapte. Daca a trecut insa de varsta diversificarii si a acceptat deja sucul de fructe si supa de legume, pe langa lapte ii poti oferi si alimente proaspete, stoarse sau pasate pentru o mai buna hidratare. In aceasta etapa, necesarul zilnic de lichid va creste pana la 1,2 – 1,5 litri/zi: jumatate de lichid se va administra pe baza de lapte, o patrime alte lichide (suc de fructe, ceai, apa) si o patrime din alimente solide (fructele contin intre 60 si 80 % lichid).
Pentru ca bebelusul tau sa se bucure din plin de lapticul preferat, in zilele toride de vara, Milupa iti aduce o oferta din inima: 15% reducere la cumpararea unui set de doua cutii de formula de lapte Milumil 2 sau Milumil 3.
Promotia este valabila in limita stocului disponibil, in magazinele si farmaciile partenere.
Mai multe detalii pe www.milupa.ro.
7 semne de deshidratare la bebelusi
-
paloarea fetei;
-
ochii infundati in orbite;
-
gura uscata;
-
saliva lipicioasa;
-
urinari rare, o data la 6-8 ore (acesta este un semn ca rinichii isi fac rezerve de fluide);
-
apatia sau nervozitatea;
-
refuzul hranei.