Idei de mic dejun pentru bebelusi

| | Actualizat: 2017-06-20 10:36:40

Alimentatia bebelusului incepe sa devina o provocare pentru parinti in momentul in care se incepe diversificarea, adica introducerea alimentelor solide. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si trebuie sa fie extrem de nutritiv, satios si sa ofere energia necesara pentru o zi intreaga. Insa bebelusul nu poate manca orice la aceasta masa, de aceea iti sugeram cateva idei sigure si sanatoase, care sa te inspire in alegerea alimentelor pentru cel mic!

Reguli pentru micul dejun al bebelusului

Micul dejun trebuie sa fie bogat in substante nutritive - vitamine, fibre, minerale, calciu - toate integrate in aceeasi masa. Este recomandat sa nu fie format dintr-un singur tip de alimente, ci sa includa mai multe combinatii.

Alimentele pentru aceasta masa a bebelusului nu difera chiar atat de mult de cele ale adultilor, insa trebuie sa ai grija in special la cantitati, dar si la combinatii.

Poti combina cereale pentru micul dejun cu fructe (proaspete sau uscate) sau iaurturi, oua sau chiar painica prajita.

Cele mai frecvente preparate pentru micul dejun al bebelusilor sunt terciul de ovaz, grisul cu lapte sau alte preparate formate din cereale si laptic. Desi multi parinti combina adesea fulgii de ovaz cu apa, specialistii sustin ca preparatul devine mai nutritiv si satios daca este facut cu lapte. Poti folosi si lapte matern sau formula, doar ca acestea nu trebuie fierte pentru ca isi pierd proprietatile.

Multi parinti gresesc atunci cand indulcesc alimentele de la micul dejun cu zahar, in special terciurile de ovaz sau grisurile cu lapte. In acest fel, ele sunt mai apreciate si savurate de bebelusi, deoarece au un gust mai bun. Insa indicat este sa nu folosesti indulcitori si sa il obisnuiesti pe bebe sa le manance fara zahar, iar daca totusi refuza, este mai recomandat sa alegi mierea (daca are peste 1 an) sau alti indulcitori naturali (melasa, sirop de artar, daca are sub varsta de 1 an) in locul zaharului, extrem de daunator.

Fructele sunt alimente clasice la micul dejun si pot fi consumate fara probleme de bebelusi. Acestia pot consuma o multime de fructe proaspete, conservate (in suc natural, nu in sirop de zahar) sau uscate (caise, stafide etc.).

Unii specialisti sustin ca fructele moi, cu o consistenta pastoasa, sunt cele mai potrivite pentru aceasta masa. Bananele sunt cele mai consumate si benefice fructe in compozitia primei mese a zilei, dar cel mic mai poate consuma si caise sau piersici conservate, mere coapte etc.

Pana pe la 1 an, laptele, matern sau praf, reprezinta sursa principala de substante nutritive a copilului si nu trebuie sa lipseasca de la micul dejun al niciunui bebelus. Se administreaza de obicei la sfarsitul micului dejun, intr-o doza corespunzatoare pentru varsta lui.

Idei si combinatii de alimente pentru micul-dejun al bebelusului

Iata cateva sugestii de combinatii de alimente pentru prima masa a zilei, care sa te inspire sa ii oferi bebelusului tau micul dejun pe care-l merita pentru a creste mare si puternic.

- felii de fructe proaspete cu iaurt natural;

- omleta (facuta in tigaie fara ulei) cu o felie de paine integrala prajita (daca bebelusul are sub 1 an, serveste-i doar galbenusul, deoarece exista un risc crescut de alergie la albusul acestuia);

- branza cottage cu fructe feliate;

- paine integrala prajita cu crema de branza;

- piure de fructe cu cereale pentru micul dejun;

- oua ochiuri cu paine integrala prajita (albusul se da doar dupa varsta de 1 an);

- terciuri de ovaz;

- gris cu lapte;

- mere coapte si facute piure;

- fructe de padure;

- banane facute piure;

- shake-uri de lapte cu fructe;

- oua fierte amestecate cu branzica rasa;

- musli pentru bebelusi (mancat cu suc de fructe sau iaurt) etc.

Toate aceste recomandari se pot folosi in diverse combinatii. Fructele se pot combina intre ele in piureuri sau shake-uri (banana cu fructe de padure sau pere), ouale cu branzica si paine, iar terciurile de ovaz sau gris se pot consuma cu fructe uscate sau proaspete, dupa preferinta copilului.

Atentie foarte mare la introducerea oricarui aliment nou in meniul bebelusului. Acestea se introduc treptat si sub monitorizare atenta, pentru a se observa posibilele reactii adverse sau alergii.

Citeste si despre