Laptele formula pentru bebelusi, tot ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2017-01-25 15:38:50

Laptele formula pentru bebelusi este o alternativa de hranire a sugarilor pentru mamicile care nu pot sa ii alapteze. Chiar daca laptele matern este cel mai bun si complet tip de hrana pentru bebe, exista situatii in care nu poate fi asigurat sau furnizat, iar mama trebuie sa se orienteze spre formule de lapte sau lapte praf. Odata cu aceasta optiune, apar si primele dileme legate de acest mod de hrana: ce fel de lapte sa aleaga, care e mai bun, cum se prepara, ce contine etc.? Iata ce trebuie sa stii despre formulele de lapte pentru bebelusi!


Ce este laptele formula pentru bebelusi?

Formula de lapte este un produs alimentar prelucrat industrial, care substituie laptele matern cu care sunt hraniti nou-nascutii si sugarii sub 12 luni.

Produsele comercializate pe piata contin cat mai multe ingrediente si compusi din laptele matern, astfel incat sa se poata asigura toate substantele nutritive esentiale pentru buna crestere a copilului.

Ce contine formula de lapte pentru sugari?

In ceea ce priveste continutul laptelui praf pentru bebelusi, acesta difera in functie de fiecare producator in parte.

 Majoritatea formulelor de lapte incearca sa imite cat mai fidel continutul laptelui matern, chiar daca nimeni nu a reusit sa il copieze perfect si exista diferente majore intre cele doua variante.

Cele mai multe formule de lapte comercializate pe piata contin:

- zer de lapte de vaca si cazeina (ca sursa de proteine);

- amestecuri de uleiuri vegetale (ca sursa de grasimi);

    - lactoza (ca sursa de carbohidrati);

      - nucleotide (uridina, inozina, citidina - sunt compusi care se regasesc in mod natural in laptele matern si care pot fi imitati, chiar daca la un nivel mai slab, si in laptele formula);

        - amestecuri de vitamine si minerale, dar si alte ingrediente, in functie de fiecare producator in parte.

          Cate tipuri de lapte formula pentru bebelusi exista?

          Formulele de lapte se impart in mai multe categorii sau tipuri, in functie de textura si starea in care se prezinta ori de continut.

          In functie de starea in care se gasesc formulele de lapte pe piata avem:

          - lapte deja preparat (este mai practic si mai usor de folosit, dar mai costisitor si trebuie consumat in maximum doua zile de la deschiderea cutiei);

            - lapte concentrat (se prepara rapid si simplu, este mai ieftin decat laptele deja preparat, dar mai scump decat cel pudra);

            - lapte pudra (praf) - e o varianta practica si economica, necesita putin mai mult timp de preparare, dar este ieftin si poate fi utilizat timp de o luna de la deschidere.

            In functie de continut, laptele formula se imparte in:

            - lapte normal, bazat pe proteine din lapte de vaca, fortifiat cu suplimente de fier - cel mai popular tip de lapte;

              - lapte bazat pe proteine din soia, inbogatit cu suplimente de fier (folosit adesea ca substituent la bebelusii alergici la laptele de vaca);

                - formule partial hidrolizate (mai usor de digerat);

                  - formule intens hidrolizate (considerate "hipoalergenice" - pentru copiii care sufera de intoleranta sau alergie la proteinele din lapte de vaca);

                    - formule de lapte bazate pe aminoacizi (variante ceva mai noi, foarte scumpe, dar sigure si recomandate copiilor cu tot felul de alergii si intolerante).

                      Cum alegi formula de lapte potrivita pentru bebelusul tau?

                      Intre atatea tipuri si variante de lapte formula care se gasesc pe piata, este destul de greu sa iti dai seama care este cel mai potrivit pentru sugarul tau.

                      Nici nu trebuie sa iti dai singura seama. Pediatrul este cel care iti prescrie cea mai potrivita formula de lapte, in functie de starea de sanatate si de nevoile nutritionale ale copilului.

                      De exemplu, unele dintre formulele de lapte existente pe piata sunt imbogatite cu fier sau alte vitamine ori minerale, pe cand altele nu. Unele dintre ele sunt variante "hipoalergenice", special concepute pentru copii alergici sau cu intoleranta la anumite ingrediente din laptele de vaca, din care este facut, in general, laptele praf care se da celor mai multi copii.

                      In functie de nevoile nutritionale ale sugarului, medicul iti va recomanda o varianta adecvata pentru el.

                      Atentie! Doar pentru ca formula de lapte pentru sugar este facuta din lapte de vaca sau de soia, nu inseamna ca o poti inlocui cu lapte de vaca. Continutul formulelor este adaptat sistemului digestiv insuficient dezvoltat al unui sugar, iar laptele de vaca sau soia nu este "suportat" sau tolerat de catre organismul micutului. In laptele formula se gasesc doar anumiti nutrienti din aceste tipuri de lapte, care pot fi digerati usor si care ajuta copilul sa creasca mare si sanatos.

                      Tot pediatrul iti va spune si de cate ori pe zi sa hranesti bebelusul cu laptele pe care ti-l recomanda, cum sa il prepari corespunzator si cum sa iti dai seama daca mananca sau nu suficient. Multe dintre aceste informatii sunt trecute si pe cutiile de lapte, dar este intotdeauna bine sa consulti medicul inainte.

                      Cum iti dai seama ca laptele formula trebuie schimbat?

                      Pediatrul iti va recomanda o formula de lapte, dar nu iti poate garanta ca este si cel mai potrivit sau ca va fi tolerat corespunzator de catre copil.

                      De aceea, este important ca atunci cand incepi sa ii dai prima oara formula prescrisa de medic, sa urmaresti anumite semnale in comportamentul si starea lui, care pot indica faptul ca laptele nu este bine tolerat si trebuie schimbat cu o alta varianta.

                      Alergiile sunt principala grija a medicilor cand vine vorba de introducerea unei formule noi de lapte in alimentatia bebeluslui. Principalele semne ale unei alergii sunt:

                      - piele uscata, iritatii ale pielii sau inrosirea ei;

                      - diaree;

                        - oboseala accentuata;

                          - varsaturi.

                          In cazul in care observi unul dintre simptomele enumerate mai sus sau ti se pare ca ceva nu este in ordine cu bebelusul (nu ia in greutate sau, dimpotriva, ia prea mult; este agitat si nervos etc.), vorbeste cu pediatrul pentru a afla daca este sau nu de la formula de lapte si pentru a-ti prescrie alta varianta.

                          Ai hranit bebelusul cu lapte formula? Cum te-ai descurcat? Ai intampinat greutati sau probleme? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                          Citeste si despre