Mierea si botulismul infantil

| | Actualizat: 2018-11-28 12:04:42

Tu i-ai da bebelusului tau unt de arahide? Dar capsuni? Astfel de alimente sunt considerate a prezenta un posibil risc asupra sanatatii bebelusului, asa ca probabil ca stii inca de cand ai ramas insarcinata ca trebuie sa ai grija atunci cand le introduci in dieta copilului tau.

Cand nepotul meu avea aproape 10 luni, l-am avut in grija pentru cateva zile; mama lui planuia sa nu il mai alapteze si ne-am gandit ca tranzitia va fi mai usoara asa. Si pentru ca ma simteam neinfricata, nu numai ca m-am angajat sa am grija de el o saptamana, dar m-am gandit ca mama lui avea nevoie de o pauza si i-am luat de pe cap si celalalt copil, pe nepoata mea, atunci in varsta de aproape 4 ani.

Da, ce pot sa spun, doi copii sub 5 ani in ingrijire era ideea mea de vacanta la acel moment. Eram tanara si nestiutoare. Lipsit de sanul mamei si aflat brusc in compania unei persoane pe care abia daca o cunostea, cel mic a plans incontrolabil la inceput; ca sa il calmez, m-am gandit sa ii fac un biberon de ceai cu miere, pana la urma ce poate fi mai linistitor, nu? Din fericire, inainte de a-i da ceaiul fratelui sau, m-a intrebat ce este in biberon. I-am raspuns calm ca este ceai cu miere.

Si a inceput sa planga. "Nu are voie miere, o sa moara!" a racnit plangand. Recunosc, una din primele lectii in alimentatia unui bebelus mi-a fost data de o pustoaica de 4 ani.

Botulismul infantil este o afectiune care se poate produce atunci cand un bebelus ingereaza bacteria care produce aceasta toxina. Afectiunea este periculoasa pentru bebelusii cu varste intre 3 saptamani si 6 luni, insa toti bebelusii cu varsta de pana la 1 an sunt supusi riscului.

Ce trebuie sa stii despre botulismul infantil

Sporii bacteriei botulinice pot contamina mierea; aceasta bacterie este inofensiva pentru copiii mai mari si pentru adulti deoarece sistemul lor digestiv este suficient de matur pentru a elimina toxina din corp fara ca aceasta sa cauzeze probleme.

In cazul bebelusilor insa, acestia nu si-au dezvoltat inca abilitatea de a gestiona sporii, asa ca daca ingereaza bacteria, ea germineaza, se multiplica si produce toxina daunatoare, care intervine in interactiunea dintre musculatura si nervi si il impiedica pe bebe sa se miste, sa manance si sa respire.

Semne si simptome ale botulismului infantil

Simptomele botulismului incep intre 3 si 30 de zile de la data la care sporii au fost ingerati. Constipatia este adesea primul semn al botulismului observat de catre parinti si ingrijitori (desi constipatia poate avea multiple cauze).

Alte simptome ale botulismului include:

  • expresie faciala fixa
  • incapacitatea de a se hrani (de a suge)
  • plansete fara forta
  • lipsa miscarii corpului
  • probleme de deglutitie si salivat excesiv
  • slabiciune a musculaturii
  • probleme de respiratie

Contacteaza de urgenta medicul daca observi oricare dintre aceste simptome!

Tratamentul

Botulismul infantil se trateaza in spital, de obicei in terapie intensiva, acolo unde medicii incearca sa limiteze problemele pe care toxina le produce asupra organismului bebelusului. Pentru ca toxina afecteaza respiratia, medicii pot decide sa intubeze copilul si sa il ventileze mecanic; pentru ca cel mic nu poate sa se hraneasca, i se administreaza intravenos lichide in vederea nutritiei.

In ziua de astazi o antitoxina este disponibila pentru a fi administrata in tratamentul botulismului infantil, denumita imunoglobulina botulinica intravenoasa. Bebelusii carora li se administreaza aceasta antitoxina cat mai repede, se recupereaza mai usor si intr-un timp mai scurt.

Desi sever si capabil sa puna in pericol viata copilului, botulismul infantil poate fi tratat cu succes, insa este important sa apelezi de urgenta medicul la primele simptome ale bebelusului tau. Si nu uita ca mierea este o sursa cunoscuta de spori ai bacteriei care cauzeaza botulismul, motiv pentru care nu trebuie sa o incluzi in alimentatia micutului inainte ca acesta sa implineasca varsta de 1 an.

Citeste si despre