Riscurile hranitului cu biberonul pentru bebelus

| | Actualizat: 2011-09-21 12:08:29

Atat hranitul cu biberonul, cat si alaptarea prezinta avantaje si dezavantaje. Alegerea modului in care iti hranesti bebelusul este una personala, dar e intotdeauna bine sa analizezi atat riscurile, cat si beneficiile pentru bebelusi cand te decizi. Iata care sunt riscurile laptelui praf si biberonului in hrana sugarului.

Modul de hranire a bebelusului trebuie ales cu mare atentie. Alaptatul ofera nutrienti si vitamine esentiale si unice in dezvoltarea copilului, dar are riscurile ei legate de problemele sanilor, de secretia lactata sau dezavantaje legate de curgerea sfarcurilor, alimentatie stricta, mulsul sanilor, dependenta de copil etc. care pentru unele mame conteaza in aceasta decizie.

Nici hranitul cu biberonul nu este scutit de astfel de efecte. Exista o serie de dezavantaje si chiar riscuri care trebuie luate in seama atunci cand decizi sa ii dai copilului lapte praf.

Foto: topnews.net.nz

Imunitate slaba si predispozitie la boli

Laptele matern contine anticorpi si hormoni extrem de importanti in formarea sistemului imunitar al copilului. Nicio formula de lapte nu poate copia fidel compozitia laptelui de san. Astfel ca sugarii hraniti la san au o imunitate mult mai buna decat a celor care sunt hraniti cu biberonul. In plus, exista efecte profilactice importante in cazul alaptarii, pe care formulele de lapte nu le pot asigura - de exemplu, prevenirea astmului.

Laptele praf este mai greu de digerat de stomacul - insuficient dezvoltat - al sugarilor. Riscul de a face colici sau de alte probleme digestive este mai mare la bebelusii hraniti cu biberonul.

Risc de obezitate

Specialistii au descoperit in timp ca hrana cu biberonul la sugari creste substantial riscul de obezitate in copilarie. Acesta este un risc important al acestui tip de hrana. Ei sustin ca pericolul de a deveni supraponderali sau chiar obezi in copilaria tarzie creste cu 20% in cazul in care este hranit cu biberonul.

Risc de infectii

Hranirea cu biberonul este un proces complex care presupune biberoane, tetine, sterilizatoare, cutii de lapte etc. Spre deosebire de laptele matern, care provine direct de la san - dintr-un mediu steril - acesta prezinta un risc crescut de infectii aparut in urma sterilizarii neadecvate a dispozitivelor si a patrunderii germenilor in lapte.

In plus, acestia sunt mai predispusi la dezvoltarea diferitelor tipuri de boli. Cele mai frecvente sunt diareea sau infectiile urinare, respiratorii sau ale urechilor.

Bebelusii nascuti prematur sunt cei mai predispusi la infectii foarte grave, Daca nu sunt hraniti cu lapte matern, acestia pot dezvolta o boala foarte severa numita enterocolita necrozanta (distrugerea mucoasei intestinale, la sfarsitul primei saptamani de viata). Medicii au constatat un risc mai crescut de mortalitate in cazul prematurilor hraniti cu biberonul decat in al celor alaptati.

Pericol de supraalimentare sau malnutritie

In plus, medicii sustin ca multi parinti nu reusesc sa ofere copilului doza necesara de lapte la o singura masa. Unii amesteca gresit laptele cu apa, pun mai mult sau mai putin lapte si il pot face prea tare sau prea slab pentru nevoile bebelusului. Apare astfel riscul supraalimentarii sau dimpotriva, malnutritiei sau al deficientelor nutritionale (acizilor grasi esentiali, amino-acizilor, calciu, fier).

Alimentatia neadecvata sau refuzul de a papa al sugarului poate aparea si din cauza faptului ca acesta poate refuza tetina biberonului. Aceasta nu ii este familiara copilului, asa cum este sfarcul, de unde poate aparea un refuz categoric de a se hrani. Acesta este un alt dezavantaj al hranei cu biberonul.

Afectare a relatiei/atasamentului mama-bebelus

Inca de la instalarea sarcinii se formeaza o legatura de afectiune speciala intre mama si bebe. Aceasta evolueaza in burtica, dar ea se formeaza si se intareste cu adevarat abia dupa nastere. Hranitul la san sau alaptarea este una dintre formele principale prin care aceasta este consolidata. Presupune o apropiere speciala intre mama si copil. Hranitul cu biberonul este impersonal si lipsit de orice urma de atasament parental.

Riscurile hranirii cu biberonul pentru mama

Specialistii sustin ca evitarea alaptarii si hranirea bebelusului cu biberonul te predipsune si pe tine la o serie de boli foarte grave:

  • obezitate;
  • osteoporoza;
  • artrita reumatoida;
  • stres si anxietate;
  • diabet.


Citeste si despre