Tranzitia de la hrana lichida catre principalele categorii de alimente solide nu este la fel de usoara pentru toti bebelusii. Pana la implinirea varstei de 1 anisor, scopul fiecarui parinte este sa asigure copilului sau un meniu echilibrat, format din proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati, mai exact carne, fructe si produse din cereale. Aceste super alimente pentru bebelusi trebuie sa fie bogate in culoare, textura, miros si gust, astfel incat sa stimuleze dezvoltarea fizica si mentala a micutului in toate modurile posibile.
Foto: parenting.thewomanlife.info
Bebelusul tau pare interesat din senin de felurile de mancare pe care le mananci tu? Are tendinta sa deschida gurita atunci cand indrepti lingurita catre el? Atunci este posibil ca nazdravanul sa fie pregatit de tranzitia catre alimente solide.
Super alimente pentru bebelusi
Diversificarea meniului bebelusului nu este intotdeauna o misiune usoara. De la diversele tipuri de carne pana la legume verzi si fructe, exista un set de super alimente care aduc beneficii majore sanatatii si dezvoltarii copilului mai mic de un an.
Legumele galbene si portocalii
Morcovul si cartoful dulce sunt optiuni ideale pentru introducerea hranei solide in meniul bebelusilor. Sunt usor de procurat, simplu de gatit si bine primite de copii, datorita gustului dulce, foarte placut.
Legumele galbene si portocalii au un continut bogat de vitamina C si de antioxidanti de tip betacaroten, pe care organismul ii transforma in vitamina A (esentiala pentru sanatatea pielii, a dintilor, oaselor si a tesuturilor). Aceeasi substanta imbunatateste si vederea nocturna.
Legumele verzi
Indiferent de grimasele suparate ale bebelusului in fata piureului din legume verzi, este foarte important sa insisti si de 5-6 ori la o masa pentru a-l convinge sa le manance. Spanacul ii furnizeaza acid folic si fier, fasolea verde este bogata in grasimi omega 3 si luteina (grozava pentru dezvoltarea creierului si a vederii). Toate legumele verzi aduc un aport generos de vitamina C si fibre, esentiale pentru digestia corecta.
Carnea
Specialistii recomanda introducerea de carne rosie, de pui si de curcan in jurul varstei de 4-6 luni, datorita continului de zinc si fier. Zincul este foarte benefic bebelusilor nascuti cu o greutate mai mica, deoarece favorizeaza dezvoltarea celulelor, intareste sistemul imunitar si previne instalarea diareei. Fierul este crucial in transportul oxigenului catre toate celulele corpului, inclusiv catre creier.
Serveste-i carnea fiarta in foarte putina sare, inital sub forma de piure, apoi in bucati medii, dupa varsta de 8 luni.
Fructele
Fructele sunt si ele surse importante de nutrienti, precum vitaminele A si C, potasiu si fibre. Poti incepe cu banane si piersici, usor de tolerat de stomacelul sensibil al bebelusului.
In plus, bananele contin bacterii probiotice (similare cu cele care protejeaza flora intestinala), care il tin pe micut departe de tulburarile digestive. Piersicile au multe vitamine benefice pentru imunitatea organismului. Inainte sa pasezi piersica, decojeste-o si fierbe-i pulpa cateva minute la aburi, daca puiul tau este mai mic de 6 luni.
Afinele
Imediat ce bebelusul consuma alimente solide intregi, ii poti oferi cate o gustare de afine. Aceste fructe speciale contin antioxidanti excelenti pentru dezvoltarea functiei cognitive si a creierului. Le poti introduce si in castronelul cu cereale, fulgi de ovaz sau in iaurt.
Pestele
Multi parinti se feresc sa isi hraneasca micutii cu peste, deoarece aceasta carne se afla pe lista alimentelor care produc cel mai frecvent alergii. Daca medicul pediatru iti da unda verde, poti sa introduci in meniu bucatele mici de somon, pisica de mare sau polac. Fereste-te de speciile expuse la mercur, precum rechinul, pestele-spada sau tonul.
Somonul este bogat in grasimi esentiale omega 3, recunoscute pentru proprietatile miraculoase asupra randamentului cerebral si nervos si asupra functionarii aparatului cardio-respirator. Ai grija sa indepartezi bine oasele inainte sa servesti pestele copilului si ofera portii mici, la cate 5-6 zile distanta, pentru a observa eventualele reactii adverse.
Ouale
Chiar daca nu este recomandat sa dai bebelusului mai mic de 8 luni albusul oului, din pricina alergiilor la care il expui, galbenusul are multe proprietati benefice pentru functionarea optima a memoriei, capacitatii de invatare si a vederii.
Fructele de avocado pasate, cerealele integrale si iaurtul sunt alte super alimente pentru bebelusi, datorita nutrientilor importanti pentru crestere si dezvoltare.
Introducerea alimentelor solide in meniu
Laptele de san sau laptele praf special constituie singura hrana de care are nevoie bebelusul imediat dupa nastere. In perioada 4-6 luni de la sosirea pe lume, sugarul devine apt pentru introducerea alimentelor solide in meniu, imediat ce dezvolta coordonarea muschilor cavitatii bucale pentru masticatie si inghitire.
In acelasi timp, varsta de 6 luni marcheaza si momentul in care bebelusul incepe sa isi sustina singur capusorul si sa stea in sezut cu sprijin, doua abilitati esentiale pentru trecerea la hrana solida.
Majoritatea bebelusilor incep sa primeasca alimente tari intre 4-6 luni, ca o completare la mesele de lapte. Daca nu esti sigura ca a sosit momentul tranzitiei, vezi daca poti raspunde afirmativ urmatoarelor intrebari:
- Copilul tau poate sa isi tina capusorul intr-o pozitie dreapta, stabila?
- Copilul tau poate sa stea in fundulet, sprijinit?
- Bebelusul tau pare ca este curios sa afle ce mananci tu la masa?
Atunci cand decizi adoptarea primilor pasi in diversificarea alimentatiei bebelusului, continua sa il hranesti cu lapte, apoi:
- incepe cu cereale pentru bebelusi: amesteca 15 mg de cereale cu 4-5 linguri de lapte si ofera micutului cate o gustare odata sau de doua ori pe zi, cu o lingurita. Imediat ce puiul tau pare ca se obisnuieste cu aceasta consistenta, este ideal sa reduci treptat cantitatea de lapte.
- continua cu carne, legume si fructe pasate: dupa "stapanirea cerealelor", urmeaza servirea treptata a cate unei mese de carne, legume si fructe sub forma de piure. Asteapta 3-5 zile pana la introducerea unui aliment nou.
- incheie cu alimente solide intregi: la 8-10 luni, bebelusii reusesc sa consume fara probleme portii mici de alimente solide intregi, precum fructe moi, paste gatite bine, branza, biscuiti graham si carnita fiarta.
La prima aniversare, versiuni maruntite si pasate ale felurilor de mancare servite de familie vor deveni meniul principal al copilului.