Alimente care iti dau energie in alaptare

| | Actualizat: 2011-11-29 15:44:33

Proaspetele mamici care alapteaza au grija ca ceea ce mananca sa nu afecteze in niciun fel laptele copilului. Totusi, ele au nevoie si de foarte multa energie pentru a putea face fata solicitarii fizice si psihice pe care o presupune ingirjirea unui bebelus. Cum se impaca energia cu alaptatul? Iata cateva alimente care-ti vor da un impuls energic si care nu interfereaza negativ cu lactatia, ba chiar ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a micutului tau.

Somon

Somonul este alimentul esential in alimentatia mamicilor. Daca ar exista titlul de "alimentul perfect in alaptare" somonul ar fi desemnat cu brio in acest fel. El contine acizi grasi esentiali numiti DHA, cruciali in dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

Acesti acizi hrasi ajuta nu numai in alaptare, ci au efect si in dispozitia ta, asigurandu-ti o stare de bine. Specialistii sustin ca un consum regulat de somon ajuta la combaterea depresiei postpartum. In plus, aduce un aport de energie pentru mamicile care il consuma.

Lactate

Lactatele, si in special cele care au un continut scazut in grasimi, trebuie sa fie parte a unei diete alimentare zilnice in perioada alaptarii. Fie ca preferi iaurtul, laptele sau branza, este esential pentru tine si pentru cel mic sa le adaugi in meniul tau. Ele sunt o sursa esentiala de proteine, vitamina B si vitamina D, precum si un izvor bogat de calciu.

Si laptele matern contine calciu, care ajuta bebelusul sa isi dezvolte o osatura puternica, dar si lactalele aduc un aport considerabil al acestuia imbunatatind calitatea laptelui de mama. Proteinele si vitamina B te ajuta sa iti fortifici organismul si sa faci fata solicitarilor zilnice.

Carne de vita

Daca vrei un aport considerabil de energie atunci cand abia ai nascut si ai in grija si bebelusul, trebuie sa te orientezi spre alimente bogate in fier asa cum este carnea de vita. Carenta de fier echivaleaza cu instalarea unei stari de slabiciune generala la mamici.

Proteinele si vitamina B12 sunt esentiale de consumat in alaptare pentru mai multa forta in organism, iar carnea de vita le contine pe amandoua. Acestea ajuta si la hranirea bebelusului, imbunatatind calitatea laptelui mamei.

Legume

Fasolea, mazarea, lintea si in special legumele boabe care au o culoare foarte intensa de verde sunt esentiale in alimentatia mamicilor. Contin fierul care le ajuta sa fie mereu in forma si reprezinta o sursa de proteine de calitate. Atentie, urmareste felul in care reactioneaza bebelusul tau dupa ce consumi astfel de legume. Pe cata energie iti dau pentru a face fata ingrijirii bebelusului, ele pot avea efecte secundare asupra copilului. Pot declansa balonarea la copii, provocandu-le gaze. Insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample. Daca observi ca micutul tau nu manifesta reactii dupa ce le-ai mancat, atunci te poti bucura de ele.

Si legumele cu frunze verzi ca spanacul, salata verde, broccoli sau varza sunt o sursa bogata de energie si sanatate pentru mamica si bebelus. Acestea au calciu si vitamina A, una dintre vitaminele esentiale pe care bebelusul trebuie sa le primeasca din laptele matern.

Continutul de fier, vitamina C si antioxidanti reprezinta reteta ideala pentru energie maxima.

Afine

Mamicile trebuie sa consume cel putin doua portii de fructe pe zi. Pot alege si varianta sucurilor naturale din fructe in locul consumului lor proaspat, daca li se pare la-ndemana astfel. Afinele contin antioxidanti, minerale si vitamine esentiale care te ajuta sa iti mentii nivelul de energie la un standard foarte ridicat.

Portocale

Proaspetele mamici au nevoie de o doza mult mai mare de vitamina C decat celelalte femei. Portocalele sunt o sursa generoasa si naturala din aceasta vitamina ce reuseste sa le pastreze pe mamici intr-o forma maxima.

Si in cazul citricelor este necesar sa urmaresti reactiile bebelusului tau. In unele cazuri s-a constata faptul ca bebelusii care erau hraniti cu lapte de la mame ce consumau frecvent citrice manifestau iritatii (eczeme) ale funduletului dupa scaune. Daca micutul tau nu prezinta reactii adverse le poti consuma fara probleme, bucurandu-te de efectul lor energizant.

Paine din cereale integrale

Daca acidul folic ti-a fost un ajutor de nadejde pe tot parcursul sarcinii, afla ca te va ajuta si pe toata perioada alaptarii. Insa nu mai este nevoie sa il iei sub forma de capsule pentru ca alimente precum painea si pastele din cereale integrale il contin intr-o proportie ridicata. Acidul folic ajuta bebelusul sa se dezvolte sanatos si il obtine prin intermediul laptelui matern.

Oua

Ouale sunt o sursa importanta de vitamina D si contin cele mai calitative proteine. Acestea sunt esentiale pentru cresterea adecvata a bebelusului, ajutandu-l sa se dezvolte armonios din punct de vedere fizic si sa aiba oase puternice.

Apa

Chiar daca nu are continut de vitamine si minerale, apa este esentiala in dieta alimentara a oricarei persoane, cu atat mai mult a unei proaspete mamici. Deshidratarea secatuieste organismul de orice strop de energie si afecteaza si lactatia mamei. De aceea, este bine sa fii atenta sa consumi cel putin 2 litri de apa zilnic.

Copilul.ro alaturi de Nestle – Impreuna pentru o generatie mai sanatoasa

Datele statistice prezente in aceste materiale provin din Studiul privind obiceiurile nutritionale ale sugarului si copilului mic, realizat de GfK Romania in perioada martie-aprilie 2010, pe un esantion reprezentativ national pentru mamicile cu copii pana in 3 ani care nu mai sunt alaptati exclusiv la san.

Citeste si despre