Rolul de parinte vine cu foarte multe provocari. in momentul in care cei mai multi se obisnuiesc cu rolul de parinte si intra intr-o oarecare rutina incepe o alta mare provocare – diversificarea.
Este bine sa o incepem la 6 luni sau mai devreme? Putem sa ii dam din ceea ce mancam noi sau trebuie sa ii pregatim mancare in mod special? Cat trebuie sa manance? Sa incercam diversificarea clasica sau auto-diversificarea? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pun parintii, iar ca sa raspunda la ele s-au scris o multime de carti si exista o multime de specialisti.
Primele alimente cu care vom incepe diversificarea sunt cu siguranta legumele. Pentru a fi siguri ca au cea mai buna calitate, va recomandam pe cat posibil sa cumparati legume de tara. Acum, mai mult ca niciodata, este foarte simplu sa beneficiati de fructe si legume proaspete, de la producatorii romani, prin intermediul magazinelor online ce selecteaza atent produsele si producatorii, dupa criterii bine stabilite, pentru ca noi si copiii nostri sa putem manca proaspat si sanatos, apoi le ambaleaza si, daca locuim in Bucuresti, le livreaza direct la noi acasa. www.legumelatineacasa.ro este unul dintre aceste magazine, cu produse romanesti crescute sustenabil si servicii de calitate.
Morcovul – Evitat de unele mamici, pentru ca in prima faza poate produce constipatie, morcovul ramane leguma cea mai folosita pentru inceperea diversificarii. Are un nivel ridicat de vitamine (B si C) si minerale precum potasiu, calciu si magneziu.
Radacina de patrunjel – Aceasta leguma are un gust dulceag si aromat, asemanator cu al morcovului si este bogata in vitaminele A, C, K, minerale precum cupru, fier, iod, potasiu, calciu, fosfor, proteine si fibre de calitate.
Dovlecelul – Este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, dovlecelul contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
Telina – Telina are in compoziţie 90% apa, un conţinut bogat in fibre, vitamine din grupul A, B,C , dar si minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu, ceea ce o face sa contribuie la o buna funcţionare a sistemului nervos si endocrin.
Rosia – Gustoase si necesare in bucatarie, rosiile contin potasiu, fosfor, magneziu, fier, vitaminele A, B, si C, fitosteroli si acid folic ceea ce le face sa aiba numeroase beneficii asupra sanatatii.
Ardei – Pe langa continutul insemnat de vitamina C, ardeii contin si cantitati importante si de alte substanţe necesare organismului: vitamina A, vitamina E, licopen.
Fasole verde – Este o leguma cu un continut redus de calorii, bogat in nutrieti esentiali pentru sanatate, precum proteine, fibre alimentare, calciu si fier.
Cartof – Bogat in fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, cartoful contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.
Bineinteles ca exista mult mai multe legume si bebelusul trebuie sa ajunga sa le incerce pe toate, insa pas cu pas.