Cand bebe nu mai incape in cadita

| | Actualizat: 2010-12-09 15:37:17

Ce te faci cand bebe nu mai incape in cadita cu forma pe care ai folosit-o pana acum? Multe mamici il spala pe cel mic direct in cada mare. Atentie, insa! Inainte sa bagi copilul in cada folosita de adulti, aceasta trebuie sa fie bine dezinfectata.

Baia bebelusului este unul dintre cele mai importante momente din rutina zilnica. Pana la un an, bebelusul trebuie sa faca obligatoriu baita in fiecare seara si apoi macar o data la doua zile. Pentru bebelusi, baia este un rasfat. Cu siguranta ai observat cat de incantat este micutul cand il pui in cadita si ii dai ratustele lui preferate.

Alternative pentru baia bebelusului cand cadita devine neincapatoare

Caditele cu fund inclinat folosite pentru baita bebelusului au multiple avantaje: copilul sta relaxat, nu-i intra apa in urechi sau in ochi, nu poate aluneca si este bine sustinut, mai ales in cazul in care nu-si tine inca singur capul.

Atunci cand copilul se mareste, insa, cadita devine neincapatoare pentru bebelus, care vrea sa se miste mai mult si sa experimenteze.

  • Acum poti achizitiona o cada mai mare, potrivita cu dimensiunile actuale ale copilului. Aceasta se va monta in cada mare de baie, fiind foarte usor de folosit de parinti.

  • In cazul in care nu vrei sa cumperi o noua cadita, poti sa cumperi un reductor pentru cada. Exista pe piata mai multe modele de reductoare avantajoase pentru parinti si confortabile pentru bebelus. Alege un reductor de cada tip prosop, care protejeaza bebelusul de alunecari, sau un reductor de cada din material plastic. Folosind-ul, ii vei putea face bebelusului tau baie in cada normala, fara griji.

  • Un alt produs foarte eficient pentru siguranta bebelusului intre 6 si 15 luni la baie este suportul ergonomic care se fixeaza pe suprafata cazii cu ventuze si asigura o aderenta maxima.

  • Scaunele de cada pot fi folosite si ele cu succes din momentul in care bebelusul nu mai este spalat in pozitie orizontala. Bebelusul care sta in sezut poate sa alunece usor in cada mare si de aceea scaunelele de baie sunt foarte eficiente pentru bebelusii care au peste 6 luni. Pretul unui astfel de produs este intre 30 si 150 RON.

  • Unele mamici aleg sa faca baie impreuna cu bebelusul lor. Desi contactul piele pe piele este recomandat de psihologi pentru ca el consolideaza legatura puternica mama-fat, este totusi de evitat din motive de igiena. Chiar daca esti curata si crezi ca nu ai cum sa-i faci rau bebelusului, gandeste-te ca poti fi purtatoarea unor microbi la care tu ai imunitate, dar bebelusul tau nu.

Cateva reguli pentru baia bebelusului

Bebelusul se sapuneste bine si se clateste cu apa calduta. Este recomandabil sa-l speli intai pe fata, apoi pe spate. Atentie si la temperatura apei cu care-l speli pe cel mic. Temperatura optima este intre 36 -38 grade Celsius. Cand stergi bebelusul dupa baie, ai grija sa nu-i provoci iritatii. Foloseste un prosop din bumbac moale, de buna calitate. Aplica apoi un ulei pentru bebelusi si maseaza corpul micutului. Acum probabil bebelusul va dormi ca un ingeras.

Cel mai bine este sa-i faci baita copilului seara, inainte de culcare, respectand pe cat posibil aceeasi ora. Vei vedea ca bebelusul va anticipa baia inca de la varsta de cateva luni, devenind mai agitat in preajma momentului respectiv. De regula, dupa baita, copilul adoarme linistit. Apa calduta poate avea un efect calmant asupra burticii bebelusului, fiind uneori unicul remediu pentru copiii care sufera de colici.


Citeste si despre