Cum sa speli corect organele genitale ale copilului

| | Actualizat: 2018-11-09 16:49:48

La inceput, pot aparea unele indoieli cu privire la modul in care trebuie sa speli organele genitale ale celor mici. Iata cateva sugestii importante!

De ce sunt umflate si rosii organele genitale ale nou-nascutului?

La nastere, organele genitale sunt putin mai mari comparativ cu restul corpului. La fete, labia majora este destul de voluminoasa. La baieti, testiculele sunt foarte evidente. Acest lucru provine de la hormonii pe care mama i-a transmis copilului in timpul sarcinii.

De aceea, uneori, sanii pot parea, de asemenea, mai proeminenti la ambele sexe. La baieti, in plus, poate exista un fenomen numit hidrocela, adica o acumulare de fluid in scrot (plicul care contine testiculele). Acest lucru se intampla deoarece tubul mic, prin care, in timpul vietii intrauterine, trece testiculul de la abdomen la scrot, nu a fost inca inchis (de obicei se inchide dupa nastere, dar uneori se intampla putin mai tarziu).

Pe de alta parte, roseata vulvei si scrotului se datoreaza unui aflux de sange in zona genitala. Intr-un timp scurt, cand organismul bebelusului se stabileste, umflatura si roseata vor disparea singure.

Si daca testiculele nu au coborat?

La baieti, testiculele se formeaza in abdomen si coboara spre scrot cu putin inainte de nastere. Cu toate acestea, se intampla frecvent ca unul sau ambele testicule sa nu coboare complet la nastere. In cele mai multe cazuri, testiculele ajung in pozitia normala, in primele saptamani de viata.

De ce au unele fetite pierderi de sange?

Aceasta sangerare se numeste "pseudo-menstruatie neonatala" si este foarte frecventa in primele zile de viata. Si asta din cauza scaderii bruste a estrogenului transmis de mama in timpul sarcinii. In mod normal, dureaza cateva zile si apoi dispare de unul singur.

De ce, la unele fete, labia majora poate fi partial "lipita"?

Este un fenomen destul de comun, desi acest lucru nu impiedica eliberarea de urina si are legatura cu hormonii. Tratamentul este foarte simplu. Pediatrul recomanda folosirea unei creme specifice, care va ajuta partile lipite sa se dezlipeasca.

Organele genitale trebuie spalate la fiecare schimbare a scutecului?

Schimbarea scutecului unui nou-nascut se face de 6 ori pe zi. Daca exista doar pipi, spala pur si simplu zona cu putina apa. Daca bebelusul are scaun, spala cu un sapun pentru beblusi, dar in cantitate mica.

Ce trebuie facut daca zona genitala este rosie?

Uneori reziduurile de la pipi pot cauza o inrosire a pielii. In acest caz, este necesar sa folosesti un produs specific pentru fundul copilului. De asemenea, atunci cand speli bebelusul, acesta trebuie uscat cu grija (si intre falduri!) Fara a freca pielea.

Baietii si fetele se spala la fel?

O buna igiena a organelor genitale este importanta pentru ambele sexe. Cu toate acestea, la fete, datorita apropierii dintre uretra, anus si vagin, trebuie sa fii mai atenta. Este esential sa speli zona intotdeauna din fata in spate si niciodată invers, pentru a evita trecerea bacteriilor de la anus la vagin. Din acelasi motiv, daca se utilizeaza un burete, ai grija sa nu-l treci prin organele genitale fara sa-l clatesti mai intai cu apa curata.

Trebuie sa elimini substanta alba care se gaseste intre labii?

Aceea nu este murdarie: acea substanta alba pe care fetele o au pe organele genitale in primele zile de viata este un reziduu de vernix branzos. Mama ar trebui sa deschida putin labiile majore pentru o mai buna igiena, dar fara a curata vernixul, care va fi absorbit de corp in cateva zile.

Citeste si despre