Jocuri la baita pentru bebelusul tau

| | Actualizat: 2013-03-24 11:00:07

Cum sa faci din baita micutului o activitate amuzanta si relaxanta

Baia bebelusului tau poate fi o activitate cu dus si intors. Sunt bebelusi carora le place sa se balaceasca in apa si altii care manifesta o aversiune fata de aceasta.

Pentru a-l ajuta pe bebe sa treaca peste acest hop, dar si pentru ca fiecare baita sa fie distractiva si educativa, iata cateva idei de activitati si jocuri pe care le puteti intreprinde la baita.

Fiecare activitate si joc pe care le introduci in rutina zilnica a baitei atrag cu sine avantaje importante atat pentru tine, dar mai ales pentru bebe:

- asigurarea unui somn lin si indelungat al micutului, cu cat mai putine treziri peste noapte;

- o metoda eficienta de a consuma energia acumulata;

- relaxare prin distractie;

- dezvoltarea anumitor aptitudini;

- educatie si cunoastere.


Inainte de a trece la metodele de joaca, trebuie sa stii ca apa din cadita trebuie sa fie calduta – nici prea fierbinte, nici prea rece (verifica cu ajutorul cotului tau), pentru ca bebelusul tau sa nu resimta diferenta de temperatura si astfel sa se sperie si sa planga. Apoi, trebuie sa incepi sa il uzi incet, incet, sa se obisnuiasca treptat cu apa. Trebuie mereu sa te asiguri ca il tii foarte bine cu ambele maini, mai ales cand te joci cu el, pentru a fi in permanenta in siguranta. Iar apoi, distractia poate sa inceapa!

1 . "Pescuind" ratustele

Te poti juca impreuna cu micutul tau avand ca recuzita cateva ratuste plutitoare, pe care le pui in cadita. Apoi, tinandu-l bine pe bebe, lasa-l sa incerce sa le prinda.

2. Lectie de anatomie muzicala

Exista diverse melodii care-i invata pe cei mici care sunt partile corpului – in timp ce il speli cu buretelul si sapunul, canta-i despre fiecare parte a corpului si arata-i exact care sunt acestea. In timp, se poate dovedi o lectie de anatomie extrem de utila, copilul invatand astfel partile corpului.

3. Si balonul face... poc!

Nimic nu e mai placut atunci cand te joci cu bebelusul tau decat sa pui in cadita spuma de baie speciala pentru copii si apoi sa faci balonase de sapun cu care cel mic sa se distreze, spargandu-le in incercarea de a le prinde. Poti folosi si dispozitive speciale care fac astfel de balonase, nu numai spuma de baie sau sapunul.

4. Si cascada curge… cum?

Pune intr-un pahar de plastic sau intr-o jucarie apa din cadita si toarn-o incet de la inaltime pe burtica lui sau, daca suporta, incet peste capsor. Poti folosi si buretelul bine imbibat cu apa!

5. Primele lectii de inot

Fiecare baita se poate dovedi o utila lectie de inot; desi poate parea mic pentru a-si dezvolta astfel de aptitudini, incercarea de a-i arata care sunt pasii care l-ar face sa pluteasca in apa se poate dovedi extrem de distractiva; tine palma sub burtica lui, iar cealalta mana deasupra si lasa-ti micutul sa dea din manute si picioaruse, tu orientandu-i miscarile.

6. Oglinda

Acest obiect se poate dovedi extrem de util si amuzant, mai ales in cazul bebelusilor carora nu le place sa fie spalati pe cap; incearca sa faci din parul micutului diverse coafuri cu ajutorul samponului si apei si apoi arata-i oglinda pentru a se vedea cat este de haios; de aici, totul se poate transforma intr-un adevarat joc de talente, iar spalatul pe cap va deveni o activitate ce-l va incanta.

7. Jucariile

Daca la inceput vorbeam de ratuste, cele mai des intalnite in jocurile cu apa la copii, afla ca si alte jucarii pot fi folosite pentru a-ti distra micutul si pentru a face din baita o activitate relaxanta si placuta: mingiute colorate, pestisori, caracatite, sirene si alte jucarii de acest gen, pot deveni obiectul unei sedinte de "pescuit" pe cinste – atentie doar ca jucariile sa nu fie foarte mici, astfel incat sa nu existe riscul sa le inghita.

8. Plesnitul apei

Una dintre cele mai amuzante si intuitive actiuni pe care bebelusul tau le va face este plesnitul apei. Toti copiii adora sa vada cum tasnesc stropi atunci cand tin palmele ca doua lopatele si plesnesc apa; arata-i cum se face si vorbeste-i continuu creandu-i senzatia ca ceea ce face este ceva amuzant.

Citeste si despre