Prima baie a bebelusului

| | Actualizat: 2013-04-04 15:06:33

Prima baie a bebelusului este un eveniment pe cat de emotionant, pe atat de coplesitor si anxios daca esti proaspata mamica. Frica de a nu rani bebelusul in timpul imbaierii, de a nu-i intra apa in ochi sau de a nu-i irita pielea te face sa devii usor stangace si sa uiti ce trebuie sa faci pentru a spala corespunzator copilul. Iata un minighid practic, care te invata tot ce trebuie sa stii despre prima baie a bebelusului, cum se face si de ce produse ai nevoie!

Pregatirea pentru prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului nu se face in cada, asa cum probabil ca ai fi tentata sa gandesti. In prima saptamana de viata, bebelusul nu este introdus in apa, in cadita, ci este spalat si curatat cu un burete umezit.

Nici macar nu este nevoie ca spalarea bebelusului sa se faca in baie. Alege orice incapere din casa, care sa fie dotata cu o piesa de mobilier dotata cu o suprafata plata. Poti opta pentru camera bebelusului, daca ai in dotare o masuta de schimbat bebelusul. Este perfecta pentru prima baita a nou-nascutului. In cazul in care nu ai un astfel de mobilier, poti pregati si o masa normala, acoperind-o cu un prosop gros si pufos sau cu o salteluta de bebelus, pentru ca cel mic sa stea mai confortabil pe ea.

In pregatirea primei baite a copilului, este important sa te asiguri ca incaperea are o temperatura potrivita, care sa fie de cel putin 24 de grade Celsius, deoarece vei tine bebelusul dezbracat. Copilul trebuie sa se simta confortabil in timpul baitei. Nu lasa geamurile deschise, daca este frig, si nu il tine in curent.

Lucruri de care ai nevoie pentru prima baita a bebelusului

Spre deosebire de baita in cadita, spalarea cu buretele nu necesita prea multe produse si accesorii. La prima baita a copilului, ai nevoie de:

  • un burete moale;
  • un prosop din bumbac;
  • scutece;
  • hainute de schimb;
  • un lighean cu apa calda (32-37 de grade Celsius).

Sapunul, samponul si lotiunea de corp pentru bebelusi intra in rutina de baie abia din momentul in care copilul incepe sa fie spalat in cadita, dupa vindecarea bontului ombilical.  

Cum se face prima baie a bebelusului?

Spalarea propriu-zisa a bebelusului cu buretele se face in mai multi pasi. Incepe abia dupa ce iti pui la indemana toate lucrurile si accesoriile de care ai nevoie. Primul pas este dezbracarea copilului. In prima parte a imbaierii, lasa scutecul pe el. Zona inghinala va fi curatata ultima.

Infasoara bebelusul in prosop si scoate la iveala doar cate o particica a pielii, pe care o speli la momentul respectiv. Spala bland copilul cu buretele incepand din spatele urechilor. Coboara treptat spre gat, axile, coate, maini, genunchi, talpi.

Insista mai mult intre degetele de la maini si de la picioare. Capul si parul copilului sunt printre ultimele care trebuie curatate cu buretele umed. Daca incepi cu aceasta zona si capul copilului sta umed, exista riscul sa se imbolnaveasca.

Ultima zona curatata este zona inghinala. Da jos scutecul copilului si curata usor zona din jurul ombilicului, funduletul si organele genitale externe. Zona intima a fetitelor trebuie spalata pornind din fata (de la zona vaginala) spre spate (la fundulet). Dupa ce ai terminat cu spalarea organelor genitale, prima baita a bebelusului se considera incheiata.

Tamponeaza usor pielea umezita cu prosopul moale. Nu incerca sa il stergi, frecandu-i pielea, deoarece exista riscul aparitiei iritatiilor. Nu uita ca pielea bebelusului este delicata si foarte sensibila la aceasta varsta.  

Masuri de siguranta la prima baie a bebelusului

Una dintre masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei la prima baita a copilului este sa asezi absolut toate lucrurile de care ai nevoie la imbaiere langa tine, astfel incat sa nu fii nevoita sa te deplasezi prin camera sau prin alte incaperi si sa lasi copilul nesupravegheat.

Orice urgenta ar interveni in timpul baitei copilului - telefonul, soneria de la usa, mancarea de pe aragaz etc. - nu pleca de langa bebelus nici macar o secunda. Chiar daca este inca nou-nascut si nu are forta pentru a se deplasa, nu poti sa stii de ce trage de prin jur sau ce cade peste el si ii poate pune in pericol viata.

In caz de urgenta majora, care necesita deplasarea ta, infasoara bebelusul in prosop si ia-l cu tine.  

Totodata, nu uita de aparatul de fotografiat! Prima baita a copilului tau este un eveniment important in viata amandurora.

Baita bebelusului tau de acum incolo

Este un moment emotionant, nu numai pentru mama si copil, dar si pentru tati. Ambii parteneri trebuie sa se asigure ca au totul pregatit pentru baita: cada pentru copii, burete, tampoane de bumbac pentru ochi, sampon care nu irita ochii, sapun pentru copii, prosop incalzit, patura, cada cu apa calda pentru clatire, scutec si, de ce nu, instructiuni. Desigur, toate aceste lucruri pot parea intimidante, dar trebuie sa va pastrati calmul si tu si partenerul tau.

Ca toate abilitatile parentale, si aceasta se invata prin experienta.

Imbaierea unui nou-nascut urmeaza anumite principii logice: copilul trebuie sa fie cald, in siguranta si sa se distreze tot timpul.

Pana cand se obiesnuiesc cu apa si baia, nou-nascutilor nu le place sa fie imbaiati si s-ar putea sa devina foarte agitati. Nu uita, bebelusii vin dintr-un mediu cald unde erau infasurati strans.

Corpul lor inca incearca sa regleze temperatura si s-ar putea sa intre in panica cand se vad goi, afara si fara aparare contra temperaturii scazute.

Mai intai, apa trebuie testata cu cotul sau cu interiorul incheieturii, nu cu degetele. Baga bebelusul in apa. Momentul baitei trebuie sa fie distractiv, o ocazie deosebita pentru mama si copil de a interactiuna.

Este normal sa ai emotii

Chiar daca ai acces la foarte multe informatii despre cum sa ii faci baita bebelusului tau, este normal sa ai emotii. De obicei, daca este vorba de primul copil, parintii uita sa se bucure de baie incercand sa il spele corect pe cel mic.

Tu cum te-ai descurcat la prima baita a bebelusului? Ai avut emotii? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre