Rolul nasilor de botez

| | Actualizat: 2022-09-27 13:00:35

Cand sunt rugati sa devina nasii de botez ai copilului, foarte multe persoane accepta cu entuziasm acest rol. insa prea putini mai stiu ce inseamna cu adevarat sa fii nasul unui copil. Tocmai de aceea vom vorbi despre rolul nasilor la botez si indatoririle acestora.

Alegerea nasilor

Alegerea nasilor este foarte importanta. Parintii trebuie sa aleaga o persoana apropiata care sa le fie alaturi, dar in special copilului. De asemenea, sfatuieste parintii ca nasii sa fie alesi in functie de taria credintei lor, acest lucru fiind extrem de important pentru dezvoltarea spirituala a copilului, nasii fiind parintii spirituali ai acestuia si avand datoria de a-l ajuta pe copil sa se apropie de Dumnezeu.

In plus, nasii sunt alesi pe viata, motiv pentru care alegerea trebuie bine cantarita.

Care este rolul nasilor la botez

Nasa trebuie sa se ocupe de achizitionarea unui trusou botez pe care sa-l aduca la biserica in ziua botezului. Acesta trebuie sa cuprinda: panza de mir sau panza in care este infasurat micutul dupa ce a fost scufundat, o sticluta de mir, fasa alba, albastra sau roz, prosop pentru bebelus (cu sau fara capison), cutia in care se pastreaza trusoul, cutiuta si foarfeca pentru taierea unei suvite de par (care se taie tot la botez).

Tot rolul nasei este de a cumpara lumanari botez, desi in prezent multi parinti prefera fie sa aleaga ei lumanarile, fie sa le achizitioneze direct.

Nasa trebuie sa le puna invitatilor care asista la slujba de inviere cruciulitele legate cu fundite in aceeasi culoare ca lumanarea.

In timpul botezului, nasa va tine copilul in brate. Dupa scufundarea copilului in cristelnita aceasta il va lua in brate, infasurandu-l intr-o bucata mare de panza alba, necusuta, nefinisata sau brodata numita "Crasma", aceasta simbolizand sufletul pruncului.

Dupa aceea, nasa sterge copilul cu prosopul din trusou si il imbraca cu un costum nou, special cumparat tot de aceasta pentru ziua cea mare.

De asemenea, nasii trebuie sa cumpere un prosop nou si un sapun (ambele albe) pe care sa i le ofere pentru a se spala si sterge inainte de a scalda copilul in cristelnita.

Dupa terminarea slujbei, nasii trebuie sa plateasca taxele bisericesti. La petrecerea de botez, fie ca este organizata acasa sau la restaurant, nasii trebuie sa ofere un cadou copilului, fie bijuterii (cercei pentru fetite si lantisor pentru baieti), in cazul fetelor, fie bani, fie obiecte de care parintii au nevoie in cresterea acestora.

A doua zi, dupa botez, nasa trebuie sa-i faca copilului baita.

Ce trebuie sa faca nasa la baita bebelusului

Pentru baita de dupa botez, nasa trebuie sa aiba la ea prosop, ulei pentru bebelus, sampon, costumas nou cu care sa-l imbrace, paturica, pernuta, scutece si jucarii pentru copil.

Pregatirea caditei pentru baita se face cu mare atentie. In apa trebuie sa se puna petale de trandafir, ulei de mir, un ban de aur sau de argint, un fulg de parare (sa fie usor ca fulgul), orez, pentru bogatie, putin lapte dulce, busuioc de la biserica si apa sfintita.

In cadita se adauga fasa de la botez, apoi se potriveste apa sa aiba temperatura necesara si abia apoi se pun obiectele enumerate anterior. In timpul baitei trebuie ca lumanarea de la botez sa fie aprinsa. Dupa ce copilul este spalat de nasa, se striga pe nume. Se spune ca dupa botez, pana a doua zi, dupa baita de mir, copilul nu trebuie strigat pe nume de nimeni si nu trebuie sa fie pupat pentru a nu ”ii lua mirul”.

Copilul este scos intr-un prosop nou si este sters cu grija de nasa, apoi este uns cu mir pe frunte si la incheieturi. Este imbracat apoi intr-un costum nou, cumparat de nasa si inmanat parintilor.

Rolul nasilor in viata copilului

Inca de la botez, nasii devin parintii spirituali ai copilului. Acestia au datoria de a-l invata pe copil prima rugaciune, de a-i vorbi despre Dumnezeu si de a-i veghea bunastarea. Este important ca nasii sa pastreze o legatura stransa cu finii si sa le ofere parintilor tot ceea ce ei nu le pot oferi copiilor, daca este posibil si necesar. 

De asemenea, nasii trebuie sa participe la toate evenimentele importante din viata copilului botezat si sa se asigure ca acesta va avea mereu un sprijin din partea lor. 

 

Citeste si despre