Alegerea mobilierului pentru camera bebelusului reprezinta o sarcina placuta, dar care implica si multa responsabilitate. Mobila pentru cei mici este foarte atractiva, iar posibilitatile sunt nenumarate. Ceea ce trebuie insa ai in vedere este reprezentat de doua criterii esentiale: siguranta si confortul. Cand ai un copil mic, acesti doi factori nu pot fi trecuti cu vederea.
Iata in continuare cateva sfaturi practice in alegerea mobilierului pentru camera bebelusului.
Stabileste un buget
Aducerea pe lume a unui copil este o bucurie imensa, dar si o foarte mare responsabilitate. Lista lucrurilor de care ai nevoie in primul an de viata este destul de lunga. Si toate aceste lucruri costa bani, prin urmare trebuie neaparat sa-ti stabilesti un buget pentru mobila de copii.
Piata dedicata bebelusilor si copiilor mici este extrem de diversificata, cuprinzand aproape orice. Insa daca bugetul tau nu-ti permite sa achizitionezi un patut de copil sub forma de caleasca fermecata, atunci ar fi mai bine sa privesti aceasta achizitie cu un ochi realist.
Stabileste un stil pentru camera bebelusului
De asemenea, culorile utilizate trebuie sa fie in concordanta cu diversi factori: sexul bebelusului, dimensiunea camerei, gradul de luminozitate etc.
Alege culori deschise si linistitoare, care sa se potriveasca cu o camera de copii pentru o perioada de cativa ani. Gandeste-te bine daca optezi pentru picturi murale cu scene din povesti, pentru ca mai tarziu acestea nu vor mai fi interesante pentru copilul tau.
Stabileste piesele de mobilier
Stabileste care sunt piesele de mobilier de care ai realmente nevoie. Dormitoarele de bebelusi includ o gama diversificata de elemente: patut, suport de saltea, etajera incorporata, sifonier, lambriu pentru spate, panou lateral, balansoar, masa de infasat, comoda pentru bebelusi etc.
Nu este nevoie sa achizitionezi toate produsele. Verifica spatiul pe care il ai la dispozitie, gandeste-te la nevoile cele mai importante si fa o selectie a pieselor de mobilier pentru camera bebelusului.
Alege un patut de bebelusi de calitate
Ai grija ca barele patutului sa aiba o distanta potrivita, astfel incat copilul tau sa nu poata sa se accidenteze. Lateralele patului trebuie sa corespunda normelor EU de siguranta.
De asemenea, lateralele pot sa fie acoperite cu mansoane dintr-un material nontoxic, care protejeaza dentitia bebelusului atunci cand acesta ar putea sa muste din suprafata. Muchiile patutului de bebelusi trebuie sa fie rotunjite, pentru a preveni accidentarile.
Alege o masuta de infasat
Masuta de infasat este foarte utila pentru toaleta bebelusului tau in primul an de viata. Aceasta trebuie sa aiba inaltimea potrivita astfel incat sa poti sa-l ingrijesti pe cel mic fara prea mult efort. In multe cazuri, masuta de infasat este dotata cu centura de siguranta. Este recomandat sa alegi o masuta de infasat din lemn solid si nu una realizata din prefabricate.
Masuta de infasat constituie totodata un spatiu de depozitare pentru scutece, lotiuni, hainute etc. Pe de alta parte, aceasta piesa de mobilier este utila numai in primele luni de viata ale celui mic. Poti sa optezi, de exemplu, pentru o piesa de mobilier 2 intr-unul, de exemplu, dulapior si masa de infasat, pentru a economisi bani.
Inspecteaza mobila
Inainte sa achizitionezi o mobila pentru copil, verifica sa fie bine slefuita, sa nu prezinte cuie iesite, aschii sau alte elemente care ar putea sa-ti puna in pericol copilul. In cazul in care cumperi mobila second hand, aceste verificari sunt cu atat mai importante. Este bine ca elementele pe care nu le poti curata corespunzator, cum este salteaua, sa le cumperi noi, pentru a asigura un nivel optim de igiena.