Lumina in camera bebelusului

| | Actualizat: 2014-04-01 12:45:12

Importanta luminii in camera bebelusului trebuie luata in considerare, pe langa mobilier si decoratiuni. Intensitatea acesteia poate influenta atat somnul, cat si starea psihica a bebelusului.

Sursele de lumina plasate prea aproape de pat il pot face pe copil sa se trezeasca sau sa ii fie cald, iar cand este suficient de mare sa se ridice singur poate sa le atinga si sa se raneasca.

Cata lumina naturala intra in incapere, cat de bine este luminata zona mesei de schimbare a scutecelor, cum ar trebui sa fie abordata zona ferestrelor? Iata cateva lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand vine vorba de iluminarea camerei bebelusului.

Lampi de perete si veioze

Lampile sunt esentiale in iluminarea camerei, mai ales in cazul in care nu exista o lustra in incapere, si sunt foarte utile pentru ca pot fi mutate usor.

Sunt foarte multe variante atunci cand alegi o lampa si poti opta pentru una care sa se incadreze in tematica decorativa a camerei sau care sa se asorteze cu mobilierul. Daca nu iti plac modelele din magazine poti incerca sa cumperi de pe internet, de pe site-uri autohtone sau din afara. De mentionat ca preturile sunt de la medii in sus.

Nu este indicat sa folosesti lampadare sau lampi de podea, pentru ca pot deveni periculoase pentru cei mici atunci cand incep sa se miste prin camera, asa ca este bine ca acestea sa fie pozitionate pe dulap, pe raft, undeva mai sus unde copilul sa nu ajunga la ele sau eventual sa se friga cu becul. Ai grija ca prizele sa se afle in spatele unui articol de mobiler, iar firul sa fie infasurat. Ca masura de precautie poti sa utilizezi becuri fluorescente, deoarece acestea nu se infierbanta atat de tare.

Lampi de veghe pentru confortul bebelusului

Poti sa iei in considerare si lampile de veghe ca metoda de iluminare pe durata somnului. Acestea sunt de doua tipuri: cele care au stecher atasat si raman la nivelul prizei sau cele care se pun pe masa, ca lampile. Cele din urma se gasesc in diverse forme si modele, cum ar fi cu senzor sau cu CD player inclus. De obicei, au si modele care sunt proiectate pe pereti si tavan, fapt care il ajuta pe cel mic sa se relaxeze.

Cele care raman la nivelul prizei nu sunt indicate dupa ce bebelusul se poate juca singur prin camera, pentru ca exista riscul ca acesta sa scoata lampa din priza sau sa desurubeze beculetul.

Aplica, lustra sau candelabrul pentru bebe

In cazul in care aplica de tavan existenta nu se asorteaza cu tematica decorativa a camerei, o poti inlocui cu una care se potriveste sau poti, in functie de cat de cald este in camera, sa optezi pentru o lustra cu ventilator. O idee buna este si sa pui un intrerupator cu reglare de intensitate a luminii, foarte practic in cazul alaptarilor din timpul noptii.

Se gasesc si candelabre pentru camera copiilor, unele tematice, pe care le poti asorta cu usurinta. Din nou, acestea se vand si pe internet.

Solutii pentru ferestre

Poti alege dintre storuri - pentru exteriorul ferestrelor - sau perdele si draperii asortate, important este sa nu fie lungi, ca cel mic sa nu ajunga la ele sau la snururi, pentru a evita pericolul sufocarii sau alte accidente.

Citeste mai multe despre siguranta bebelusului in casa.

Daca ferestrele camerei bebelusului au parte de prea mult soare, se pot face si artificii, valabile mai mult pentru gemurile care nu sunt din termopan. De exemplu, se pot taia din cutiile mari de carton bucati care sa se potriveasca formei si marimii ferestrei tale.

Pe partea exterioara a geamului se lipeste foaie de aluminiu, iar pe interior se lipeste un tapet simpatic sau hartie colorata, cu modele. Se foloseste un ac sau un bold pentru a perfora un model prin cartoane, model care se va vedea pe perete si va asigura o lumina blanda in camera. Taiate potrivit, ele vor asigura chiar si un soi de izolatie fonica. Se pot atasa si manere de dulap pe fiecare panou de carton, pentru a fi mai usor de aplicat si de scos.

Citeste si despre