Colicile nu sunt o boala, dar sunt o problema care afecteaza in jur de 10%-20% dintre bebelusi. Ele apar in general in primele 3-4 luni de viata si sunt o sursa de stres si frustrare pentru parintii care nu stiu cum sa ii mai calmeze pe micuti. Exista teorii care sustin ca baieteii sunt mai predispusi decat fetitele la a face colici. Asa sa fie oare?
S-a considerat mult timp ca ar exista o oarecare discriminare sexuala pe care ar face-o colicile in randul bebelusilor. Mai multe ipoteze au sustinut ca acestea apar mai mult la baieti decat la fetite. De asemenea s-a considerat ca ele sunt mai frecvente la pirmul nascut al familiei si mai putin la fratiorii care ii urmeaza.
Totusi, specialistii sunt sceptici cu privire la aceasta ipoteza si sustin ca aceste crampe abdominale severe nu fac discriminare pe baza de sex si a nimic altceva.
Colicile se pare ca sunt la fel de comune si frecvente printre baietei ca printre fetite, printre primii nascuti ca si printre urmatorii si nici macar tipul de hranire nu conteaza prea mult. Ele apar la fel de des atat la bebelusii alaptati, cat si la cei hraniti cu formule de lapte. Nimeni nu stie de ce unii copii sunt mai predispusi decat altii sa faca colici, desi exista mai multe teorii care incearca sa stabileasca asta, fara a aduce insa dovezi in acest sens.
Un singur risc a fost demonstrat, spun expertii: daca o femeie fumeaza in timpul sarcinii si chiar si dupa (cand alapteaza) riscul ca micutul sa faca colici este semnificativ mai mare decat in cazul celor care sunt nascuti din mame nefumatoare.
Care sunt de fapt cauzele colicilor?
Mai degraba altele sunt cauzele aparitiei colicilor decat simplul fapt de a se naste baietel sau fetita. Nici acestea nu sunt cunoscute in totalitate, dar se crede ca ar fi de vina:
-
subnutritia;
-
sistemul nervos hipersensibil la mediul exterior;
-
intoleranta la lapte;
-
imaturitatea sistemului digestiv;
-
dexechilibru hormonal temporar;
-
temperamentul sugarului.