Aproximativ 40 la suta dintre nou-nascuti sufera de colici in primele saptamani de viata. Acestea apar de obicei in jurul celei de-a doua sau a treia saptamani de viata si dureaza pana in jurul celei de-a patra luni. Iti poti da seama ca este vorba de colici ale sugarului daca respecta regula de trei: bebelusul plange mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana si mai mult de trei saptamani. Cel mai frecvent, plansul apare tarziu in zi, spre seara.
Bebelusul simte un mare disconfort care il face sa planga neconsolat, ceea ce genereaza multa angoasa in randul parintilor care nu stiu cum sa-l calmeze.
Cum sa calmezi colicii bebelusului
Iata cateva sfaturi despre cum sa usurezi colicile bebelusului tau si sa-l ajuti sa nu mai planga:
Tine-l in brate. Tinerea si leganarea copilului este prima masura de urgenta si remediul pentru toate relele. Bratele sunt o nevoie de baza a bebelusului, ca si mancatul si somnul, iar pentru un nou-nascut, nimic nu se compara cu siguranta de a fi tinut in brate de mama sau de tata. Aceasta ii aduce calm si siguranta si, desi nu se va opri din plans pentru ca inca il doare, se va simti reconfortat.
Foloseste un marsupiu. Uneori nu este posibil sa tii copilul in brate prea mult timp pentru ca ai alte lucruri de facut, asa ca port-bebe este un aliat de nadejde in aceste cazuri (si in multe alte situatii). Un sling sau un marsupiu este o solutie ideala, nu doar pentru a iesi la plimbare, ci si pentru a purta copilul in interior si a putea avea mainile libere pentru a face alte activitati. Bebelusului ii place si ii aminteste de cand era in pantecele mamei sale.
Aseaza-l pe antebrat, cu fata in jos. Cum ar fi mersul pe bicicleta cu picioarele, plimbarea lui pe burta, cu burta lui sprijinita pe bratul nostru, sau masarea usoara in cercuri in sensul acelor de ceasornic.
Iesiti la o plimbare. Unul dintre trucurile care functioneaza de obicei este sa iesiti la plimbare cu bebelusul spre sfarsitul zilei, care este momentul in care apar de obicei colicile. Bebelusul este distras, iar miscarea caruciorului sau miscarea mamei sau a tatalui care merge, daca folosim un marsupiu, ajuta la ameliorarea durerii.
Exercitii cu picioarele. Daca crezi ca bebelusul tau are disconfort din cauza gazelor, ii poti ameliora facand anumite "exercitii" prin miscarea picioarelor copilului ca si cum ar pedala, cunoscute sub numele de "ciclism".
Fa-i masaj. Masajul ajuta la linistirea bebelusului, atata timp cat acesta este dispus sa il primeasca. Daca bebelusul este iritabil si inconfortabil, cel mai bine este sa il lasi pentru alta data.
FOTO: freepik.com