Lucruri pe care parintii copiilor cu colici nu vor sa le auda

| | Actualizat: 2014-11-03 12:31:29

Bebelusul tau mai mult doarme si mananca in primele luni de viata, oferindu-ti astfel o gura de relaxare si liniste mamicii aflate in perioada de recuperare dupa nastere. Colicile sunt printre singurele neplaceri care au indraznit sa se strecoare in viata unui proaspat parinte, exact in etapa copilariei in care totul parea atat de simplu.

Iar oboseala, noptile nedormite si grijile mamicilor care se confrunta cu aceste simptome sunt din plin accentuate si de unele remarci sau sfaturi, de multe ori nesolicitate, din partea celor din jur.

"Stiu eu o carte buna despre cum sa ii calmezi colicile. O vrei?"

  Chiar crede cineva ca nu te-ai informat pana acum cu privire la toate solutiile, posibilitatile si remediile pentru a alina durerile copilului atunci cand are colici? Este inutil si enervant sa ii faci o astfel de propunere unei mamici care are de-a face cu un copil iritat de colici. Poate fi interpretata si ca o jignire, care s-ar traduce astfe: "nu vezi ca iti plange copilul de durere, pune mana si informeaza-te cum sa i-o alini; nu mai sta sia stepta sa treaca de la sine!".

Si, cum nu este cazul, iar colicile nu au un tratament simplu si la indemana, drept pentru care "isi fac de cap" cand prin cea mai mica oportunitate, o astfel de replica te poate scoate din minti.  

"Off, si bebelusul meu a avut colici. E tare neplacut."

  Poate daca ii spui unei mamici acest lucru dupa ce depaseste perioada colicilor in ingrijirea copilului si devin doar o amintire neplacuta, s-ar putea sa reactioneze pozitiv. Insa in momentul in care este in mijlocul perioadei de plansete interminabile, nopti nedormite si este aproape lipsita de solutii de calmare a colicilor, o astfel de remarca nu doar ca este inutila, dar este si suparatoare.

In plus, ar trebui sa stie deja cat de neplacuta, agitata si iritabila este aceasta perioada, deci ca astfel de comentarii nu fac decat sa creasca si mai mult gradul de iritabiliate al unei mamici!

"Renunta la alaptare"

  S-a demonstrat ca bebelusii alaptati tind sa fie mai predispusi la colici decat cei care sunt hraniti cu formule de lapte. Dar sa ti se sugereze sa renunti la cea mai buna si sanatoasa hrana pentru copil - laptele matern - reprezinta un afront la adresa sanatatii copilului, pe care este posibil sa nu il tolerezi.

Cele cateva saptamani sau luni de colici, plansete, tipete si nopti nedormite sunt un pret mic de platit pentru beneficiile nenumarate si unice pe care laptele matern le are pentru dezvoltarea, cresterea si sanatatea copilului. Sa il privezi de nutrientii unici pentru sanatate nu este o optiune pentru tine si n-ar trebui sa fie pentru nicio mama care are posibilitatea de a-si alapta copilului.

Este adevarat ca alaptarea este o alegere personala a fiecarei mamici, insa atunci cand toti pediatrii si medicii puncteaza importanta cruciala a laptelui matern pentru copil, ideea de a renunta doar pentru a nu mai fi sacaita de plansetele copilului pare un act de egoism. In plus, exista solutii si remedii contra colicilor, pentru care nu trebuie sa platesti pretul sanatatii copilului.  

"Fa schimbari in alimentatie"

Sunt putine lucruri pe care o mamica ce se confrunta cu colicile bebelusului ei nu le cunoaste despre aceasta conditie medicala si despre solutiile de prevenire si ameliorare ale acesteia. Dieta din timpul alaptarii nu face exceptie. Sfatul este bine intentionat, dar nu si in cazul unei mamici care a analizat din scoarta in scoarta subiectul.

Nu e o remarca prea magulitoare la adresa abilitatii ei de parinte. Grija la alimentele picante si la alte produse care pot provoca balonare si crampe copilului a fost printre primele masuri pe care le ia o mama din primul moment in care incepe sa alapteze.  

"Lasa ca scapa de colici pana la 3 luni"

Majoritatea studiilor si specialistilor asigura parintii ca perioada cu colici se termina pana cand copilul implineste 3 luni. Nu stii cum se face, dar taman copilul tau este exceptia de la regula, care a trecut de 3 luni si jumatate si inca mai are crampele abdominale care nu te lasa nici sa dormi, nici sa rasufli usurata ca ai trecut peste un hop important in ingrijirea lui.

Asadar, cand persoanele care nu cunosc varsta copilului tau iti spun ca mai ai putin si scapi de stresul colicilor, iti vine sa urli de nervi.  

"Colicile copilului meu au fost mult mai severe"

Daca cineva credea ca o astfel de replica va face o mama care trece prin astfel de episoade cu copilul sa se simta mai bine, ar trebui sa renunte la ea. Este si cazul tau, probabil, care nu vrei sa mai auzi de la alte mamici ca s-au chinuit mai mult decat tine cu copiii lor, mai ales ca nu au nici cea mai vaga idee despre cum resimti tu aceasta perioada.

Este o replica ce trebuie evitata, intrucat pune la indoiala calitatea de parinte a unei mame, ce poate interpreta mesajul ca "eu sunt o mai buna decat tine, caci am avut de-a face cu colici mai severe si am supravietuit cu brio! Tu te plangi doar dintr-atat?!"

"Esti sigura ca nu sufera de altceva?!"

Cu toate ca intrebarea poate fi pertinenta, niciunei mame nu ii place sa ii fie pusa la indoiala abilitatea de parinte. In alta ordine de idei, intrebarea usor ingrijorata a celor din jur s-ar traduce cu "nu esti capabila sa ingrijesti un copil, nu-ti dai seama ca are si altceva decat colici?!" Este o intrebare care lasa loc de interpretari negative ce nu fac cinste niciunei mame, mai ales daca este intr-o perioada destul de stresanta si agitata, in care aproape orice lucru o irita.

"Nu stiu cum reusesti sa rezisti. Eu nu as fi facut fata!"

Ar trebui sa fie un compliment?! Fie nu esti parinte, fie ai avut noroc si nu ai avut de-a face cu colicile copilului tau, ca sa stii cum este sa infrunti o astfel de experienta! Dar o astfel de remarca nu face decat sa "infiga" si mai mult cutitul in "rana" unei mamici care sangereaza deja oboseala, stres, anxietate si griji. Nu face decat sa transmita mesajul frustrant ca arati foarte rau, ai cearcane, ai parul nevopsit si necoafat, iar hainele tale nu mai sunt la fel de calcate la dunga ca odinioara.

Ce alte replici nu ti-ai mai fi dorit sa auzi atunci cand copilul tau avea colici? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre