Plansul si colicile la bebelusi: Sfaturi si remedii

| | Actualizat: 2018-01-29 00:00:00

Colicile reprezinta denumirea medicala data plansului agresiv, continuu si inexplicabil al bebelusilor. Cu toate ca proaspetele mamici au tendinta de a se panica, in primele luni de viata este absolut normal sa planga cel mic, chiar daca, aparent, nu are niciun motiv.

In mod normal, colicile nu influenteaza dezvoltarea fizica si psihica ulterioara, studiile aratand ca pana la 25% dintre bebelusi trec prin aceasta etapa.

Bebelusii cu colici plang tot timpul?

Colicile apar dupa primele doua saptamani de viata ale copilului si dureaza pana la trei, maxim patru luni de viata. In aceasta perioada este posibil ca cel mic sa aiba episoade de plans de aproximativ 3-5 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana. Cel mic poate plange in reprize scurte, dar poate plange pana la 2 ore fara intrerupere.

Cauzele colicilor nu sunt intocmai definite. Se presupune ca apar ca urmare a faptului ca sistemul digestiv si nervos ale bebelusului nu sunt pe deplin dezvoltate. Practic, este repercusiunea noului mediu de dezvoltare cu care nou-nascutul a luat contact. Pe de alta parte, colicile pot aparea in urma unor schimbari majore care se produc in dieta mamei care alapteaza, motiv pentru care este recomandat ca meniul sa nu contina alimente ce pot provoca gaze intestinale.

Cum poti sti daca bebelusul tau are colici?

Pentru a sti daca bebelusul tau are colici, trebuie, mai intai, excluse toate celelalte afectiuni care ar putea provoca plansul puternic, de exemplu foamea sau scutecul umed. Apoi, trebuie urmarite intocmai manifestarile celui mic. Astfel, daca plange zgomotos cu aproximatie la aceasi ora din zi, cu precadere dupa ce mananca, si plansul incepe si se termina brusc, este un simptom clar ca are colici.

De asemenea, daca stomacul este tare, incordat, bombat si are crampe si dureri abdominale inseamna ca se confrunta cu colici. Acest lucru se poate sti daca isi ridica picioarele la piept, se incordeaza si se incolaceste arcuindu-si spatele. Este important de observat daca stomacul produce zgomote si gaze, deoarece si acestea pot traduce existenta colicilor.

Cum calmezi plansul sau colicile?

Sa calmeze plansul sau colicile este una dintre cele mai dificile sarcini ale unei mamici, dar nu este imposibila. Este important ca dupa fiecare masa cel mic sa fie ajutat sa eructeze, adica sa elimine aerul inghitit odata cu hrana, deoarece acesta ii poate provoca gaze si disconfort abdominal.

De asemenea, mamica trebuie sa-i faca masaj pe burtica cu degetul in sensul acelor de ceasornic pentru a elibera mai usor aerul din intestine. Pentru nou-nascut este important sa fie tinut cu fata spre corp, eventual intr-un marsupiu, astfel incat pozitia sa semene cat mai mult cu cea in care a stat noua luni in uter.

Astfel, bebelusul va simti mult mai bine caldura si mirosul mamei, fapt ce-i va da siguranta si confort. Pe de alta parte, medicii pediatri recomanda administrarea bauturii sugarilor pentru colici, Alinan Happy Drink, aceasta fiind special conceputa pentru a trata colicile abdominale si pentru a regla si imbunatati tranzitul intestinal al micutilor. In plus, pe langa ameliorarea starii de disconfort si agitatie, aceasta bautura pentru colici are rolul si de a dezobisnui sugarul de biberonul de peste noapte. Un alt sfat demn de urmat de mamici, care amelioreaza semnificativ colicile, este plimbarea in aer liber. Aceasta poate fi insotita, ulterior, de o baie calda si de muzica de relaxare ascultata in surdina.

Citeste si despre