Probioticele pot calma colicile bebelusului?

| | Actualizat: 2018-09-17 00:00:00

Colicile reprezinta un mare motiv de stres si ingrijorare pentru parintii care nu mai stiu ce sa le mai dea bebelusilor ca sa ii calmeze din plans. Aproximativ 28% din bebelusi fac colici*, o perioada de plans necontrolat si la un copil aparent sanatos.

Cum iti dai seama ca bebelusul tau are colici

De obicei, un bebelus cu colici plange pentru mai mult de 3 ore pe zi, pe o perioada de mai mult de 3 zile pe saptamana. Iti mai poti da seama daca bebelusul tau are colici daca observe ca acesta are stomacul este tare, incordat, bombat si are crampe si dureri abdominale. Acest lucru se poate sti daca isi ridica picioarele la piept, se incordeaza si se incolaceste arcuindu-si spatele.

De ce fac bebelusii colici?

Cercetatorii incearca sa stabileasca motivul de ani de zile. Se banuieste o imaturitate a sistemului digestiv. Altii dau vina pe sistemul nervos, care se presupune a se tensiona. O teorie afirma ca bebelusul este prea stimulat, iar colica este doar un mod de a-l determina sa inceteze orice activitate pentru a dormi. Copiii expusi fumului de tigara sunt predispusi la colici.

Colicile nu reprezinta o afectiune grava, este insa bine sa te sfatuiesti cu medicul pediatru in privinta sanatatii bebelusului tau.

Cum ajutam un bebelus cu colici?

Este important ca dupa fiecare masa, bebelusul sa fie ajutat sa eructeze, adica sa elimina aerul inghitit odata cu hrana, intrucat ii poate provocare gaze si disconfort abdominal.

Colicile mai pot fi ameliorate cu ajutorul masajului pe burtica cu degetul, in sensul acelor de ceasornic. Astfel, aerul se va elibera mai usor din intestine.

Probioticele calmeaza plansul sugarilor care sufera de colici

In ultima vreme, specialistii au efectuat mai multe cercetari** legate de efectul probioticelor asupra colicilor bebelusului. Cele mai recente studii arata faptul ca, intr-adevar, exista o anumita tulpina probiotica (Lactobacillus reuteri DSM 17 938) ce poate avea efecte benefice asupra sanatatii bebelusului, ameliorand colicile.

In plus, fiindca asigura un sistem digestiv sanatos, probioticele fac diversificarea alimentara mai usoara. Stim ca dezechilibrele florei intestinale sunt vinovate pentru majoritatea problemelor digestive la bebelusi., iar probioticele contribuie la o digestie eficienta a alimentelor, atenunand efectele secundare ale diversificarii, care pun la incercare sistemul digestiv al micutilor.

Cum administram probiotice bebelusilor si copiilor mici

Bebelusul poate primi probiotice:

  • in alaptare, laptele matern asigurand necesarul de probiotice si imunoglobina, insa este necesar ca si mama sa consume alimente bogate in probiotice. De asemenea, este nevoie ca aceasta sa mareasca aportul cu ajutorul suplimentelor alimentare.
  • din laptele praf, pe piata existand formule care contin un necesar de probiotice. Totodata, pentru a te asigura ca cel mic primeste tot ce are nevoie, ii poti administra si suplimente alimentare pe baza de probiotice, insa numai la sfatul medicului.
  • din suplimente alimentare pe baza de probiotice, care contin culturi vii. 

Noi iti recomandam OptiBac pentru copii si sugari. care contine culturi vii de inalta calitate, intens cercetate si care este destinat sugarilor si copiilor de la 0 la 12 ani, dar si femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, femeile insarcinate care urmeaza sa nasca prin cezariana pot lua in siguranta OptiBac pentru copii si sugari in timpul sarcinii.

OptiBac pentru copii si sugari poate fi administrat ca supliment natural inca de la nastere. Este recomanda si pentru femeile insarcinate sau mamele care alapteaza, fiind lipsit de zaharuri, arome si coloranti artificiali. 

Surse:

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183958/

** http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/12/21/peds.2017-1811

Citeste si despre