Copiii nascuti prematuri au nevoie de mai mult fluide si mai multe calorii per kilogram de greutate corporala decat cei nascuti la termen. Ei au nevoie sa recupereze greutatea pentru a ajunge la o crestere si dezvoltare normala. Alimentatia adecvata a prematurului il protejeaza de infectii si chiar de stres si il ajuta sa se dezvolte normal.
Prematurii pot tolera numai portii mici de mancare, in mare parte pentru ca digestia le consuma o mare parte din energie, ei avand nevoie sa manance putin si des. Daca un copil normal isi multiplica de 3 ori greutatea pana la varsta de 1 an, un bebelus prematur o face de 10 ori pana la aceeasi varsta.
Metode de hranire ale prematurului
Si copiii nascuti prematuri pot fi hraniti la sanul mamei, insa inainte de aceasta el are adesea nevoie de substituri de lapte matern administrati pe cale artificiala, mai ales daca are o greutate foarte mica.
Bebelusul necesita mai multe calorii decat poate ingera el din punct de vedere fiziologic. De aceea se apeleaza la alte metode de alimentatie in afara sanului mamei sau al biberonului, in special in primele saptamani.
Optiunile sunt urmatoarele:
-
perfuzii intravenoase (hrana ajunge direct in sange);
-
cateter ombilical (implantarea unui tub in cordonul ombilicat);
-
tub nasogastric (introducerea unui tub pe cale nazala);
-
tub orogastric (introducerea unui tub prin gura);
-
biberon;
-
san.
Ce contine alimentatia prematurului?
Cel mai important este laptele matern. Acesta este un lapte de calitate care il ajuta sa castige rapid in greutae. In functie de complicatii si de nevoi hrana copiilor prematuri poate fi suplimentata cu formule de lapte, suplimente de vitamine sau minerale sau chiar o combinatie din toate.
Copiii prematuri au nevoie atat de proteine, cat si de glucide sau lipide in alimentatia lor in gradatii diferite. Ei au nevoie de mai putine lipide pentru ca acestea se digera greu, iar sistemul lor digestiv este subdezvoltat. De asemenea, ele se absorb destul de greu si nu favorizeaza acumularea rapida a kilogramelor. Glucidele vor fi o prioritate mai ales in prima saptamana dupa nastere. Prematurii prezinta un deficit de lactaza la inceput, iar apoi au nevoie de glucide pentru dezvoltarea creierului.
Alaptarea ramane principala sursa de hrana chiar si pentru un prematur. Deci nu ezita sa iti pui cat mai des la san bebelusul, chiar daca ti se pare prea mic si prea slabit. Trebuie sa il ajuti sa se acomodeze cu sanul. Asteapta-te sa alaptezi de mai multe ori pe zi. Daca observi ca nu se hraneste suficient de la san, suplimenteaza cu formule de lapte. Dar retine ca niciun alt substitut de hrana nu ii va oferi copilului antiocorpii esentiali care ii sunt furnizati prin laptele tau.
Specialistii considera ca laptele de la san al unei femei care a nascut prematur contine exact ceea ce trebuie pentru a ajuta un bebelus cu greutate mica sa se dezvolte rapid si corespunzator. Fata de laptele unei mame care naste la termen, laptele matern al celei care naste prematur contine:
-
mai multa albumina pentru a facilita cresterea;
-
mai mult calciu;
-
mai mult natriu;
-
mai multa lactoferina;
-
multiple substante care ajuta la sporirea imunitatii bebelusului.
Necesitati calorice ale prematurului
Hrana este metoda prin care un bebelus prematur creste in greutate. Un prematur care incepe sa ia in greutate devine pe zi ce trece mai sanatos si mai puternic. Caloriile sunt cele care contribuie la acumularea kilogramelor.
-
in primele 7 zile prematurul are nevoie de pana la 90 kcal/zi;
-
in a 2-a saptamana de la nastere are nevoie de pana la 120 de kcal/zi.