10 lucruri pe care nu le stiai despre bebelusi

| | Actualizat: 2017-04-21 16:34:39

Bebelusii isi dezvolta cele mai multe simturi inca din perioada vietii intrauterine. Ei zambesc pentru prima oara in burtica mamei si ii pot recunoaste vocea inca de la nastere. Cresc intr-o luna cat altii intr-un an, dublandu-si greutatea cu care s-au nascut in primele sanse luni de viata. Atunci cand se afla in pantec, sunt primii care se hranesc, luand prin cordonul ombilical toti nutrientii de care au nevoie lasand mamei restul. Ceea ce poate nu stiai insa este ca nou-nascutii au momente in care nu respira si plang fara lacrimi. Exista si alte lucruri neobisnuite despre care poate nu ai auzit. Iata 10 dintre ele:

1. Primul scaun al bebelusilor nu miroase

Primul scaun al bebelusului se numeste meconiu, are culoarea neagra si aspect de smoala. Este constituit in mare parte din mucus, lichid amniotic si materiile pe care bebelusul le-a ingerat in timpul vietii intrauterine. Meconiul este lipsit de acele bacterii care dau materiilor fecale mirosul specific. De indata ce vei incepe sa-ti hranesti bebeluslui, bacteriile vor incepe sa colonizeze intestinele sugarului si sa coloreze scaunul in verde, galben sau maro.

2. Bebelusii se pot opri din respirat

Atunci cand doarme, sugarul poate face pauze in respiratie cu durata de 5 pana la 10 secunde, suficient cat sa te faca sa intri in panica. Ceea ce trebuie sa retii este ca respiratia neregulalta este normala la bebelusi, atat timp cat acestia nu se albastresc la fata. Daca sugarul doarme si nu respira pentru mai mult de 10 secunde, suna la 112 pentru a solicita investigatii amanuntite. O alta curiozitate este ca bebelusii care plang sau sunt agitati pot sa respire de mai mult de 60 de ori intr-un minut. Totodata, cei care au implinit 6 luni pot respira si inghiti simultan, in timp ce un adult nu poate face asta.

3. Amigdalele sugarilor au papile gustative

Chiar daca bebelusii au acelasi numar de receptori de gust ca si copii mai mari sau adultii tineri, acestia acopera mai multe arii, inclusiv amigdalele si partea din spatele gatului. Un nou-nascut poate simti gustul dulce, amar si acru, insa nu si gustul sarat. Acesta din urma se dezvolta abia dupa varsta de 5 luni. Totul se rezuma la supravietuire: laptele matern este dulce si sigur, pe cand alimentele acre sau amare pot fi periculoase. De indata ce vei incepe diversificarea, poti remarca ca bebelusul tau prefera alimentele pe care le consumai in timpul sarcinii sau in perioada alaptarii.

4. Nou-nascutii plang fara lacrimi

Productia de lacrimi incepe abia din a treia saptamana de viata. Chiar daca nou-nascutul se agita si tipa, plansul lui este unul fara lacrimi. De regula, sugarii devin galagiosi dupa-amiaza tarziu sau la primele ore ale serii, de multe ori fara vreun motiv plauzibil. Crizele de plans se intetesc dupa 6-8 saptamani de la nastere, in cazul bebelusilor nascuti la termen si se raraesc dupa ce implinesc 3 luni de viata. Daca observi ca bebelusul tau nu plange cu lacrimi la o luna, consulta un specialist. Este posibil sa fie vorba despre o obstructie a canalului lacrimal.

5. Nou-nascutii au sani

La nastere, toti bebelusii, indiferent de sex, au sani usor dezvoltati, din cauza faptului ca nou-nascutii absorb estrogen de la mama. In unele cazuri, sanii sugarilor pot chiar sa secrete lapte. Fenomenul este temporar si trece, de regula, in cateva saptamani, cand cantitatea de estrogen scade. La fetite mai pot aparea mici sangerari, tot din cauza hormonilor materni.

6. Bebelusilor le place sa-ti tina capul intors spre dreapta

Doar 15% dintre nou-nascuti prefera sa iti tina capul intors spre stanga, atunci cand sunt culcati pe spate. Fenomenul pare a fi corelat cu prezenta unei gene si ar putea explica de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

7. Bebelusii au mai multi neuroni si mai multe oase

Marimea creierului unui bebelus se dubleaza in primul an de viata si continua sa creasca pana la adolescenta. Chiar si asa, acesta poseda inca de la nastere majoritatea celulelor nervoase implicate in transmiterea mesajelor sub forma de impulsuri electrice. Spre deosebire de celelalte tipuri de celule, neuronii nu sunt inlocuiti atunci cand mor, ceea ce explica de ce adultii au mai putine celule nervoase. Pe de alta parte, conexiunile neuronale se imbunatatesc pe masura ce copilul creste, ceea ce le permite sa se concentreze mai bine si sa devina mai creativi. Un alt lucru interesant este faptul ca bebelusii se nasc cu 300 de oase. Ulterior, ele se unesc, si vor ajunge sa formeze doar 206 oase la varsta adulta.

8. Nou-nascutii de sex masculin au erectie

De multe ori, chiar inainte sa urineze, bebelusii de sex masculin au o mica erectie. Poti considera asta drept un semn ca cel mic urmeaza sa ude patul. Specialistii nu au inca o explicatie pentru acest fenomen, insa ceea ce este sigur este ca nu trebuie sa iti faci griji si nici sa te simti rusinat. Erectia poate fi surprinsa si in timpul unei ecografii, inainte de venirea pe lume a copilului. La nastere, penisul nou-nascutului iti poate parea mare, dar si asta este normal. Hormonii proveniti de la mama, precum si cei secretati de corpul bebeluslui isi spun cuvantul in acest sens.

9. Bebelusii se pot speria de propriul plans

Bebelusilor nu le trebuie prea mult, ca sa inceapa sa planga. Un zgomot sau o miscare brusca, un miros tare ori o lumina puternica ii poate speria intr-atat de tare incat vor incepe sa planga. Pana si propriul lor plans ii poate face sa planga si mai tare. In acest caz, sugarul isi intinde mainile in lateral, cu palmele desfacute, ca apoi sa si le stranga si sa si le traga inapoi spre corp. Acest reflex este cunoscut sub numele de Moro si se presupune ca s-ar fi dezvoltat mai intai la maimute, ca un semnal de alarma pentru mama ca puiul ei si-a pierdut echilibrul si sta sa cada.

10. Anumite semne din nastere pot disparea

Hemangiomele in forma de capsune apar din cauza cresterii prea rapide a vaselor de sange. Alte semne din nastere, precum "muscatura berzei" ori "saruturile ingerului" (o pata de culoare roz sau rosie, aparuta deseori pe frunte, pleoape, marginea nasului sau ceafa) sau pata mongoloida (zone de piele albastruie, aparute pe spate sau pe fund si care arata ca niste pete de cerneala) dispar de regula in cativa ani. Nu se stie nici pana astazi care este cauza acestora.

Citeste si despre