Articol revizuit de Ramona Pirtea, consultant in lactatie si alaptare certificat international (IBCLC) in cadrul Centrului ProMAMA.
Un bebelus sanatos stie cel mai bine cand ii este foame, cat trebuie sa suga si cand este satul. Tot mai multi specialisti recomanda alaptarea la cerere, pentru a raspunde in mod adecvat nevoilor copilului. Alaptarea la cerere previne obezitatea, respecta nevoile bebelusului si nu impune consumul unei anumite cantitati, ci doar atat cat este necesar pentru varsta sau greutatea lui.
Ce inseamna alaptarea la cerere
Alaptarea la cerere este considerat, in prezent, modul ideal de a asigura bebelusului o dezvoltare optima. Conceptul de alaptare "la cerere" presupune sa ii dai copilului tau sa suga la san, ori de cate ori da semne de foame, indiferent ca este zi sau noapte, fara un orar de alimentatie prestabilit.
Potrivit celei mai recente editii a Ghidului de Preventie "Probleme de nutritie, crestere si dezvoltare la copil: alimentatia 0 -2 ani, tulburarile de crestere si dezvoltare", eliberat de Institutul National de Sanatate Publica, durata unui supt ar trebui sa fie mai mica de 30 de minute. De asemenea, trebuie sa mai tinem cont de faptul ca, in primele 8 saptamani, sugarul trebuie alaptat de cel putin 8 ori in 24 de ore, inclusiv noaptea.
"In jurul varstei de o luna, bebelusul isi va face singur un program, pe care ulterior il va tot adapta noilor lui nevoi de crestere." - Ramona Pirtea IBCLC - Consultat in lactatie si alaptare certificat international.
Avantajele alaptarii la cerere
Bebelusul este cel mai fericit cand este la sanul mamei. Alaptandu-l la cerere, ii satisfaci nevoia de a te simti langa el, intarindu-i sentimentul de incredere pe care si l-a dezvoltat fata de tine, inca din pantec. In plus, alaptarea la cerere ii asigura cel mai bun aliment din cate poate exista: laptele matern.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale laptelui matern:
- nu solicita sistemul digestiv al bebelusul, inca in dezvoltare, deoarece se digera foarte usor;
- este bogat in articorpi, ce-l protejeaza de infectii si boli, atat in perioada alaptarii cat si dupa, in perioada copilariei si in cea adulta;
- chiar si atunci cand te imbolnavesti, anticorpii secretati de corpul tau se trasmit bebelusului, in timpul alaptarii, ferindu-l de o posibila afectiune contagioasa;
- este singurul lapte din lume steril, care poate fi baut crud;
- bebelusul suge doar cantitatea de lapte de care are nevoie;
- laptele matern scade riscul de a dezvolta alergii, mai tarziu, in copilarie;
- bebelusul hranit natural, la cerere, scade mai putin in greutate si recupereaza mai rapid gramele pe care le pierde in maternitate sau in perioadele in care este bolnavior;
- efortul pe care il depune sugarul la supt ajuta muschii si oasele fetei sa se dezvolte corespunzator.
Intrucat in compozitia laptelui matern se regasasesc mai mult factori protectori (cu concentratie mare in colostrum), alaptarea reduce riscul pentru:
- infectii gastrointestinale si infectii respiratorii si ale urechii;
- boli cardiovasculare;
- diabet zaharat tip 1 si 2;
- atopie, astm, boala celiaca si tulburari ale lipidelor;
- obezitate.
De asemenea, alaptarea la cerere are multiple beneficii si pentru tine, ca mama:
- pierzi mai putin timp cu alaptatul decat cu hranitul cu biberonul;
- alptatarea stimuleaza uterul tau sa revina in pozitia initiala, dinainte de a ramane insarcinata;
- iti ofera protectie impotriva cancerului de san si ovarian;
- reprezinta o foarte buna metoda contraceptiva pentru primele 6 luni (98%). Atata timp cat alaptezi exclusiv, cu mese si in timpul noptii;
- alaptarea scade riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2;
- te ajuta sa faci economii, deoarece laptele matern este mereu la dispozitie, este comod de manipulat, igienic si este mereu la temperatura potrivita;
- secretia de lapte matern se realizeaza prin consum energetic, ceea ce inseamna mai putine kilograme.
7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre alaptarea la cerere
Despre alaptare exista multe mituri care au fost contrazise, prin date concrete si argumente stiintifice.
Marimea sanilor nu conteaza
Daca ai sanii foarte mici, asta nu inseamna ca nu vei avea lapte dupa nastere. Exista foarte multe mamici care, fara sa aiba sani mari, se bucura de o productie de lapte consistenta. Motivul? Glanda mamara are cam aceeasi dimensiune la toate femeile. Marimea sanului e data de tesutul grasos.
Fara cronometru
Bebelusul tau plange ca vrea la san nu numai atunci cand ii este foame. El poate sa suga si cateva minute, doar pentru ca i-a fost sete sau pentru a reusi sa adoarma, sa treaca peste o durere, o sperietura etc. Atat timp cat copilul ia in greutate corespunzator, nu trebuie sa renunti sa il pui la san de cate ori doreste.
Fara restrictii alimentare
Exceptand alcoolul si bauturile cu foarte multa cofeina, o mamica care alapteaza poate manca tot ce ii pofteste inima. Daca tii insa la silueta si la importanta unei alimentatii sanatoase, este bine sa adopti o dieta variata si echilibrata. Singurele alimente pe care trebuie sa le eviti este cele despre care stii ca iti pot provoca un oarecare discomfort gastric.
Alaptarea la cerere sustine productia de lapte
Un soc emotional puternic poate duce la scaderea dramatica a secretiei lactate. Este foarte important sa te menajezi in aceasta perioada si sa nu te acuzi pentru lucruri pe care nu le poti controla. Chiar daca laptele tau nu este suficient copilului la inceput, din diferite motive, continua sa-l alaptezi la cerere. Astfel, bebelusul va goli sanul mai des si secretia ta de lapte va creste.
Nu-i oferi biberonul cu lapte praf daca inca mai ai lapte in sani
Atunci cand ti se pare ca bebelusul tau nu s-a saturat, muta-l la celalalt san, pentru a te asigura ca i-a golit pe amandoi de lapte. Daca tu ii oferi biberon cu lapte praf dupa supt, in loc sa-l muti de la un san la altul pana se satura, nu faci altceva decat sa maresti pauza dintre mese. Si asta pentru laptele praf se digera mai greu.
Totodata, poti compromite secretia de lapte. Aceasta este stimulata tocmai prin golirea sanului. Daca acest lucru nu se intampla, corpul intelege ca bebelusul nu are nevoie de atata hrana naturala si secretia de lapte matern incepe sa scada cantitativ.
Un bebelus care a prins "gustul" biberonului poate intampina dificultati in a prinde sanul corect si in a extrage laptele. Efortul de a suge il va agita, impiedicandu-l sa se hraneasca corespunzator. Risci sa intri astfel intr-un cerc vicios.
Daca banuiesti ca bebelusului nu ii ajunge laptele pe care il primeste la san, daca te dor mameloanele in timpul alaptarii, daca, dintr-un motiv sau altul, a primit biberon si acum refuza sanul sau daca apar alte situatii si intrebari, apeleaza cu incredere la ajutor specializat. Consultatii in lactatie si alaptare certificati international (IBCLC) sunt cei care te pot sa iti raspunda la intrebari si sa depasesti astfel de situatii.
Un bebelus care plange nu se rasfata niciodata
Atunci cand bebelusul tau plange, el nu face altceva decat sa isi exprime nevoile: ii este foame, ii este sete, ii este somn, are un anumit discomfort sau, pur si simblu, vrea sa se simta protejat. Nu exista bebelus smecher, bebelus care se alinta sau bebelus rasfatat. Acestea nu sunt decat mituri false.
In timpul vietii intrauterine, bebelusul dezvolta o puternica legatura cu mama, motiv pentru ca simte nevoia, si dupa nastere, sa stea cat mai mult in bratele ei, unde se simte in siguranta.
Tratamentul medicamentos nu impune neaparat oprirea alaptarii la cerere
Urmarea unui tratament cu antibiotic permite in cele mai multe cazuri continuarea alaptarii, chiar daca prospectul mentioneaza ca nu se recomanda in timpul alaptarii. Puteti cere parerea unui consultant in lactatie (IBCLC) care va va spune exact riscurile pentru bebelus.
Ce sa faci cand alaptarea la cerere devine dificila sau imposibila
Daca bebelusul nu are nicio problema medicala care sa-l impiedice sa suga – cum ar fi existenta unui fren lingual scurt, alaptarea nu ar trebui sa decurga greu. Desigur, trebuie sa te documentezi inainte, pentru a-ti putea ajuta bebelusul sa invete sa prinda corect sanul.
Pozitia corecta pentru alaptare
Atunci cand pozitia pentru alaptare este corecta, bebelusul este hranit corect, iar mamica nu se va mai plange din cauza durerilor, leziunilor mamelonului sau inrosirea sanului. Potrivit aceluiasi Ghid de Preventie, pe care il poti descarca si tu de aici, o alaptare corecta la san presupune ca:
- o mare parte a areolei mamare sa fie in gurita bebelusului;
- gura copilului sa fie larg deschisa;
- buza inferioara a copilului sa fie rasfranta in afara;
- obrazul sugarului sa atinga sanul;
- capul si corpul copilului sa fie aliniate;
- bebelusul sa fie tinut aproape de corpul mamei;
- intregul corp al copilului sa fie sustinut.
Care sunt semnele unei alaptari corecte? Nasul bebelusului este liber si vei auzi atunci cand acesta inghite. De asemenea, bratele si mainile copilului sunt relaxate, buzele sunt umede si da singur drumul la san cand este satul. Totodata, dupa o alaptare corecta si eficienta, mama isi simte sanul golit.
Pentru ca experienta alaptarii sa fie una cat mai placuta, ingrijeste-ti sanii cu atentie. Inainte de fiecare masa, spala-ti mainile cu apa si sapun, iar sanii spala-i o data pe zi, la dus, dar doar cu apa. In mod natural, la nivelul areolei exista niste glande mici care secreta o substanta uleioasa, cu rol de protectie impotriva patogenilor din mediu.
Daca te confrunti cu "furia laptelui", poti experimenta simptome neplacute precum febra, sanii foarte tari si durerosi si canale mamare blocate. Aplica pe fiecare san comprese cu apa calda, timp de 5 - 10 minute inainte de fiecare alaptare. Dupa suptul bebelusului, aplica comprese cu apa rece, pentru a tine inflamatia sub control. La nevoie, poti aplica preparate farmaceutice recomandate de medic. Nu folosi pompa de san daca stai acasa cu bebelusul cel putin 6 luni. Aceasta stimuleaza excesiv producerea laptelui si poti ajunge la hiperlactatie.
Tu ti-ai alaptat copilul la cerere? Consideri aceasta experienta o provocare sau ceva placut? Povesteste-ne experienta ta!