Cum ne purtam corect copiii in sisteme de purtare ergonomice?

| | Actualizat: 2017-11-06 00:00:00

De cativa ani de zile s-a imbratisat si in Romania ideea de babywearing. Ce inseamna asta? Simplu: sa iti porti copilul. Dar nu oricum, ci intr-un mod sanatos, folosind un sistem de purtare ergonomic, ce ii permite copilului sa aiba o pozitie corecta din punct de vedere anatomic atunci cand se afla in el.

Cum iti porti corect bebelusul in sistemul ergonomic?

Din pacate, pe piata exista multe sisteme de purtare care nu sunt ergonomice si care, in timp, datorita pozitiei incorecte a copilului, dauneaza dezvoltarii celui mic.

Iata care este pozitia corecta a copilului intr-un sistem ergonomic:

- In cazul nou nascutilor, picioarele sunt adunate la burtica, iar pentru pentru bebelusii mai mari de cateva luni, picioarele vor sta afara din sistem;

- Sezutul copilului trebuie sa fie mai jos ca si nivel de genunchii lui - aceasta pozitie este cunoscuta drept pozitia broscuta, fiindca picioarele bebelusului formeaza litera M. In acest fel, greutatea picioarelor nu atarna din soldul copilului, ci este pe jumatate sustinuta de sistemul de purtare.

Din aceasta cauza, un sistem de purtare ergonomic va avea o fasie de material care ajunge de la un genunchi la altul si nu are forma de "chilotel", astfel ca nu permite ca picioarele copilului sa atarne;

- Spatele copilului se curbeaza intr-o pozitie naturala, asemanatoare cu pozitia din uter atat de familiara copilului. Se formeaza o curbura similara literei C;

- Copilul se poarta cu fata la parintele purtator. Sistemele care nu sunt ergonomice si in care copilul trebuie pozitionat cu fata spre exterior, nu permit realizarea curburii despre care vorbeam mai sus si astfel dauneaza dezvoltarii corecte a coloanei;

- Cel mic va sta cu burta lipita de corpul parintelui;

- Fata bebelusului nu trebuie acoperita de vreun material, ci trebuie sa fie libera;

- Iti poti da seama ca inaltimea de fixare este cea corecta daca poti saruta crestetul copilului cu usurinta, odata pus in sistem.

Cum alegi un sistem de purtare?

Deoarece exista mai multe variante de sisteme, uneori alegerea unui singur produs este dificila. Cea mai la indemana metoda de a alege un sistem este sa il probezi inainte. In acest sens poti ruga o prietena sa iti imprumute pret de cateva zile sistemul ei de purtare, poti testa prin intermediul magazinelor online care ofera si acest serviciu de imprumut sau, daca ai in orasul tau o comunitate de babywearing, poti participa la intalnirile lor si poti apela la biblioteca lor de sisteme.

Sistemele de purtare ergonomice sunt foarte versatile si foarte numeroase, de aceea iti recomandam sa le testezi minimum 4-5 zile pentru a-ti da seama daca sunt potrivite pentru tine si copilul tau.

Avand atat de multe optiuni in ceea ce priveste purtarea copilului, dar la preturi destul de mari, nu risca sa achizitionezi ceva fara sa fi testat in prealabil. Fiecare mamica are preferintele ei, fiecare corp si fiecare sistem particularitatile lui. Testeaza tot ceea ce iti face cu ochiul.

Tipuri de sisteme de purtare ergonomice:

Mai ales in cazul nou nascutilor, dar nu numai, poti apela cu incredere la sistemele de purtare de tip "carpa". Aceste sisteme sunt foarte potrivite inca de la nastere (mai putin in cazul copiilor nascuti prematur sau cu o greutate foarte mica la nastere) deoarece pozitia copilului este similara cu cea din uter, iar materialul se muleaza perfect pe coloana inca nedezvoltata a celui mic, oferind sustinere maxima.

Wrap-ul elastic, wrap-ul tesut, slingul fix sau cel cu inele sunt realizate din materiale naturale, rezistente. Sunt recomandate de la nastere si pana la 15-18 kg, in functie de model.

Metodele de prindere sunt foarte numeroase si dupa cateva incercari te vei obisnui rapid cu ele, atentie la alegerea marimii si ai grija sa "imblanzesti" bumbacul pentru o experienta confortabila. Legaturile de la wrap-ul elastic se fac foarte usor si de aceea este recomandat unei mamici inca neinitiata in tainele purtarii copilului.

Sling-ul cu inele este ideal pentru vacante deoarece nu ocupa mult loc in bagaj. Pentru vacantele la mare exista si sling-uri pentru apa, astfel ca poti intra cu cel mic in apa sa va bucurati de valuri iar materialul se usuca foarte repede.

Sistemele de purtare SSC (soft structured carrier) sunt sisteme de tip rucsac, au bretele captusite si prindere cu catarame, atat in talie cat si pe umeri. Acestea sunt foarte simplu de "montat", sunt foarte comode si practice si pot fi folosite pe termen lung.

SSC-urile se impart in doua mari categorii:

• SSC pentru bebelusi (incepand cu varsta de 6 luni);

• SSC pentru toddleri (cu punte reglabila pentru a oferi suport si confort chiar si unui copil de 4 ani).

Exista foarte multe modele de SSC, atat autohtone (Luna de la Poarta-ma, cele de la Casa Zamfirei, sau de la Bumbo), cat si cunoscute la nivel international(Manduca, Lenny Lamb, Boba, Emeibaby, Tula). Design-ul atractiv si jucaus le caracterizeaza pe toate, si in functie de producator se preteaza pentru purtarea copilului in fata, pe sold sau in spate.

Cataramele se prind in X sau paralel si ofera o sustinere confortabila pe tot timpul purtarii. Separat se pot achizitiona si accesorii de tip gluga, saculet pentru transport sau protectii de iarna.

Exista si variante intermediare intre cele doua tipuri de sisteme de purtare: MeiTai, Marsupi, Wrap Conversion sau Hop-Tye.

Cum obisnuiesti copilul cu sistemul de purtare si care sunt beneficiile babywearing-ului?

Inceputul este foarte important pentru a determina bebelusul sa accepte si sa indrageasca sistemul:

- Introdu copilul in sistem cand acesta este odihnit si linistit. Nu il forta pe cel mic in niciun fel;

- Apeleaza la joculete in timpul necesar punerii si fixarii lui in sistem, in special in sistemele care necesita strangerea legaturilor, de genul wrap si mei tai.

Purtarea bebelusului inca din primele zile are beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. Cel mic se va afla in bratele in care se simte protejat si iubit, iar mama poate imbina timpul petrecut cu copilul cu treburile casnice. Sistemele de purtare faciliteaza alaptarea in public in mod discret, si ofera un real suport pe perioada colicilor sau a aparitiei dintilor. De asemenea, te vor ajuta sa il adormi pe cel mic cu usurinta.

Purtarea copilului va forma o legatura speciala intre tine si copil, bebelusii purtati plang mai putin si dezvolta o relatie de atasament aparte cu parintii. In timp, sistemul de purtare ergonomic se va dovedi cea mai buna investitie a ta in primii ani de viata ai copilului.

Citeste si despre