Cum sa depasesti mai usor perioadele cu nopti albe ale bebelusului

| | Actualizat: 2017-10-05 09:43:48

Primul an din viata bebelusului este coplesitor din punct de vedere emotional pentru orice parinte. Entuziasmul, bucuria si iubirea se impletesc cu frustrarea, oboseala si extenuarea. Iata cateva sfaturi utile, care sa te ajute sa treci cu bine peste noptile nedormite si avalansa de emotii si sentimente intense.

Co-sleeping-ul

Co-sleeping-ul sau dormitul cu bebelusul in aceeasi camera, mai ales in primele 6 luni de viata ale acestuia, te ajuta sa-l supraveghezi mai bine noaptea si sa-l hranesti mai usor. Poti desfiinta una din laturile patutului, pentru a-l lipi de patul matrimonial. Acest lucru iti va facilita accesul la copil pe timpul noptii, cand are nevoie sa fie hranit la san. Poti lua bebelusul cu tine in pat, pe perioada alaptarii, pentru a-ti asigura o pozitie comoda si odihnitoare.

Mai multa cafea

Daca nu mai alaptezi, vei avea nevoie de stimulente pentru a face fata noptilor nedormite. Partenerul tau va simti si el nevoia de multa cafea, mai ales daca ati decis sa faceti cu randul la hranitul copilului si schimbatul de scutece. In noptile in care taticul se ocupa de bebelus, poti sa dormi in alta camera, pentru a-ti asigura somnul necesar reincarcarii bateriilor.

Reprizele de somn

Atunci cand bebelusul se odihneste, trage si tu un pui de somn langa el. Evita somnul de dupa-amiaza, deoarece nu vei mai putea sa dormi pe timpul noptii. Stabileste impreuna cu partenerul tau un program de ingrijire a celui mic, astfel incat fiecare sa apuce sa doarma suficient, pentru a nu se simti extenuat.

Cere ajutor

Accepta realitatea. Nu vei putea sa faci totul de una singura, asa ca cere ajutor ori de cate ori te simti coplesita. Oboseala este normala si nu trebuie sa te extenuezi.

Hidrateaza-te corespunzator

Bea multa apa si mananca sanatos, pentru a-ti asigura necesarul de nutrienti care sa te mentina in forma si sa-ti sustina productia de lapte. In plus, dieta echilibrata te ajuta sa-ti mentii un nivel optim de energie si iti intareste sistemul imunitar.

Fa miscare

Exercitiile fizice de intensitate medie ajuta la elibererea endorfinelor in corp, ceea ce contribuie la cresterea nivelului de energie si la mentinerea unei stari de spirit pozitive. Chiar si atunci cand te simti obosita, cateva exercitii usoare de stretching sau yoga, practicate pe timpul zilei, te pot ajuta sa dormi mai bine.

Invata sa spui "nu"

Nu te simti vinovata pentru faptul ca ai refuzat anumite angajamente sau invitatii din partea prietenilor. Foloseste-ti timpul liber pentru a avea grija de tine si pentru a te odihni.

Ia gustari sanatoase

Pe langa cele trei mese principale, ai nevoie de doua gustari pe zi, compuse din fructe si legume proaspete. Un mar sau o salata de vara iti vor da acel boost de energie, necesar pentru a face fata cu bine urmatoarelor ore.

Nu te stresa inutil

Chiar daca ti se pare ca te-ai transformat intr-un zombie, aminteste-ti ca aceasta perioada din viata este trecatoare. Cu timpul, te vei obisnui sa faci fata cu brio noptilor albe si vei gasi metode optime pentru a te mentine in forma.

Incearca sa gasesti cea mai confortabila pozitie de alaptat

Atunci cand esti mamica cu norma intreaga, sesiunile de alaptare te pot extenua. Perna de alaptat se poate dovedi cea mai buna investitie pe care o poti face, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. O mamica odihnita are mai mult lapte!

Ce sa faci cand bebelusul se hraneste putin si des?

Bebelusul sta cu orele la san, plange si se agita? Simti ca-l alaptezi din 20 in 20 de minute si tot nu se satura? Nu te ingrijora. Acest comportament, denumit de catre specialisti "cluster feeding" este de cele mai multe ori normal si se intampla de regula seara. De cele mai multe ori, cel mic doarme mai mult decat de obicei dupa ce s-a hranit in mod repetat, in cadrul unei singure sesiuni de alaptare.

Specialistii au remarcat ca bebelusii simt nevoia de mese mici si dese atunci cand au un puseu de crestere. Intr-un fel, ei incearca sa stimuleze productia de lapte, pentru ca aceasta sa corespunda nevoii lor crescande de hrana. Acest comportament poate fi observat de regula in jurul varstei de 6 saptamani, respectiv 2 luni sau 4 luni, continuand dupa acelasi tipar ori de cate ori bebelusul are un puseu de crestere. Desigur, aceasta nu este o regula, fiecare copil dezvoltandu-se in ritmul sau propriu. Altfel spus, personalitatea bebelusului joaca un rol important in "cluster feeding".

Ce poti face in aceasta situatie?

In primul rand, respira profund si aminteste-ti ca faci o treaba foarte buna. Daca micutul tau este fericit atunci cand se hraneste putin si des, cel mai probabil este vorba de o perioada tranzitorie si nu trebuie sa iti faci griji pentru afectarea productiei de lapte. Documenteaza-te pe marginea fenomenului de "cluster feeding" si discuta cu alte mame care trec prin aceeasi experienta cu micutii lor, pentru a te asigura ca sanii tai functioneaza cum trebuie.

Daca treci printr-o perioada de "cluster feeding", nu incerca sa lupti cu ea, nu te va ajuta la nimic. Gaseste-ti o pozitie confortabila de alaptare si asigura-te ca ai langa tine o sticla cu apa si o gustare sanatoasa. Unele mame se relaxeaza citind o carte sau vizionand un film, in timp ce pruncul lor se hraneste la san un timp mai indelungat.

Asigura-te ca lumina din camera nu este prea puternica, pentru a nu suprastimula copilul. Atunci cand bebelusul devine agitat la san, roaga-ti partenerul sa te ajute. Taticul il poate lua in brate pentru a-l calma, leganandu-l sau plimbandu-se cu el prin camera. Profita de aceste cateva momente de ragaz pentru a te ingriji pe tine.

Citeste si despre