Sezonul rece se face simtit din ce in ce mai mult, iar mamica de bebelus este din ce in ce mai ingrijorata cu privire la ceea ce ii va oferi iarna aceasta micutului ei.
Curiozitatea si ingrijorarea mamicii este rasplatita de-a lungul iernii prin mentinerea lui bebe sanatos daca va cunoaste care sunt riscurile la care este expus bebelusul sau.
Raceala si gripaÂ
Iarna este sezonul in care bebelusul trebuie protejat de raceala si gripa. Cele mai frecvente raceli si gripa sunt produse de catre virusi. Desi, atat raceala, cat si gripa au aproape aceleasi simptome, raceala este o forma mai blanda decat gripa.
Raceala va aparea in timp, la inceput prin oboseala, tuse, fara febra (sau in cazul in care aceasta apare, nu va fi vorba de o temperatura ingrijoratoare) si e posibil ca bebelusul sa prezinte inca pofta de mancare.
Gripa incepe dintr-o data, cu febra mare, oboseala severa, cu tuse uscata si inapetenta (lipsa poftei de mancare).
Febra, un semnal de alarma!
Daca micutul tau fulg de nea va incepe sa tremure si sa arda, ia-i temperatura cu ajutorul unui termometru. Ai doua optiuni de termometre pentru copiii sub 3 ani: rectal si timpanic (ureche). Dintre cele doua, cel rectal este considerat mai de incredere in ceea ce priveste corectitudinea temperaturii luate in cazul bebelusului.
Alinta-ti micutul
Atunci cand bebelusul tau este bolnav, intotdeauna respecta mai intai sfatul pediatrului.
Raceste pielea bebelusului prin atingere usoara cu un colt de prosop inmuiat in apa rece pentru a-l ajuta la scaderea febrei.
Apa va absoarbe caldura corpului bebelusului tau si il va ajuta la scaderea temperaturii.
Ai grija ca bebelusul tau sa mai ia cate o gurita de lichide pentru a-l ajuta sa se mentina hidratat.
Petrece-ti timpul citindu-i bebelusului sau tine-l in brate. Faptul ca relationezi cu el, il va ajuta sa se calmeze.