Lucruri de care ai cu adevarat nevoie la al doilea copil

| | Actualizat: 2014-10-06 14:44:44

Ai aflat ca astepti al doilea copil si incepi deja sa iti faci calcule cu privire la costurile nasterii si ale lucrurilor de care va avea nevoie nou-nascutul. In prima instanta, rasufli usurata, caci realizezi ca hainute, patut si foarte multe jucarii ai deja de la primul copil.

Ti-aduci aminte si ca nu ai donat inca hainele de gravida si incepi sa te bucuri pentru economiile pe care le vei face de-a lungul sarcinii. Si atunci, ce lucruri mai raman de cumparat pentru al doilea copil?

Scaun de masina

Scaunul de masina este unul dintre accesoriile in care merita sa investesti bani din nou, pentru a te asigura ca bebelusul tau va fi bine protejat in timpul calatoriilor cu masina. Chiar daca vechiul scaun de masina este inca utilizabil si nu pare foarte deteriorat, exista riscul sa nu mai fie la fel de rezistent ca atunci cand l-ai cumparat si sa nu mai prezinte aceeasi siguranta.

Nu merita sa risti siguranta si viata copilului tau folosind un scaun de masina uzat. In plus, ai ocazia de a cumpara un model mult mai performant si dotat cu sisteme de siguranta de ultima generatie, care ofera o siguranta mai mare copilului in timpul transportului cu masina.  

Saltea de patut

Daca patutul pe care l-a folosit primul copil se prezinta intr-o stare foarte buna, il poti pastra si pentru fratiorul lui. Insa nu acelasi lucru este valabil si in cazul saltelei de pat, in care trebuie sa investesti din nou, daca vrei sa te asiguri ca bebelusul tau va fi in siguranta.

Chiar daca salteaua veche pare curata si in stare optima, poate ascunde o multime de microbi care nu pot fi indepartati prin simpla spalare sau curatare si care pot pune in pericol sanatatea nou-nascutului, foarte vulnerabil la infectii si boli.

Carucior

Daca nu mai ai de gand sa investesti in cosulete sau alte accesorii de carat bebelusul in primele zile sau saptamani de viata si vrei sa te bazezi pe carucior inca de cand il scoti din spital si pana tarziu in copilarie, este cazul sa te gandesti la un model nou.

Pe langa faptul ca accesoriul din dotare este deja uzat de primul copil, trebuie sa tii cont de faptul ca producatorii acestor dispozitive scot, anual, modele din ce in ce mai performante si mai sigure pentru cei mici. Si, cum siguranta copilului este prima ta grija, nu poti face economii cand vine vorba de un astfel de produs.

In plus, caruciorul pe care l-a folosit copilul tau oricum nu ar mai fi rezistat foarte mult timp si ai fi fost nevoita sa cumperi unul nou destul de curand. Mai bine fa-o de la inceput si scapa de stresul ca nou-nascutului i s-ar putea intampla vreun accident in vechiul carucior.  

Scutece

Scutecele iti vor "toca" foarte multi bani in primii doi ani de viata ai copilului. Si, daca nu cumva ai folosit scutece refolosibile cu primul copil (care inca nu s-au uzat foarte tare), vei fi nevoita sa le cumperi din nou. Poti incepe sa iti faci rezerve inca din timpul sarcinii, intrucat stii bine ca, in cazul scutecelor, nu sunt niciodata suficiente.

Poti lua in calcul si ideea de a cumpara 1-2 scutece refolosibile, pe care sa le alternezi dupa nasterea copilului. Vei cheltui putin mai mult pe ele la inceput, dar isi vor scoate investitia in timp si vei scapa si de disconfortul de a-ti umple casa de scutece de unica folosinta sau de a merge la cumparaturi aproape saptamanal.  

Haine de gravida si sutiene

In mod cert, hainele de gravida pe care le-ai pastrat dupa nasterea primului copil iti vor fi de mare folos acum si te vor ajuta sa economisesti sume impresionante de bani. Insa nu inseamna ca ai scapat complet de grija garderobei de sarcina.

Sutienele sunt primele pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand mergi la shopping pentru noua silueta din perioada de sarcina. Cele vechi nu iti vor mai fi de folos, intrucat sanii tai au capatat alta forma dupa nasterea primului copil. Este posibil sa fi ramas mai mari decat ii aveai inainte de prima sarcina. Acest lucru inseamna ca, in lunile care vor urma, sanii tai se vor umfla si mai mult. Sutienele din dotare iti vor fi mici in noua sarcina.

Gandeste-te si la perioada anului in care te vei afla spre sfarsitul celei de-a doua sarcini. Daca la primul copil, ultimele luni de sarcina, cand burtica capata cele mai mari proportii, te-au prins vara, cele mai multe haine largi sunt foarte subtiri. Daca in actuala sarcina, ultimele luni te vor prinde iarna, este posibil sa fii nevoita sa investesti in haine noi. In prima sarcina, nu a fost cazul sa o faci, caci inca nu aveai burtica si puteai purta piese vestimentare normale in sezonul rece.

Accesorii pentru alaptare

Daca ai manifestat dificultati in a-ti obisnui primul copil la san, dupa nastere, si nu te simteai niciodata relaxata cand il hraneai, merita sa investesti in cateva accesorii speciale pentru alaptare. Cea mai importanta dintre ele este pernuta pentru alaptat, pentru care multe mamici sunt recunoscatoare ca s-a inventat. Faciliteaza asezarea copilului la san si ii ofera o pozitie comoda in timpul suptului.  

Lucruri pentru bebelus pe care le poti cumpara la mana a doua

Indiferent de lucrurile pe care consideri ca trebuie sa le mai cumperi sau nu pentru cel de-al doilea copil, este indicat sa iei in calcul si ideea de a face cumparaturi second hand. Este o metoda de a economisi bani si de a te bucura de lucruri de buna calitate pentru noul copil.

Dintre lucrurile pentru bebe pe care le poti cumpara la mana a doua sau imprumuta de la prieteni, fara a-i pune in pericol sanatatea sau siguranta, se numara:

  • masuta de schimbat scutece;
  • scaun de masa;
  • centru de joaca;
  • jucarii;
  • hainute (mai ales daca este de sex opus);
  • cadita;
  • mobilier de camera.

Analizeaza-le cu atentie, testeaza-le pentru a verifica starea de uzura a acestora si dezinfecteaza-le intotdeauna inainte ca nou-nascutul sa intre in contact cu ele.  

Mai sunt si alte lucruri de care mamicile au nevoie atunci cand se pregatesc sa nasca al doilea copil? Ce crezi ca pot refolosi din prima sarcina in siguranta si ce consideri ca ar trebui sa cumpere nou? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre