Proaspeti parinti in dilema. Raspunsuri si solutii

| | Actualizat: 2011-10-27 11:03:38

Proaspetii parinti sunt ca niste copii mici speriati de tot ce li se intampla, care se baga mereu in buclucuri, dar neintentionat si care se vad pusi mereu in fata unor situatii fara iesire. Iata cateva dintre dilemele cu care se confrunta adesea parintii!

Trebuie sa fie liniste totala in casa cand am un nou-nascut?

Unii parinti au impresia ca odata ce pasesc cu bebelusul pe usa casei, aceasta trebuie sa se transforme intr-un sanctuar in care linistea sa domneasca. In realitate, acest lucru depinde de felul in care reactioneaza copilul. Unii bebelusi adorm mai repede si mai bine in liniste in timp ce altii nu pot sa o faca fara un pic de galagie.

 

Cand il adormi ziua este bine sa pregatesti o atmosfera"de noapte": sa tragi draperiile, sa faci poate un pic mai multa liniste. Acest lucru il va ajuta mai tarziu sa faca diferenta intre zi si noapte si pentru a-si da seama ca atunci cand se lasa intunericul si e mai multa liniste e ora de somn.

Ma pot uita la filme sau la alte programe in timp ce alaptez?

Avand in vedere ca ai ture nenumarate de alaptat atat ziua, cat si noaptea cand bebelusul este mic,ar fi chiar contraindicat sa stai de fiecare data cu ochii in tavan. Este in regula sa te uiti la filme, tv sau sa navighezi pe internet cand alaptezi nou-nascutul. Insa pe masura ce creste, aceste tabieturi ale tale ar putea distrage atentia copilului de la supt si ar fi bine sa iti concentrezi atentia pe activitati care sa nu faca acest lucru. Insa si reprizele de alaptat se vor rari atunci.

Pot pune muzica nou-nascutului?

Fatului, nou-nascutului,  prescolarului, scolarului si oricarui copil. Muzica nu trebuie sa lipseasca din dezvoltarea copilului la nicio varsta. Este un mijloc de comunicare si cu mama in burtica, o metoda de calmare dupa nastere si o forma distractiva si relaxanta in copilarie. Are multiple beneficii la fiecare varsta si este indicat sa il cresti astfel incat sa iubeasca muzica.

Cum programez vizitele la nou-nascut dupa nastere?

Cum se da sfoara in familie ca ai nascut, cum vei observa ca telefoanele se incing, iar toti se autoinvita sa vada bebelusul. Insa perindarea multor persoane in primele zile de la venirea acasa cu bebelusul poate fi coplesitoare si pentru el, si pentru voi.

 

Fa-ti un plan si prioritizeaza persoanele in functie de gradul de rudenie, de importanta si de cat de ajutor iti pot fi. De exemplu, nu poti refuza vizita bunicilor copilului, dar nici nu e cazul, pentru ca poti profita sa o mai rogi pe bunica sa gateasca o mancarica sau sa te ajute sa imbaiezi micutul. La fel si cu prietenii cei mai buni. Lasa la urma rudele indepartate si colegii de serviciu.

Cum imi fac baie/dus cand sunt singura acasa cu bebelusul?

Bebelusul te poate retine dintr-o multime de activitati pe care ai vrea sa le faci, dar nu poti pentru ca trebuie sa fii cu ochii pe el. Dusul sau baia reprezinta una dintre ele. Chiar daca ai un bebelus foarte mic poti gasi momente pentru a te spala fara ca micutul sa fie in pericol. Il poti pune intr-un loc sigur (de exemplu in patut) si poti folosi 5 minutele pentru a te spala. Sau cand micutul tau adoarme in timpul zilei poti profita pentru a te indusa linistita daca iei cu tine in baie baby talk-ul. Daca simti nevoia sa te speli si copilul nu vrea deloc sa adoarma, atunci ia-l cu tine in baita punandu-l intr-un port bebe sau in carucior.

Este bine sa dau copilului tetina sau suzeta?

Stii foarte bine de la alte mamici cat te greu dezveti copilul de suzeta sau tetina atunci cand il inveti cu ea. Si parca nu iti mai vine sa i-o dai deloc. Insa nu trebuie sa iei lucrurile atat de la limita. Vei observa ca nu vei putea face fata ingrijirii lui fara suzetica cea de toate zilele. In plus, s-a demonstrat ca ea ajuta la scaderea rsicului de sindrom al mortii subite la sugar. Este bine sa o dai micutului dupa implinirea varstei de 1 luna si doar intre alaptari sau dupa ele.

Citeste si despre