Totul despre portbebe: cum sa alegi modelul potrivit

| | Actualizat: 2016-12-16 00:00:00

Cand mergi cu bebelusul tau la plimbare, la cumparaturi sau in excursii, caruciorul clasic pentru transport se poate dovedi incomod, din cauza dimensiunilor mari. Tocmai din acest motiv, multe mamici se orienteaza catre un portbebe, un sistem de purtare care il face extrem de fericit pe cel mic, deoarece sta in bratele mamei tot timpul si isi poate odihni capsorul pe pieptul ei.

 

Iata tot ce trebuie sa stii despre un portbebe, astfel incat sa alegi unul potrivit pentru tine si copilul tau!

Mituri false despre portbebe

Cu siguranta ai fost sfatuita de apropiati sa nu-ti tii copilul prea mult in brate, fiindca il alinti iar astfel se va transforma intr-un rasfatat fara pereche. Nimic mai fals, te asigura specialistii in domeniu. Copilul tinut in portbebe dezvolta o legatura mult mai stransa cu mamica lui, se simte mai protejat si mai iubit, lucruri beneficie pentru dezvoltarea lui armonioasa din punct de vedere emotional.

Iata principalele argumente stiintifice, care combat ideea ca bebelusul purtat in portbebe se va transforma intr-un alintat:

- Un portbebe ajuta la dezvoltarea fizica, intelectuala si emotionala a bebelusului. Acesta simte nevoia de a fi tinut in permanenta in brate, iar marsupiile anatomice ii sustin dezvoltarea fizica corespunzatoare;

- Tinerea copilului in cosulet sau portbebe stimuleaza dezvoltarea sistemului imunitar. Contactul direct cu pielea mamei permite transferul de anticorpi;

- Bebelusul doarme mai bine in bratele mamei, fapt ce ajuta la dezvoltarea neuronala.

Cum sa alegi modelul potrivit de portbebe?

Atunci cand decizi sa investesti intr-un portbebe, primul lucru de care trebuie sa tii cont este varsta bebelusului tau. Un nou-nascut nu poate fi pus intr-un marsupiu clasic deoarece acestea nu ii sustin capul, spatele, soldurile si picioarele in mod corespunzator. Prin urmare, orienteaza-te catre un sling reglabil sau un wrap. Costul unui astfel de model ajunge pana la 200 de lei, in functie de tipul de tesatura si imprimeu.

Daca bebelusul tau este mai mare de 4 luni, ideal ar fi sa investesti intr-un marsupiu ergonomic.

Iata care sunt avantajele unui astfel de sistem:

1. Asigura pozitia in "M" a picioruselor celui mic (picioarele departate si genunchii mai ridicati decat fundul), recomandata de medicii ortopezi pentru o dezvoltare fizica optima;

2. Este confectionat din materiale rezistente, naturale, de o elasticitate ideala, care pot sustine fara probleme un copil cu greutate de pana la 22 de kilograme;

3. Se muleaza excelent pe spatele unui bebelus, multumita cataramelor reglabile;

4. Are croiala ergonomica, fiind prevazut cu pense in zona sezutului, pentru o sustinere optima. Croaiala laterala si materialul nu opun rezistenta atunci cand bebelusul desface piciorusele mai putin;

5. Modelele mai scumpe sunt prevazute cu pernute moi si comode in spatele genunchilor;

6. Permite purtarea copilului in fata, vertical, sau in spate;

7. Este sigur, fiind prevazut cu bretele paralele si o bretea orizontala, care ajuta la fixarea celor verticale, atunci cand bebelusul tau este mic si ii place sa stea cu capul sprijinit pe pieptul tau; bretelele paralele se pot incrucisa la spate, pentru a permite sustinerea copilului, pe masura ce creste;

8. Unele modele se pot accesoriza cu protectii pentru bretele sau cureluse, pentru copiii de peste 18 luni;

9. Majoritatea marsurpiilor ergonomice au gluga integrata, pentru sustinerea capului bebelusului atunci cand doarme. Totodata, gluga il protejeaza de soare sau vant. Poti rula gluga pentru a o introduce in buzunarul special atunci cand nu o folosesti, formand o pernuta confortabila pentru capul bebelusului.

La capitolul dezavantaje, producatorii fac urmatoarele precizari:

1. Un marsupiu ergonomic nu este recomandat pentru nou-nascuti; bebelusul trebuie sa aiba cel putin 63  cm pentru a putea fi trasportat intr-un SSC (soft structured carrier);

2. La fel ca orice alt model de portbebe, pana si cel ergonomic poate deveni incomod pentru mamica, la un moment dat, mai ales in cazul in care copilasul este mai plinut;

3. Are un pret de pana la trei ori mai mare decat cel al unui sling sau wrap.

Care sunt cele mai apreciate modele de portbebe de pe piata

In functie de varsta si greutatea copilului, poti alege intre trei sisteme ideale pentru nou-nascut si alte patru, pentru bebelusii mai mari de patru luni.

1. Slingul cu inele (reglabil)

Este confectionat dintr-o fasie de material textil, de regula bumbac 100%, prevazuta cu o pereche de inele cu rol de reglaj la unul din capete. Inelele au acelasi rol ca si cataramele de la curele. Ele permit trecerea materialului intr-o singura directie, pentru reglare, fara a exista riscul de a aluneca in cealalta directie, sub greutatea bebelusului. Este ideal pentru nou-nascuti, deoarece le sustine perfect coloana. In plus, permite alaptarea discreta. Poate fi folosit si pentru purtarea bebelusul mai mare de 3-4 luni, caruia ii place sa stea pe soldul mamei, pentru a se uita in jur.

Pe piata exista o variate de slinguri reglabile, de diferite tesaturi (de la tesatura de tip dublu-diagonala, pana la cea jaquard sau os de peste), culori si imprimeuri. Astfel, slingul cu inele este mai mult decat un sistem de purtare a bebelusului. El poate reprezentata o piesa vestimentara de mare efect.

Exista si modele confectionate din doua straturi de matase naturala, ideale pentru vara. Matasea este cel mai rezistent material natural, extrem de comod, multumita texturii racoroase. Atat slingul din matase, cat si cel din bumbac pot sustine chiar si un copil de 20 kg.

Daca ai decis sa cumperi un sling reglabil, trebuie sa stii ca ai nevoie de 2-3 zile pentru a invata cum sa-l folosesti. Nou-nascutul trebuie pus in sling cu picioarele in aceeasi pozitie in care sta atunci cand este tinut in brate. Daca bebelusul tau obisnuieste sa stea cu piciorusele incrucisate si stranse sub el, pune-l in sling cu picioarele inauntru. Daca sta cu ele drepte, pune-l cu piciorusele in afara.

Dezavantajul major al acestui tip de portbebe este ca se poarta pe un singur umar si nu permite o distribuire in mod egal a greutatii copilului pe spatele mamicii.

2. Wrapul elastic

Wrapul elastic este o fasie de material tricotat, lunga de 4,5 metri, cu care trebuie practic sa te insafori. Nu este nevoie sa-l dai jos ori de cate ori scoti copilul din wrap, poti ramane cu el toata ziua. Wrapul elastic este potrivit pentru purtarea unui bebelus care nu cantareste mai mult de 9-10 kg. Este cea mai buna alegere daca vrei sa ai un sistem de purtare cu tine in maternitate, pentru a purta copilul incepand cu primele zile. Totodata, este recomandat mamicilor care au probleme cu spatele si isi doresc un portbebe care sa distribuie greutatea copilului in mod adecvat.

Wrapul elastic nu este recomandat pentru purtarea nou-nascutului pe timp de vara, deoarece este prea calduros. Functionalitatea lui este limitata la doua pozitii: burtica pe burtica si semiinclinat. Mamicile minione vor gasi dificila pozitia semi-inclinat, prin urmare este mai bine sa se orienteze spre alte sisteme de purtare.

3. Wrapul tesut

Este un tip de wrap neelastic si permite purtarea bebelusului in 4 pozitii: burtica pe burtica, semi-inclinat, pe sold sau in spate. Folosirea lui necesita mai mult timp de invatare, din pricina legaturilor destul de complicate pe care trebuie sa inveti sa le faci.

Acest sistem de purtare poate fi o alegere buna, mai ales daca ai un copil foarte linistit care te lasa sa inveti cum sa folosesti wrapul.

4. Marsupiul ergonomic

Spre deosebire de marsupiul clasic, cel ergonomic, cunoscut si sub denumirea prescurtata de SSC (Soft Structured Carrier), are avantajul ca mentine o pozitie a copilului corecta din punct de vedere anatomic. Marsupiul seamana foarte bine cu un rucsac, fiind foarte usor de pus. Il poti purta atat tu, cat si taticul sau orice alt membru al familiei. Modelele avansate pot sustine fara probleme un copil de 25 kg. Greutatea copilului este distribuita uniform atat pe talia parintelui, prin banda lata, groasa, moale si confortabila, cat si pe umeri si spate, prin bretelele speciale.

Exista mai multi producatori de marsupii ergonomice, pretul variind in functie de brand si materialele folosite. Majoritatea sunt confectionate din bumbac, insa exista si modele care combina cânepă si bumbac la exterior, in timp ce interiorul este confectionat din bumbac. Este un singur tip de marsupiu ergonomic cu panoul reglabil, produs de Manduca, cei care au patentat acest elemement. Acesta este prevazut cu un fermoar, are iti permite sa maresti sau sa micsora rapid marsupiul, in functie de nevoile copilului.

5. Wrap Tai

Disponibil in doua variante de marime, mic si mare, wrap taiul poate fi considerat unul dintre cele mai comode sistemele de purtare pe doi umeri, distribuind excelent greutatea copilului. Este format, de regula, dintr-un corp dreptunghiular, cu marginile rotunjite, o centura matlasata pentru talie si doua bretele late pentru umeri.

Wrap tai-ul mic e recomandat bebelusilor de peste o luna si poate fi folosit pana cand copilul implineste 18 luni, putand sustine pana la 15 kilograme. Sistemul este prevazut si cu o gluga pentru sustinerea capului, cand micutul a adormit. Distribuie greutatea pe talie, umeri si spate datorita bretelelor generoase. Poate fi folosit pentru a purta copilul in fata, pe sold sau in spate.

Wrap tai-ul mare poate fi folosit si pentru copiii cu greutate peste medie. Este ideal la drum lung sau in drumetiile pe munte, cand vrei sa iti porti bebelusul in spate. Sistemul este dotat cu bretelele lungi si late. Unele mamici gasesc aceste bretele incomode, dar in timp te poti obisnui cu ele.

6. Slingul fix

Cunoscut in engleza sub denumirea de “pouch”, slingul fix este cel mai mic si compact portbebe. Este ideal pentru purtarea ocazionala pe sold, fiind usor de utilizat.

Slingul fix este confectionat dintr-o fasie tubulara de material, cu o usoara curbura in dreptul spatelui copilului. Daca intorci materialul pe umar, slingul fix permite un mic reglaj. Copilul poate fi pozitionat in fata, burtica pe burtica sau semi inclinat, pe sold sau pe spate.

Producatirii avertizeaza ca purtarea pe spate a acestui tip de sistem este indicat doar mamelor cu experienta si doar daca cel mic a implinit deja un 1 an. Totodata, slingul fix nu este recomandat pentru utilizarea regulata sau pe perioade lungi de timp.

Exista doua tipuri de slinguri fixe:

- slinguri acadele, confectionate 100% din bumbac satinat, complet reversibile, o fata lucioasa si una mata. Sunt usor elastice pe latime, destul de rezistente pentru a sustine si copii cu greutate de pana la 20 de kilograme si suficient de subtiri pentru a fi folosite vara.

- slinguri denim cu doua fete, mai groase decat acadelele, recomandate pentru sezonul rece.

Este foarte important sa cumperi marimea potrivita din cele 7 disponibile. In caz contrar, slingul va fi incomod atat pentru tine, daca e prea mare, cat si pentru copil, daca e prea mic.

7. Mei Tai

Este un model de portbebe de origine asiatica, care permite o distribuire foarte buna a greutatii copilului. Mei tai-ul este format dintr-un corp cu 4 bretele lungi, doua pentru talie si doua pentru umeri. Desi acest portbebe permite pozitionarea pe sold, nu este varianta cea mai comoda pentru parinte.

Tu ce parere ai despre portbebeuri? Care ti se pare cel mai bun sistem dintre toate? Ce sfaturi le poti da mamicilor care au dificultati in alegerea unui portbebe?

Citeste si despre