Zambetul bebelusului tau iti umple inima de dragoste si bucurie. Nimic nu e mai frumos decat sa iti vezi propriul tau copil chicotind de bucurie. Dar sa fie acela un zambet de bucurie? Afla ce semnificatie au zambetele bebelusilor si ce impact au asupra mamei.
De ce zambesc bebelusii?
Zambetul poate fi inteles in mod diferit pentru fiecare bebelus in parte prin prisma legaturii care exista cu mama si prin prima comunicarii implicite dintre cei doi. Exista o relatie unica care se stabileste intre tine si bebelus inca de dinainte de a se naste si care dupa aceea se manifesta si mai mult.
Zambetul reprezinta primul pas spre incercarea unui bebelus de a-si defini propriile senzatii, de a recunoaste ceea ce simte, de a-si creea propria identitate.
Este una din primele modalitati de expresie ale bebelusului si ale starii de confort a acestuia. Iar tu, ca mama, stii daca este o exprimare a bucuriei, a multumirii, a satisfactiei, a iubirii. Cum? E al 6-lea simt al tau: instinctul matern!
Incepand cu 6-8 saptamani, deja zambetul copilului nu mai reprezinta un reflex, ci acesta reactioneaza la lucruri care ii provoaca placere: vocea mamei, mangaierea sau chiar chipurile. Se considera chiar ca zambetul bebelusului reprezinta o dovada de afectiune, de iubire fata de mama.
Primul zambet al copilului, nasterea copilului ca fiinta sociala
Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne-a evidentiat legatura dintre zambetul unui bebelus si dezvoltarea lui ca fiinta sociala intr-o povestioara draguta din cultura Navajo.
In cultura Navajo, copilul este un cadou adus de catre natura care trebuie respectat. Evenimentul care ii ofera copilului numele si locul sau in societate este ceremonia primului zambet. Acest eveniment presupune ca micutul va fi permanent sub atentia adultului, protejat in leaganul sau pana cand el zambeste pentru prima data. Aceasta zi marcheaza nasterea copilului ca fiinta sociala si aceasta ceremonie speciala celebreaza primul zambet.
Zambetul bebelusului si impactul asupra mamei
Aparitia zambetului la bebelus este un moment foarte important pentru ca reprezinta modul sau de a intra in relatie cu tine, de a recunoaste existenta ta, prezenta ta, de a primi ceea ce transmiti si oferi. Dar cum te raportezi tu la zambetul bebelusului si ce impact are acesta asupra ta?
Activeaza centrii recompensei din creier!
Atunci cand iti vezi micutul zambind este un motiv de bucurie, dar reprezinta si un stimulent pentru creier, care activeaza dopamina, o substanta responsabila cu activarea centrului placerii si recompensei. Prin acest lucru se intelege ca zambetul bebelusului reprezinta si o recompensa pentru tine ca mama, pentru tot ceea ce face in ingrijirea si cresterea lui. Acest lucru demonstreaza si ca mamele sunt programate biologic sa le pese.
Creeaza o stare de euforie asemanatoare consumului de droguri!
S-a demonstrat ca zambetul bebelusului iti provoaca o stare de fericire si euforie asemanatoare celei produse de consumul de halucinante. Zambetul bebelusilor trezeste acei centri nervosi din creierul mamei care sunt activati si cand o persoana consuma droguri.