Bebelusii isi manifesta afectiunea prin... saliva. Ce inseamna si ce spun psihologii despre acest gest

| | Actualizat: 2022-02-15 08:23:00

In primul an de viata, bebelusii saliveaza mult, iar multe dintre gesturile lor implica saliva. Multi parinti pun acest lucru pe seama eruptiei dentare, insa psihologii spun ca este vorba despre mult mai mult.

Pupicii lipiciosi, impartirea mancarii, muscatul sau bagatul mainilor in gura si apoi mangaiatul adultilor - toate sunt gesturi care au de-a face cu modul in care isi stabilesc micutii legaturile emotionale.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au identifical un semnal pe care bebelusii si copiii mici il folosesc pentru a determina o relatie puternica, bazata pe sentimente reciproce. Astfel, sarutul, impartirea hranei sau muscaturile implica stabilirea unei legaturi puternice intre copil si adult, arata cercetatorii.

Saliva si legaturile emotionale

Copiii preiau informatii din mediul inconjurator, iar atunci cand isi vad parintii ca se saruta, inteleg ca aceea este o dovada de afectiune. Micutii preiau si ei din comportamentul adultilor si le imita gesturile, ba chiar le inteleg semnificatia, spun cercetatorii.

„Am descoperit ca sugarii, copiii mici si mari deduc ca cei care fac gesturi care implica saliva (sarut) au o relatie speciala”, au aratat autorii studiului. Ei au specificat ca este vorba doar de actiuni care implica saliva, nu si de alte comportamente precum jucatul cu aceeasi jucarie. Studiul publicat in revista Science arata ca micutii se asteapta ca oamenii care se saruta sa se ajute unii pe altii atunci cand au nevoie, mai mult decat oamenii care se joaca acelasi joc sau interactioneaza in alte moduri.

„Copiii nu stiu dinainte care relatii sunt cele mai stranse si care impun obligatii din punct de vedere moral. Asadar, ei au nevoie de o modalitate de a invata ce se intampla in jurul lor, prin observatie”, spune Rebecca Saxe, autorul principal al studiului.

Alte cercetari sugereaza ca sarutul nu este singurul instrument prin care copiii trag concluzia ca doi oameni sunt apropiati, ci si imbratisarile, apropierile fizice si impartirea aceluiasi pat.

Ce legatura exista intre saliva si incredere

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta care au efectuat studiul au folosit experimente in care oamenii interactionau cu papusi si au observat cum reactionau sugarii (8,5 pana la 10 luni) si copiii mici (16,5 pana la 18,5 luni). Acestia au vazut scene in care oamenii interactionau cu papusile impartind mancarea, jucariile si introducerea unui deget in gura. Echipa de cercetatori a observat ca bebelusii erau mai atenti la persoanele care au impartit mancarea cu papusile decat la cele care au impartit jucariile. Descoperirea sugereaza ca impartirea mancarii este un gest important, care ii ajuta pe bebelusi sa invete despre relatiile sociale si despre legaturile care se formeaza intre oamenii din jurul lor, arata cercetatorii.

Copiii mici se folosesc, asadar, de gesturile care implica saliva pentru a stabili relatii afective. Atunci cand isi musca parintii sau ii umplu de saliva, in primele luni de viata, nu este doar un semn ca apar primii dinti. In acest fel, bebelusii inteleg sa isi manifeste atasamentul fata de parinti, bunici sau alte persoane care au grija de ei. Este modul lor de a comunica, un mod pe care il invata prin imitatie inca de la varste fragede si care are o semnificatie foarte puternica pentru ei.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre