Vorbitul, râsul, joaca și alte activități îl fac pe cel mic să zâmbească. Bebelușii încep să zâmbească încă de dinainte de a se naște. Da, ați citit bine. În timpul celei de-a 11-a săptămâni de sarcină, bebelușul tău poate zâmbi și face expresii faciale complexe în timp ce se află încă în uter.
Aceste zâmbete, cunoscute sub numele de zâmbete reflexe, pot continua timp de câteva săptămâni și după naștere. Dar de când zâmbesc bebelușii după naștere?
Bebelușii încep să schițeze un zâmbet reflex de aproape când se nasc. Zâmbetele reflexe sunt zâmbete declanșate de anumiți stimuli sau evenimente. Este posibil să observați un zâmbet reflex atunci când bebelușul se ușurează în scutec sau să observați că bebelușul zâmbește în somn.
Un bebeluș progresează spre un zâmbet social în jurul vârstei de două luni. Un zâmbet social este un zâmbet adevărat pe care bebelușul îl arată ca răspuns la vocea sau zâmbetul unui părinte. Până la vârsta de patru luni, bebelușii folosesc deseori zâmbete sociale pentru a se implica și a câștiga atenția celor din jur. Nu este neobișnuit ca un copil de patru luni să zâmbească spontan persoanelor din jur pentru a interacționa.
Cum să-ți încurajezi bebelușul să zâmbească?
Momentele simple și jucăușe pe care le împărtășiți cu bebelușul sunt adesea suficiente pentru a-l încuraja să zâmbească. Puteți încerca următoarele activități pentru a-l face pe bebelușul dvs. să zâmbească des.
- Vorbiți cu ei în limbajul bebelușilor
- Zâmbindu-le
- Jucându-vă peek-a-boo sau făcând sunete amuzante de animale
- Menținerea contactului vizual în timp ce vorbiți
- Puneți în scenă ceea ce vorbiți
- Râdeți cu ei
- Să faci voci sau fețe amuzante
Ce spune zâmbetul unui bebeluș despre dezvoltarea sa?
Un studiu de cercetare sugerează că zâmbetele unui bebeluș pot ajuta la înțelegerea abilităților emoționale și sociale ale acestuia. Cercetarea notează că bebelușii pot zâmbi atunci când observă anumite acțiuni sau evenimente pe care le percep ca fiind pline de umor, chiar dacă nimeni din jur nu zâmbește. Zâmbetul poate sugera o dezvoltare cognitivă și socială sănătoasă, indicând faptul că creierul bebelușului poate detecta umorul sau poate dezvolta amuzamentul independent de reacția părinților lor.
S-a demonstrat, de asemenea, că zâmbetul ajută la eliberarea anumitor hormoni în corpul bebelușului care ajută la dezvoltarea creierului și la dezvoltarea generală a acestuia.
Ce să faci dacă bebelușul nu zâmbește?
Dacă micuțul nu zâmbește sau nu prezintă semne de zâmbet timpuriu sau modificări ale expresiei faciale până la sfârșitul celor două luni de viață, nu înseamnă neapărat că există vreo problemă.
Ritmul în care bebelușii ating diverse etape de dezvoltare poate varia de la un bebeluș la altul. Bebelușii prematuri se dezvoltă în funcție de vârsta lor gestațională. Așadar, un zâmbet poate fi întârziat în mod natural la aceștia. Chiar și la bebelușii născuți la termen, fiecare copil nu dezvoltă un zâmbet social exact la aceeași vârstă. Dacă bebelușul nu dă semne de zâmbet nici măcar în a treia lună, este indicat să consultați un pediatru. Chiar și acest lucru ar putea să nu indice o problemă de dezvoltare a copilului dumneavoastră, dar atunci, medicul este cel mai bun judecător.