Parintii apeleaza la tot felul de metode pentru a-si adormi copiii. Unii le canta, altii ii manganie, altii ii leagana sau le spun povesti celor mici, pentru a putea adormi mai usor. Un grup de cercetatori a analizat metodele prin care parintii ii adorm pe cei mici si au stabilit care sunt cele mai nepotrivite dintre ele. Oamenii de stiinta au descoperit ca, in functie de cum sunt adormiti, copiii pot deveni agitati si pot avea un comportament nedorit, arata studiul.
Cercetatorii au analizat ritualul de somn in 14 tari, iar concluziile la care au ajuns au fost surprinzatoare. Potrivit rezultatelor cercetarii, Romania se afla in topul tarilor cu copii agitati si dificili, comportamente date de felul in care sunt culcati copiii. Astfel, micutii care sunt leganati inainte de a adormi pot avea un comportament mai dificil si pot fi agitati.
Acelasi studiu arata si care sunt cele mai bune metode de a-i adormi pe copii. Micutii care sunt imbratisati inainte de somn, carora parintii le canta sau le spun povesti, le vorbesc in soapta etc sunt mai sociabili si mai extrovertiti.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat metodele folosite de parintii din 14 tari din lume pentru a-i adormi pe copii. La cercetare au participat 841 de parinti din Romania, Belgia, Brazilia, Chile, China, Finlanda, Italia, Mexic, Olanda, Rusia, Spania, Coreea de Sud, Turcia si SUA.
In cadrul studiului, parintii au completat doua chestionare, unul legat de comportamentul copiilor in primii ani de viata, altul privind activitatile zilnice. Au avut de completat rubrici privind temperamentul copiilor intre un an si jumatate si trei ani si jumatate.
„Tehnicile de somn se rasfrang in calitatea somnului copiilor, iar importanta contextului cultural in dezvoltarea copilului a fost recunoscuta de mult timp. Ceea ce am vrut sa descoperim este daca diferentele interculturale legate de metodele de adormire ale celor mici au repercusiuni asupra temperamentelor acestora“, a declarat autoarea studiului, Christie Pham, de la Universitatea de Stat din Washington.
FOTO: Freepik