Importanta contactului vizual pentru bebelusi

| | Actualizat: 2018-05-17 00:00:00

Conform celor sustinute de cercetatorii Universitatii Cambridge, contactul vizual sincronizeaza undele cerebrale ale bebelusilor cu cele ale adultilor.

Atunci cand un parinte interactioneaza cu bebelusul sau, se pot sincroniza diferite aspecte ale comportamentelor lor, incluzand privirea, emotiile si bataile inimii, dar nu se cunosc multe detalii despre sincronizarea activitatii lor cerebrale si care ar putea fi consecintele acesteia.

Undele cerebrale reflecta activitatea la nivel de grup a milioane de neuroni si sunt implicate in transferul informatiei intre regiunile creierului. Studii anterioare au aratat ca atunci cand doi adulti vorbesc unul cu celalalt, comunicarea are mai mult succes daca undele lor cerebrale sunt sincronizate.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Cambridge au efectuat un studiu pentru a descoperi daca bebelusii isi pot sincroniza undele cerebrale cu cele ale adultilor si daca contactul vizual are vreo influenta intr-o astfel de sincronizare.

Ce proces se produce in creierul bebelusului cand il privesti direct

S-a examinat sablonul undelor cerebrale a 36 de bebelusi (17 in primul experiment si 19 in cel de-al doilea) folosind electroencefalografia (EEG), care masoara modele ale activitatii electrice a creierului prin plasarea pe capul pacientilor a unor electrozi. Cercetatorii au comparat activitatea cerebrala a bebelusului cu cea a adultului care ii canta cantece de leagan.

In primul experiment, bebelusul a urmarit un videoclip cu un adult care canta cantece de leagan. Mai intai adultul ale carui unde cerebrale erau inregistrate, isi tinea privirea atintita direct spre bebelus, dupa care si-a intors capul si i-a ferit privirea, continuand sa cante. In final, adultul si-a intors capul, dar si-a tinut privirea atintita asupra bebelusului.

Asa cum se anticipa, cercetatorii au descoperit ca undele cerebrale ale bebelusului au fost cel mai bine sincronizate cu ale adultului atunci cand acesta s-a uitat direct la bebelus, comparativ cu situatia in care isi ferea privirea, cea mai buna sincronizare s-a produs atunci cand adultul, desi avea capul intors, a facut contact vizual cu bebelusul.

Cercetatorii spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca o astfel de privire pare deliberata, transmitand un semnal puternic bebelusului ca adultul intentioneaza sa comunice cu el.

In cadrul celui de-al doilea experiment, adultul a luat locul inregistrarii video si a cantat cantece de leagan in acelasi timp in care a stabilit contact vizual cu bebelusul, sau cand si-a ferit privirea, in cele doua situatii.

De aceasta data insa, undele cerebrale au fost monitorizate in timp real pentru a determina daca erau influentate reciproc; atat adultul cat si bebelusul s-au sincronizat la activitatea cerebrala a celuilalt atunci cand contactul vizual de ambele parti a fost stabilit. Cercetatorii sustin ca acest lucru demonstreaza ca sincronizarea undelor cerebrale nu se datoreaza doar vizualizarii unei fete, ci intentiei de a comunica.

Mai mult decat atat, in timpul experimentului, bebelusul a fost mai vocal atunci cand adultul a stabilit un contact vizual direct cu el, facand un efort mai mare de a comunica prin aceasta vocalizare a sa.

Citeste si despre