La ce sa fii atent in primele luni de viata ale bebelusului. 10 semnale de alarma care nu trebuie ignorate

| | Actualizat: 2022-02-21 06:48:50

Inca de cand vin pe lume, bebelusii ne transmit tot felul de semnale pentru ca noi sa intelegem ce se intampla cu ei. Proaspetii parinti sunt ingrijorati, mai ales la primul copil, si se intreaba zilnic daca fac bine ce fac, daca au grija de el cum trebuie, daca nou-nascutul este sanatos sau de ce plange atat de mult. La inceput, medicul neonatolog ne poate raspunde la orice intrebare, mai apoi este important sa apelam la pediatru de cate ori avem un motiv de ingrijorare.

Pentru a veni in ajutorul parintilor, vom detalia cateva semne la care trebuie sa fie atenti si pe care nu ar trebui sa le ignore atunci cand le observa. Iata ce anume ar putea transmite ca bebelusul nu este in regula si ca este nevoie sa cerem parerea unui medic!

Culoarea pielii la bebelusi

De obicei nou-nascutii au pielea rozalie si devine rosiatica atunci cand plang. In primele zile de viata, aceasta poate capata o tenta galbuie, iar majoritatea bebelusilor fac acel icter dupa nastere. Totusi, daca nu dispare dupa 10 zile, ar trebui sa anuntam medicul.

Pielea albastruie sau violeta: in zona gurii, poate fi semn ca bebelusul nu se oxigeneaza cum trebuie.

Pielea palida sau cenusie: poate fi semn de boala sau hipotermie.

Pete sau eruptii cutanate la bebelusi

Multi bebelusi se nasc cu pete pigmentare de culoare rosiatica sau maronie. Acestea se numesc hemangioame, sunt date de formatiunile vasculare superficiale si dispar in mod normal odata cu trecerea timpului. Daca se intensifica sau sunt iesite in relief sau daca apar dupa nastere, ar trebui sa cerem parerea unui specialist.

Fontanela la bebelusi

Bebelusii nu au oasele craniului sudate, iar in crestetul capului este o zona moale, numita fontanela, care ar trebui sa se inchida pana la 18 luni. Daca fontanela este scufundata, este semn de deshidratare si ar trebui sa apelam la medic. Fontanela bombata, in schimb, poate fi semn de acumulare de lichid in creier sau de inflamatie, caz in care trebuie mers urgent la medic.

Cordonul ombilical la bebelusi

Dupa caderea restului de cordon ombilical, trebuie sa fim atenti la zona buricului bebelusului pana cand aceasta s-a vindecat complet. Semne la care trebuie sa fim atenti: sangerare activa, secretii galbui cu miros urat, roseata sau inflamare, hernie ombilicala (zona este iesita in relief).

Pierderea in greutate la bebelusi

Dupa nastere, bebelusii pierd intre 5% si 7% din greutate, dar o recupereaza ulterior. Daca micutul a pierdut in greutate mai mult sau daca nu recupereaza deficitul pana la 10-14 zile, poate fi un semn ca nu se hraneste corespunzator sau poate indica o problema de sanatate.

Deshidratarea la bebelusi

Fie ca sunt alaptati sau hraniti cu biberonul, bebelusii trebuie sa primeasca lapte la cerere. In cazul in care nu se hranesc cum trebuie, poate aparea deshidratarea. Semnele acesteia sunt: fontanela scufundata, putine scutece umplute, buze uscate, somnolenta si irascibilitate, pierdere in greutate. Oricare dintre aceste semne ar trebui sa ne trimita cu bebelusul la spital.

Urina inchisa la culoare sau cu sange la bebelusi

Urina bebelusilor este galbuie si clara. Uneori pot aparea in scutec pete portocalii, acestea fiind date de cristalele de urat, care dispar dupa cateva zile. Daca urina devine inchisa la culoare sau are pete de sange, poate fi un semn ca bebelusul nu primeste suficiente lichide sau ca exista o infectie in organism.

Scaune anormale la bebelusi

Scaunele bebelusilor trebuie sa fie de culoarea mustarului si cu o textura moale. Orice modificare, cum ar fi prezenta mucusului sau a sangelui in scaun, scaune diareice sau constipatie ar trebui sa ne trimita la medic.

Tensiunea abdominala la bebelusi

Multi bebelusi se confrunta cu disconfort abdominal, cunoscut drept „colici”. Daca burtica bebelusului devine tare, daca este foarte balonat sau ii forfote, ar trebui sa cerem sfatul unui pediatru.

Vomatul la bebelusi

Regurgitarea usoara sau moderata este normala in primele luni de viata si trece de la sine. Insa unii bebelusi vomita cu jet, ceea ce poate indica prezenta refluxului gastroesofagian. Medicul pediatru ne poate lamuri in cazul in care suspectam aceasta afectiune.

Dincolo de aceste semne, trebuie sa fim atenti tot timpul si la temperatura corpului bebelusului, pentru ca o crestere a acesteia poate indica prezenta unei infectii. De asemenea, orice schimbare brusca de comportament ar trebui sa ne dea de gandit. Cand copilul devine apatic si somnolent sau, dimpotriva, agitat, cand tremura sau observam ca respira cu dificultate ar trebui sa ne adresam urgent medicului.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre