Patru mituri despre bebelusi pe care nimeni nu ar trebui sa le mai creada

| | Actualizat: 2021-05-26 07:35:27

Cand devii mama, multe rude si cunostinte se ingramadesc cu sfaturi despre cum ar trebui sa-ti ingrijesti si protejezi bebelusul. Pe langa faptul ca multe dintre aceste indicatii sunt nesolicitate, acestea sunt si doar mituri perpetuate din generatie in generatie, fiind cel mult partial eficiente.

Iata cateva astfel de sfaturi pe care le vei primi, mai ales la primul copil, si pe care ar trebui sa nu le mai crezi sau, cel putin, sa le verifici inainte.

Tunde copilul la zero ca sa aiba par des

Fals! La 2-3 luni de la nastere, parul pufos al copilului incepe sa cada, iar cel care creste este intr-o dezordine "desavarsita". Prin urmare, raderea copilului in cap la un moment dat (dupa inchiderea completa a fontanelei!) are cel mult un rol estetic.

Daca un copil are, datorita mostenirii genetice, un par rar si subtire, nici doua sau trei tunsori la zero nu vor schimba situatia.

Plansul ii intareste plamanii nou nascutului

"Lasa-l sa planga, sa faca plamani puternici" - daca ai primi cate un banut de fiecare data cand, ca proaspata mamica, primesti acest sfat... Problema este nu numai ca nu exista nicio dovada concreta, stiintifica, a faptului ca plansul intareste plamanii, dar si ca a ignora un copil care incearca sa iti spuna, in singurul mod pe care il cunoaste, ca ceva nu este in regula este profund gresit. Copilul va invata inca din primele luni de viata ca si daca plange nimeni nu vine sa il ingrijeasca si se va simti neiubit, ceea ce duce la crearea unor mecanisme greu de reglat in viitor.

Nu expune bebelusul la soare

Nu este adevarat ca soarele le face rau nou nascutilor. Din contra! Bebelusii au nevoie de bai de soare pentru ca asta ii ajuta sa produca mai multa vitamina D, esentiala pentru o dezvoltare sanatoasa. Este drept, totusi, ca nu trebuie expusi pentru perioade indelungate, mai ales cand este foarte cald sau in intervalele in care razele UV ii pot afecta pielea.

Bebelusii stiu sa inoate din instinct

Nimic mai fals! Desi nou nascutii au petrecut 9 luni in mediu lichid in uterul mamei, nu inseamna ca stiu sa inoate. Academia Americana de Pediatrie sustine ca exista un reflex care ii face sa isi tina putin respiratia cand sunt in apa, dar ritmul cardiac scade. Tot din reflex isi misca si bratele si piciorusele cand intra in contact cu apa, dar asta nu inseamna ca stiu sa inoate, asa ca nu ar trebui, sub nicio forma, sa incerci sa testezi acest mit.

Citeste si despre