Sunt multe lucruri pe care inca nu le stim despre bebelusi, oricat de experimentati am fi ca parinti. Iar unele dintre ele sunt cu adevarat ciudate.
Ti-ai privit vreodata bebelusul intrebandu-te ce gandeste? Ati stat vreodata privindu-va fara sa clipiti minute in sir si te-ai gandit oare cum te vede? Ti-a starnit curiozitatea faptul ca doar vocea mamei il poate calma uneori, indiferent cat ar incerca sa o faca tata sau bunicii?
Este greu uneori sa explici, chiar si ca adult, ceea ce gandesti, ce simti sau ce vezi. Iar pentru bebelusi este pur si simplu imposibil, dat fiind faptul ca ei nu pot comunica altfel decat prin plans si gangurit. Prin urmare, stim putine lucruri despre bebelusi, insa in timp s-au descoperit detalii de-a dreptul ciudate despre ei. Iata 9 dintre ele:
Ciudatenii bebelusi: Nou nascutii vad alb-negru
In primele trei luni de viata, bebelusii nu disting culorile si vad totul in ceata.
Vederea perfecta apare abia la varsta de 6 luni.
Ciudatenii bebelusi: Bebelusii au creierul mai mare decat adultii
Evident, nu vorbim despre dimensiunile creierului, ci despre proportiile lui. Creierul unui adult reprezinta doar 2% din corp, in timp ce creierul unui bebelus reprezinta 10%.
Creierul bebelusilor este in continua dezvoltare in primii ani de viata si ajunge la dimensiunea normala abia la varsta de 5 ani.
Ciudatenii bebelusi: Nou nascutii plang fara lacrimi
Pana la varsta de 2 sau chiar 4 luni, cei mai multi bebelusi nu lacrimeaza. Abia dupa aceea glandele lacrimale isi incep functia.
Ciudatenii bebelusi: Nou nascutii pot avea lactatie
Studiile arata ca 80% dintre nou nascuti secreta lapte mamar, indiferent ca sunt baietei sau fetite.
Ciudatenii bebelusi: Vocile feminine ii calmeaza
Bebelusii recunosc vocile feminine mult mai repede decat pe cele masculine. Tocmai de aceea vocea mamei este cea care il calmeaza mai repede decat cea a tatalui.
Ciudatenii bebelusi: Simtul gustului este mult mai dezvoltat
Nou nascutii au un simt al gustului super dezvoltat. Ei pot recunoaste savorile si prin pielea capului, a umarului, a obrazului, nu doar cu ajutorul limbii.
Ciudatenii bebelusi: Menstruatie la fetite si erectii la baietei
Datorita cantitatii mari de hormoni care se produce in uter, este posibil ca fetitele sa aiba prima menstruatie chiar in burtica mamei.
De asemenea, baieteii pot avea erectii in timpul vietii uterine.
Ciudatenii bebelusi: Sugarii pot inghiti si respira in acelasi timp
Cand inghiti, ca adult, incetezi sa respiri. Ei bine, bebelusii au capacitatea de a face ambele lucruri concomitent in timp ce sunt alaptati.
Ciudatenii bebelusi: Sistemul osos este diferit de al adultilor
Bebelusii au aproape 100 de oase in plus fata de un adult. Concret, un nou nascut are in jur de 300 de oase, ce cresc si isi schimba forma zilnic, in timp ce adultii au 206 oase.
Explicatia este ca o parte dintre oasele de la nastere, care sunt de fapt tesut cartilaginos, puternic, dar flexibil, se sudeaza intre ele, ceea ce face ca numarul total al oaselor sa scada in timp.
Dezvoltarea oaselor incepe in saptamana a 8-a de dezvoltare a embrionului, insa practic acestea nu sunt dure la nastere, ci flexibile, pentru ca bebelusii sa se poata indoi in pantec si pentru ca nasterea sa fie mai usoara. Oasele devin oase asa cum le stim in timp, odata cu cresterea nivelului de calciu din organism.