Tot ce trebuie sa stii despre semnele din nastere ale copilului tau

| | Actualizat: 2018-12-19 14:01:03

Bebelusul tau este perfect, insa semnul acela pe care il are de la nastere te preocupa putin?

Semnele din nastere sunt destul de obisnuite, chiar daca este dificil de spus cati bebelusi se nasc cu ele. Dar ce sunt mai exact aceste semne din nastere, ar trebui sa iti faci griji in privinta lor si pot fi ele tratate?

Semnele din nastere sunt considertate a fi orice decolorare sau protuberanta a pielii bebelusului atunci cand se naste, dar pot deveni vizibile chiar si la cateva saptamani dupa nastere.

Ar trebui sa fii ingrijorata de semnul din nastere al copilului tau?

Desi semnele din nastere sunt ceva obisnuit, acest lucru nu inseamna ca parintii nu sunt preocupati de ele, desi in majoritatea cazurilor ele nu reprezinta un semn de ingrijorare.

Daca bebelusul tau s-a nascut cu un astfel de semn, ar trebui sa il tii sub observatie si sa consulti un pediatru sau un dermatolog daca apar orice modificari, daca semnul devine iritat, sangereaza sau isi modifica aspectul pentru ca desi multe dintre semenele din nastere sunt inofensive, benigne si autolimitate, uneori un astfel de semn poate indica o afectiune nedescoperita inca, sau poate necesita mai multa monitorizare sau chiar tratament.

Exista doua tipuri principale de semne din nastere, cele vasculare si cele pigmentate, iata ce trebuie sa stii despre ele:

Semnele din nastere de tip vascular

Aproximativ 5% dintre bebelusi se nasc cu un astfel de semn; sistemul vascular include vasele de sange capilare, care atunci cand se grupeaza impreuna formeaza un semn din nastere distinct sub pielea micutului. Astfel de semne din nastere pot fi pete de orice culoare, de la roz deschis la rosu.

Cele mai des intalnite tipuri de semne din nastere de tip vascular includ:

1.Hemangiomul infantil

Aceste semne apar la aproape cinci procente din noii nascuti si erau cunoscute in trecut sub denumirea de ''semne capsuna'', fiind cauzate de vasele de sange suplimentare; ele sunt benigne si apar de obicei in primele saptamani de viata ale bebelusului, de cele mai multe ori pe fata, pe cap sau pe gatul micutului.

Hemangioamele pot fi prezente la nivelul pielii in adancime sau superficial. Un hemangiom superficial va fi reliefat si va debuta ca fiind deschis la culoare, insa in scurt timp se va inchide si va deveni o leziune de culoare rosie.

Hemangiomul adanc este neted la atingere si de culoare albastra sau purpurie. In cele mai multe cazuri aceste tipuri de hemangiom dispare treptat dupa ce copilul impineste 6 luni si sunt aproape invizibile pana cand cel mic ajunge la varsta de 5 ani, disparand total in primii 10 ani de viata.

In cazuri foarte rare, hemangiomul infantil poate fi atat de mare incat sa afecteze vederea sau respiratia bebelusului, ceea ce poate fi alarmant pentru un parinte, si poate sa se dezvolte in ultceratii sangerande, insa chiar si in cazurile acestea extrem de rare, hemangiomul poate fi tinut sub control cu ajutorul tratamentului, interventia chirurgicala nefiind necesara in general, insa putand fi necesara daca exista tesut ce trebuie inlaturat astfel.

2.Nervus simplex

Aceste tipuri de semne din nastere sunt foarte des intalnite, aproximativ 80% dintre nou nascuti prezentandu-le atunci cand vin pe lume; semnele din nastere de tipul nervus simplex sunt de culoarea somonului, roz sau rosii si sunt intotdeauna netede, insa nu ar trebui sa te surprinda daca atunci cand bebelusul tau plange semnul se inchide la culoare.

Majoritatea acestor semne din nastere nervus simplex dispar de la sine pana cand copilul implineste varsta de 2 ani si nu ar trebui sa te ingrijoreze prezenta lor.

3.Malformatiile capilare

Malformatiile capilare apar la 1 din 300 de nou nascuti si sunt de culoare rosu inchis si netede, fiind cauzate de o crestere excesiva a capilarelor din piele. In general, malformatiile capilare sunt mai mari decat alte semne din nastere si se intalnesc de obicei pe fata, bratele sau picioarele bebelusului.

Spre deosebire de nervus simplex, malformatiile capilare nu dispar pe masura ce copilul inainteaza in varsta, insa nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea celui mic. Ele nu necesita tratatement insa este posibil sa fie nevoie sa fie monitorizate periodic de catre un medic dermatolog pentru a identifica eventuale modificari ale acestora.

Uneori, parintii pot fi ingrijorati de prezenta semnelor din nastere de tipul malformatiilor capilare din motive cosmetice, de aceea multi dermatologi recomanda terapia cu laser menita sa deschida culoarea semnului, terapie ce ar trebui inceputa cat mai devreme. Laserul nu va inlatura semnul, dar il poate ajuta sa devina mai putin evident.

In cazuri extrem de rare, astfel de semne din nastere pot fi asociate cu afectiuni genetice precum Sindromul Sturge-Weber, care este o afectiune neurologica, de aceea este foarte important ca medicul sa analizeze cu grija orice semn din nastere pe care il are bebelusul.

Semnele din nastere pigmentate

Aceste tipuri de semne din nastere se datoreaza pigmentarii in exces a celulelor pielii; culoarea semnului din nastere pigmentat poate varia de la maro deschis si pana la albastru inchis.

Iata cateva tipuri de astfel de semne din nastere pigmentate:

Alunitele, sau nevi congenitali

Aproximativ 1% dintre bebelusi se nasc cu o alunita; cele de mici dimensiuni pot fi analizate la vizitele medicale de rutina si nu prezinta de obicei nici un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, pediatrul bebelusului va dori cu siguranta sa urmareasca aceste alunite pe masura ce copilul inainteaza in varsta pentru a se asigura ca ele nu isi modifica dimensiunea sau aspectul.

Alunitele de dimensiuni mai mari care sunt prezente la nastere bebelusului trebuie sa fie examinate de catre un dermatolog pediatru; ele pot fi proeminente si sunt mai susceptibile de a se transforma intr-un cancer de piele in timp, de aceea trebuie examinate periodic.

In ansamblu, alunitele sunt de obicei benigne si nu necesita excizia, insa daca ele te ingrijoreaza din motive cosmetice poti consulta un medic dermatolog pentru a discuta cu el optiunile de inlaturare.

Daca bebelusul tau se naste cu multe alunite pe piele, este indicat sa consulti un dermatolog pentru a elimina posibilitatea existentei unei afectiuni neurologice.

Petele de culoarea cafelei cu lapte

Astfel de semne din nastere apar la 20% dintre bebelusii nou nascuti, sunt plate si de culoare maro deschis; bebelusul le va purta pe piele pentru tot restul vietii sale si de cele mai multe ori nu reprezinta un semn de ingrijorare, insa daca medicul pediatru observa mai mult de 5 astfel de semne pe pielea copilului atunci ar trebui sa recomande consultul unui medic specializat in afectiuni genetice, care pot cauza aparitia tumorilor sub piele.

Pata Mongoloida

Cunoscuta sub denumirea medicala de melanocitoza dermala congenitala, pata mongoloida este intalnita in randul bebelusilor cu tenul inchis si se caracterizeaza prin pete de culoare albastru inchis cu aspect de echimoza (vanataie).

Poate fi de mari dimensiuni la nastere insa isi modifica aspectul de-a lungul timpului, estompandu-se sau putand chiar sa dispara total pana cand copilul ajunge la varsta de 6 ani. Acest tip de semn din nastere nu se trateaza.

Citeste si despre