10 moduri de a interactiona cu bebelusul tau

| | Actualizat: 2013-03-18 16:43:23

O serie de moduri prin care poti crea o conexiune stransa cu bebelusul tau te pot ajuta sa dezvolti acel sentiment de atasament necesar dezvoltarii optime a micutului tau. Nu te teme sa oferi prea multa afectiune copilului, intrucat aceasta notiune nu este sinonima cu rasfatul. Orice nou-nascut are nevoie sa se simta protejat in cadrul legaturii puternice cu mamica lui, pentru a ajunge un adult independent, echilibrat psihic si sigur pe sine.

Foto: davidwegwartphotography.com

Parintii sunt coplesiti cateodata de sfaturi referitoare la "dragostea controlata" pe care trebuie sa o ofere copilului pentru a-l educa in mod corect. In realitate, cei mai ascultatori prichindei sunt cei ai caror mame au pus in practica moduri diverse de a crea o conexiune stransa cu acestia pe cand erau bebelusi.

Iata 10 exemple demne de urmat in primul an de viata al micutului tau.

Contactul vizual in timpul mesei

Mentine un contact vizual sustinut cu micutul tau in timp ce il hranesti. In acest mod, facilitezi consolidarea sentimentului de atasament si il ajuti sa isi contureze propriul simt al identitatii. Atunci cand il privesti adanc in ochisori pe parcursul alaptarii, va simti mai puternic confortul de a-si indeplini nevoia primara de hrana in conditii de siguranta.

Petrecerea momentelor linistite

Multe mamici profita de momentele in care bebelusul lor se afla intr-o stare de spirit calma si deloc zgomotoasa, pentru a face un dus sau a da cateva telefoane. Pe cat posibil, foloseste aceste clipe pentru a intari conexiunea dintre voi doi prin joaca, schimb de zambete si mangaieri, altfel vei pierde cele mai bune ocazii de interactiune si apropiere cu puiul tau.

Verbalizarea

Rolul principal in castigarea increderii din partea bebelusului este verbalizarea. Cuvintele il ajuta pe micutul tau sa iti inteleaga actiunile, gratie indiciilor sonore care il determina sa asocieze fapte cu sunete si tonalitati.

Cartile pentru copii sunt utile chiar si inainte de varsta de un anisor, pentru clipele in care puiul tau este treaz si dornic sa isi petreaca timpul alaturi de tine. Citeste-i texte simple, arata-i poze si invata-l cum se dau paginile. Chiar daca nu va intelege propriu-zis ce se intampla, sentimentul angajarii intr-o activitate alaturi de tine este benefic pentru relatia voastra unica.

Cantecul

Cantecul este o alta forma minunata de a te apropia de bebelus. Auzul accentuat al vocii tale, armonia sunetelor si mimica fetei iti vor fascina puiul, bucuros sa primeasca atentie si afectiune.

Dansul

Nu subestima niciodata puterea miraculoasa pe care dansul dintre mama si bebelus o poate avea in primul an de la nastere. Fericirea de a sta in bratele tale si a de simti miscarea la unison pe ritmul unei melodii vesele va contribui in mod considerabil la dezvoltarea atasamentului sau fata de tine. In plus, te va surprinde cat de distractiv ti se va parea si tie acest tip de activitate in propriul camin.

Gesturile comune

De fiecare data cand vorbesti cu puiul tau, ii stimulezi toate simturile. Mimarea stilului sau de comunicare (gangurit, deschiderea larga a ochilor, zambetele) ii transmite acestuia ideea ca este important pentru tine.

Masajul

Simtul tactil se dezvolta intotdeauna primul, de aceea oamenii de stiinta considera ca este cel mai important dintre toate. In plus, atingerile contribuie la mentinerea starii de sanatate prin stimularea secretiei de hormoni cu efect pozitiv asupra organismului.

In afara de mangaieri, masajul este o alta metoda grozava de a-ti face puiul sa se simta iubit si protejat, avand si un efect calmant atunci cand este agitat.

Contactul corporal

Chiar daca se spune ca nu trebuie sa iti obisnuiesti bebelusul in brate, pentru ca va refuza sa stea apoi singur in patut, contactul corporal cu tine este crucial in formarea unei conexiuni puternice. Foloseste o esarfa speciala de sustinere pe post de marsupiu (sling) sau un port bebe, astfel incat copilul sa iti auda bataia inimii, sa iti simta caldura si sa iti poata atinge pielea.

Sarutul

Sarutul, cea mai elocventa actiune intima pentru transmiterea afectiunii, promoveaza atasamentul si stimuleaza simturile puiului tau, dandu-i motive in plus sa aiba incredere in tine.

Anticiparea dorintelor

Invata semnalele ascunse in spatele sunetelor emise de bebelusul tau. Cu cat vei anticipa mai eficient necesitatile sale, cu atat se va simti mai protejat si iubit.

Tu ce modalitati ai folosit pentru a te apropia de bebelusul tau? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii!

Citeste si despre